Kotoučák Technics RS-1500, seřízení, servis v ČR?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tappaja

Kotoučák Technics RS-1500, seřízení, servis v ČR?

#1 Příspěvek od tappaja »

Rad bych se zeptal, nez se do toho pustim sam, znate nekoho nebo nejaky servis, kdo-kde seridi kotoucak Technics RS-1500?

Dostal se mi do rukou jeden kousek, po mechanicky a elektronicky strance bych se s tim popasoval, ale to nasledny serizeni urcite nezvladnu, testovaci pasky nemam a radeji bych to sveril nekomu, kdo s tim ma zkusenosti.

Diky!
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

konosuke

#3 Příspěvek od konosuke »

Sice Tvůj aparát neuvádějí ale možná aspoň poradí, kontakt:
http://www.analogtape.cz/
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
tappaja

#4 Příspěvek od tappaja »

Ooo super, diky!

Vse nej do novyho roku!
tappaja

#5 Příspěvek od tappaja »

Tak jsem se pustil do renovace, chci postupne vymenit vsechny elyty, ruzna fora nekecala, kondiku se zelenejma nozickama jsem uz par nasel. I pres tyhle defekty magic jede.

O vikendu jsem zrepasoval vsechny mechanicky prepinace, zkusil sem je prostrikat Servisolem, zacalo to sice fungovat, ale me to nejak neuspokojilo, bylo pri prepinani slyset obcas nejaky lupnuti.

Takze vypajet, rozebrat, vycistit (2000 smirek s cisticem kontaku, vylestit pastou na laky, proplachnout, promazat a nakonzervovat, slozit, dat zpatky) Ted uz ani lupnuti, dokonce to zacalo hrat normalne, kdyz zalozim nahranou pasku, jede to, hraje to. Nahravani zlobi, levej kanal je slabsi a je to celkove bez vejsek. Az zrepasuju elektroniku, necham to nekde finalne seridit.
Par fotek pro predstavu, mozna to na tech fotkach az tak nevypada, ale byl to cernej zoxidovanej humus...
Přílohy
IMG_0540.jpg
(160.48 KiB) Staženo 144 x
IMG_0538.jpg
(167.59 KiB) Staženo 140 x
IMG_0526.jpg
(167.19 KiB) Staženo 131 x
IMG_0527.jpg
(165.7 KiB) Staženo 161 x
tappaja

#6 Příspěvek od tappaja »

Probehla nejaka ta vymena kondiku, snazim se tam davat nejaky slusnejsi kousky-znacky, low ESR, uvidime, jestli to neco prinese a vydrzi aspon dalsich 30 let :o)

Ma cenu vymenit i tranzistory na vstupnim zesilovaci? Nebo nekde jinde?

Jinak musim znovu vyzvihnout prinos ESR meraku, to byla sakra dobra investice!
Přílohy
pred-po.jpg
(269.43 KiB) Staženo 170 x
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Čím jsi ty přepínače konzervoval ?
tappaja

#8 Příspěvek od tappaja »

Primaznul jsem to Molykote® EM-30L, mazadlo na plasty, na jednom foru jsem to nasel...
Ja se bojim ruznejch jinejch mazadel, napadaj plasty a mohlo by se to za cas rozsypat. Tady u toho to snad nehrozi.

Jinak dnes jsem dovymenoval zbytek kondiku, vse slape, musel sem hejbnout snimaci hlavou, dalo by se rict, ze takhle nahrubo slozeny, neserizeny, to hraje velice pekne..

jeste musim objednat nejaky bipolary, na ktery jsem zapomnel, z elytu tam nezustane nic puvodniho.
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Na ten Molykote se mrknu, některé podobné mazadla časem udělají takovou krustu, která vypadá jako vosk a je to zase v háji :twisted: .

Ano, je třeba být sakra obezřetný, některé vazelíny to dokážou zcela zničit za pár měsíců.
tappaja

#10 Příspěvek od tappaja »

Objednaval jsem to z ameriky, malickej kelimek za 150Kc, vystaci to na mraky mechanik.

