Paralelní zapojení LED na 12V bez rezistoru
Moderátor: Moderátoři
- marekpraha
Paralelní zapojení LED na 12V bez rezistoru
- marekpraha
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
Navíc i v ideálním případě LED nemají moc velkou životnost jsou-li provozované na plný jmenovitý proud - musí mít dostatečný odvod tepla přes vývody do plošného spoje, což v případě naletování na dvoulinku není splněno, tam se budou LED dost přehřívat.
Řešení - buď zapojit LED sériově po několika kusech (aby nemusel být odpor ke každé z nich, stačí ke každé sérii) nebo použít LED pásky. Ale - LED mají dost úzkou směrovost, žárovky přece jen svítí líp do všech stran.
Ta kostka s ledkama se dala odsat spoje a rozebrat. Prekvapilo me, ze vsech 5 ledek ma svuj smd odpor a vsechny jsou paralelne, predpokladal jsem serioparalel 2+3. To znamena, ze se na odporech vypaluje kolem 10V. Kazda ledka bere 40 mA, celkem tedy 200mA. No a nejvetsi prekvapko bylo, ze plus a minus byl do patice bajonetu zapojen kazdy pres diodu 1N4148. Jedna byla spatna.
Nejsou ty 1n4148 nejaka poddimenzovana hovadina? Ctu tady v katalogu 300mA a 0,5W. Me vychazi, ze je minimalne 3x vykonove pretizena.
Jirka
Andrea píše:A ten min. trojnásobek vidíš kde?Celeron píše:Kazda ledka bere 40 mA, celkem tedy 200mA.
Ctu tady v katalogu 300mA a 0,5W. Me vychazi, ze je minimalne 3x vykonove pretizena
A sakra, jak ja na to prisel? Bud jsem poplet miliampery za ampery a nebo radove voltiky.
To atlan: Ty moje obrysovky je skutecne 5 ledek paralelne, kazda se svym odporem, spolecny jsou jen ty dve privodni 1N4148.
Jirka