Autonabíječka
Moderátor: Moderátoři
A další otázka. Není tam obvod 494, ale nějaký 2003 a pod tím je menším napsáno BAY 17823338. Lze úpravy udělat i s tímto obvodem? Děkuji.
varok píše: V počítači se přece taky mikrospínač jenom taky zmáčkne a hned pustí, ne?
Podívej se na MKO/BKO, třeba Tě nakopne, že i mikrospínačem to můžeš trvale něco ovládat. Pro provoz musíš ty vývody spojit.
varok píše:A další otázka. Není tam obvod 494, ale nějaký 2003 a pod tím je menším napsáno BAY 17823338. Lze úpravy udělat i s tímto obvodem? Děkuji.
A to 2003 má ještě nějaké další označení? Jestli je to OZ pro ZV, tak by to jít mohlo... Najít jeho datasheet, podívat na se na zapojení regulační smyčky a zkusit tam napasovat známé zapojení. Já sem třeba vyházel nepotřebné usměrňovače a smetí z ostatních větví.
Já sem na to obětoval jeden z AT zdrojů , co mi doma ležel (líbil se mi vnitřním provedením)a byl oládaný právě 494.
No hlavně dávat pozor, protože od sítě tě dělí na DPS jen nepatrný kousek
Jen jsem potřeboval vědět, jestli musí být spojeny třvale ten vstup PS-ON a GND. Zbytek kdyžtak vyzkouším sám, když jsou tady všichni tak vstřícní a ochotní. Pod proudem do toho samozřejmě nehrabu. Prostě vždycky zapojím, proměřím a potom zase vypnu a nechám vybít kondíky.
varok píše:...
Jen jsem potřeboval vědět, jestli musí být spojeny třvale ten vstup PS-ON a GND. Zbytek kdyžtak vyzkouším sám, když jsou tady všichni tak vstřícní a ochotní.
....
Právě proto CO NEVÍŠ bych nedoporučoval, aby ses do toho pouštěl. Metoda pokus-omyl není v případě zařízení přímo spojenýho se sítí 230V AC ani za mák žádoucí. Bohužel už jsi tady prokázal, že nemá cenu se pokoušet ti něco radit = všecko 10x okecáš a nakonec to stejně uděláš po svým.
HOWGH!
A kutilmile - nelituju tě
Já VÍM, co jsem ti rok radil - a jak jsi s tím naložil.
Ostatním budiž výstrahou vlákno http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ht=#475742 a má nekonečná trpělivost s tebou v něm.
A kutilmile - nelituju tě
kdyby někdo věděl jak na ně...
vnitřně sou takové "očesané"
jinak dělal jsem svou nabíječku z AT tátoj k výánocům:
http://amperak.rajce.idnes.cz/Nabijecka ... _PE4_2006/
použil jsem starý poctivý AT zdroj.
prvně se vypínalpři zatížení větrákem. má tam snímání proudu proudovým trafem, to se usměrní a vyhladí kondíkem přez odpor. pokud je proud malý, na kondíku malé napětí, tak to je OK. kondík byl ale bez kapacity. tak se napětí rychle zvedlo a zdroj vypl. - stačilo vyměnit, vrazil jsem tam dvakrát takovou kapacitu
jeden koncový trandík se šlehnul... druhej tustal OK. zdroj nejel.
dal jsem tam trandíky z eurocase 450W - to kvuli předimenzování
a ted nejdůležitější:
ten BUZ11 je sračka! dejte tam IRFZ44N. ten buz 11 sem upekl hnedle.
hlavně nove operák 741. na ten FET jen malinkatej kousek plechu ro jistotu.
nabíječka musí se zapojit do série s žárovkou 200W (- na sítové straně)
ochrana musi hbitě reagovat - připojím 9V baterku, okamžitě připojí
odpojím paterku - stále nechá připeno (vazba)
lehkým zkratem - okamžitě bez jiskry nebo zareagování proudové pojistky odpojí
dejte si tam ampermetr. jedině tak se pozná nabitá baterie.
je hezké že svítí zelená, ale pokud drtíme 8A a teče tam 7,99999A, tak už hlásí nabito...
dělal jsem to s 494 u ATX je třeba sehnat zdroj, který se zapne když před připojením do sitě zkratujete zelenej a černej - měl sem zdroj, který vyžadoval prvně zapnout do sítě a pak spojit zelenej a černej - nevhodný zdroj
uprava stejná. nutno zvednout ale napětí na 15,5V viz:
http://danyk.wz.cz/at_atx.html
bastlení zdar - bacha zdroj docela kope!!! mě teda nekopl ale... bacha...
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Ten můj zdroj pro kamaráda je ale taky ATX zdroj, má IO 2003. Všechny dráty na výstupu jsem vypájel. Zelený drát PS-ON mohu spojit s GND i předem, zdroj se po zapojení na 230V rozběhne, ale musí být trošku zatížený. Mám tam žárovku z auta 10W a stačí to.
Mám ale menší problém, byl tam drát tenký černý, zapojený na vývod č.1 toho IO a nechtíc jsem ho odpájel. Když ho zapojím na 5V, tak napětí na výstupu nebezpečně stoupá. U asi 17V jsem to raději vypnul. Když ho zapojím na 3,3V výstup, tak zdroj taky píská a je na výstupu jen 11V.
Milan222: jestli to ještě nemáte celé rozkuchané, mohl by jste se mi prosím podívat, kam má být zapojený ten tenký černý drát, který je zapojen přes nějaký odpor na vývod IO č. 1. Děkuji.
Jak zvýším bezpečně to napětí na asi 16V nevím, zkusím to podle toho zdroje co dělal tatík a uvidím.
- patrikvarga
Potom tam je ještě nezapojený vývod PG, ten nemá být zapojený nikde?
A kde je prosím tedy zapojená ta zpětná vazba?
Podívám se ještě jednou, kde to tatík zapojil, ale u toho AT zdroje to je trošku jiné už z důvodu, že tam je IO 494.