Je to vazelina, kterou pouzivaji vyrobci na promazani mechanik kazetaku, maze to uplne vyborne, jsem z toho nadsenej, netuhne, nevysycha, je to konzistence jako treba jemnej krem na oblicej, nechova se to jako klasicka vazelina nebo tak neco a hlavne netuhne s teplotou. Zatim samy pozitiva zkratka.

Nebal bych se to pouzit na celoplastovou mechaniku, ozubeny kola treba, je to na to delany.

Jinak puvodne jsem koupil Servisol 10, na kontakty, to pomuze, prepinac zacal pomerne dobre fungoval, ale byly slyset nejaky sumy, ostatne viz ty fotky po rozdelani...
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

Já používám taky nějaký Molykote, tuba stála asi 400Kč, ale přesný typ už nevím. Na kontakty byl svého času taková narůžovělá vazelína od výrobce
tappaja

#12 Příspěvek od tappaja »

Tak recap skoro komplet hotovej, pustil jsem se do brzd. Puvodni filcovy oblozeni skoro nebrzdilo, na jednom foru jsem narazil na upgrade oblozeni neopren-korkem. Tak sem si ho sehnal, 1.5mm tloustka, stary oblozeni strhnul a nalepil novy.
Po hrubym serizeni to ted brzdi jedna radost, z plnejch otacek bych to odhadnul tak 2-3 vteriny.
Přílohy
3.jpg
Nechal jsem to schnout pritisknuty na bubnu, musim rict, ze to teda nijak extra presne nedosedalo, mozna by stalo za pokus ty celisti pred nalepenim oblozeni zbrousit podle prumeru bubnu. Ale asi to nebude potreba, plnou civku to zabrzdi v cukuletu...
(55.42 KiB) Staženo 122 x
2.jpg
Nalepeno
(115.68 KiB) Staženo 124 x
1.jpg
Puvodni celist s filcem, teda to co z nej zbylo...
(116.14 KiB) Staženo 132 x
4.jpg
Platek gumokorku za par kacek...
(124.2 KiB) Staženo 135 x
tappaja

#13 Příspěvek od tappaja »

Tak jsem se vcera dostal k premereni tahu brzd, prisly mi merky, koupil jsem celou sadu na eBayi za 2 stovky...

Po usazeni celisti a celyho mechanizmu, jsem provedl zakladni nastaveni, jak popisuje servisni manual. Po premereni musim rict, ze to sedi jak prdel na hrnec a oba unasece jsou v tolerancich. Brzdi to paradne.

Meril jsem to tak, ze jsem nastavil nejnizsi hodnotu v toleranci a na polomeru 55-60mm na unaseci, jsem zkousel pretlacit brzdu. Pak jsem pridaval a v okamziku, kdy to pretlacilo brzdu, jsem odecetl hodnotu. Pak jsem pootocil unasec a zkusil na 3 ruznejch mistech.
Přílohy
IMG_0643.jpg
v jednom smeru to ma mit 140g+/-25, ve druhem 450g+/-70.
Leva mi brzdi 130/430, prava 145/480. Mozna to jeste poladim, aby to bylo stejny na obou stranach.
(210.43 KiB) Staženo 125 x
IMG_0645.jpg
Merky na relatka pouzivany v UK nekdy pred 35ti lety...
(177.55 KiB) Staženo 158 x
tappaja

#14 Příspěvek od tappaja »

Tak dorazily chybejici kondiky a uz je to kompletni, jeste budu muset poresit gumicky na pocitadle, promaznout a vycistit na co jsem zapomnel a posledni malickej upgrade, snad to nebude toliko vadit "autenticnosti"

Mam koupenej kabel Van Damme, premyslim, ze bych pretahal signaly, ale nechce se mi do toho, protoze jich je vetsina na konektory, to bych musel nejak slozite preletovavat a nebylo by to uz tak hezky modularne rozebiratelny.

Ma cenu menit kabely a zachovat konektory? Nebo je to fuk? Co myslite...
(tema konektorama myslim konektory na desce, ne ty RCA)
Přílohy
IMG_0659.jpg
(148.57 KiB) Staženo 114 x
vldob

#15 Příspěvek od vldob »

Dobrý den,
Jak dopadla repase?
Pořídil jsem si taky RS-1500 a čeká mě to samé...
Vyměnil jste i ty tranzistory?
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“