Stereo desky nehrají dobře na mono přístrojích?
Moderátor: Moderátoři
Stereo desky nehrají dobře na mono přístrojích?
možná je to primitivní dotaz (a doufám, že jsem nepřehlédl, že by tu už byl), ale prosím o radu: Mám staré gramoradio Tesla, do něhož jsem zakoupil typickou náhradu (VK4302) za původní přenosku. Ježto je přístroj mono, nezbylo mi nic jiného, než za chvějkou spojit obě stopy dohromady a vést do zesilovače společně s nulákem jen jako dvoulinku. Ihned se však objevil problém - správně hrála jen jedna stopa, druhá výrazně zeslabeně. Že to nebylo v nějakém studeném spoji apod., se mi potvrdilo poté, co jsem nedávno (kvůli něčemu jinému) měnil raménko, tzn. že jsem znovu tu chvějku nasadil a obě stopy spojil. Evidentně jsem to však udělal nějak "obráceně", tzn. teď hraje správně opačná stopa než předtím, druhá jen mizerně. (Byť podle zvuku, který sama ta chvějka vydává, zcela jasně "bere" oba kanály.)
Navíc se mi shodou okolností dostal do ruky ještě jiný monofonní gramofon, na němž jsem zkusmo pustil stereo desku, a výsledek byl úplně stejný, tj. jedna stopa byla výrazně zeslabena.
Je to tedy obecný problém, že nelze jen tak spojit a tím sečíst oba kanály z gramofonu dohromady? Je možné, že se nějakým zvláštním způsobem částečně ruší? Mám to tak udělané i na vstupu stereo magnetofonu do toho gramoradia a tam to funguje dobře, obě stopy hrají stejně.
Díky
- tomasjedno