2SC2625, zajímavé poškození tranzistoru

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

2SC2625, zajímavé poškození tranzistoru

#1 Příspěvek od sr71 »

Opravoval jsem spínaný zdroj, který jsem úspěšně zprovoznil. Ale po namontování desky do hliníkového šasi, kde jsou výkonové tranzistory přitaženy šroubem k AL stěně, zdroj nefungoval. Znovu jsem desku vymontoval a multimetrem jsem zjistil jeden z tranzistorů (2SC2625) vadný - přerušený. Když jsem, ale tranzistor vypájel byl při měření multimeterem dobrý, zkoumal jsem to tedy podrobněji a zjistil jsem, že problém je v napružení vývodů vůči pouzdru Při zatlačení hroty multimetru na vývody docházelo k přerušení přechodu uvnitř. Setkali jste se někdy s takovou závadou? Já jsem něco podobného zažil pouze u LED diod.
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

ano, setkal . . .
. . . mikrotrhlinka.
podívej se na něj pořádně pod lupou a než tam dáš jiný, pořádně překontrolovat jestli dobře "sedí" a nejsou jeho nožičky namáhané na ohyb nebo krouceny . . .
breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

Setkal jsem se s tím též jak u tranzistorů, tak i diod v plastovém pouzdru. Též jsem se setkal i s tím, že tranzistor s izolovaným pouzdrem (myslím to byl BU2527AF) měl při VN průraz přes izolaci na chladič- takovou mikrotečku- to mě dost potrápilo, protože při běžném měření multimetrem to zkrat ani svod neukázalo..
Killroy
Moderátor

#4 Příspěvek od Killroy »

Možná by stálo za informaci napsat od jakého výrobce jsou. Původní 2SC2625 totiž dělávalo Fuji, ale už je nevyrábí a jejich druhovýrobu převzalo ISC. Nicméně, já jsem tyhle kusy od ISC používal ve zdrojích a zatím tam drží. Tak to bude asi kus od kusu.. Jinak obecně můžu doporučit namísto nich BUW13A.

EDIT:
sr71 píše: Ale po namontování desky do hliníkového šasi, kde jsou výkonové tranzistory přitaženy šroubem k AL stěně, zdroj nefungoval.

Byl to Meanwell? Pokud ano, tak je to jasné. Tam jsou ty otvory v DPS dost blbě a po osazení nových trandů chybí skoro dva milimetry na tu AL stěnu aby to pěkně leželo. Přitažením toho trámečku bez předešlého dotvarování jejich vývodů, prasknou..
Naposledy upravil(a) Killroy dne 27 pro 2012, 13:58, celkem upraveno 1 x.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

No ono je asi nejlepší (teda pokud to situace umožňuje) namontovat napřed výkonový prvek na chladič a až potom jej připájet. U starších kovových TO3 a TO66 to ani jinak nešlo :D
Killroy
Moderátor

#6 Příspěvek od Killroy »

Michale tady to nejde, je to vanička a zespoda se tam už nedostaneš. Jinak samosebou souhlas.

.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
sr71

#7 Příspěvek od sr71 »

Killroy píše:Možná by stálo za informaci napsat od jakého výrobce jsou. Původní 2SC2625 totiž dělávalo Fuji

na fotce je ten vadný, logo výrobce "FE" (prasklinu v pouzdru jsem nezjistil ani při podrobném zkoumání)
Přílohy
2sc2625.jpg
(42 KiB) Staženo 118 x
Killroy
Moderátor

#8 Příspěvek od Killroy »

Ano, tohle je ještě původní typ od Fuji electric.

.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“