Odporový drát, jak spočítat délku?

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mtajovsky

#31 Příspěvek od mtajovsky »

rokyta píše:no vzhledem k tomu že potřebuji nádobu o obsahu cirka 3 litry kovu ...

Víte co je vždyky největší problém? Že informace z tazatele lezou jak z chlupaté deky a ješte k tomu ne ty relevantní. Jsme v sekci teorie. Stanovit si dopředu, že mám daný drát a objem tavení a napětí a teplotu a to všechno zároveň je špatně. Vycházet se má z teploty a potřebné velikosti nádoby, z toho zjistit potřebný příkon a teprve z toho nakonec stanovit, jaký drát se použije a jestli ten náš konkrétní by šel. A to nemluvím o tom, jestli vůbec materiál toho drátu snese trvale 1000 stupňu.
p32

#32 Příspěvek od p32 »

Nakonec se dojde k tomu, že mu to známej za stovku rozpustí autogenem. :lol:
rokyta

#33 Příspěvek od rokyta »

Má otázka byla daný drát to je 0.33 napájení 230v teplota drátu 900-1000 C. jaká je jeho délka na to k čemu to potřebuji a jestli to bude fungovat je věc druhá , ale děkuji .Teoretickou informaci která mi stačí jsem dostal.Chtěl jsem se vyvarovat podobných otázek naco a jak atd no bohužel jsem tomu neunikl stejné jako v ezk Olomouc
rokyta

#34 Příspěvek od rokyta »

K tomu nedojdeme to si mužu rozpustit sám ale je to nerentabilní cena proudu je únosná budu odlívat více kousků
zelenac

#35 Příspěvek od zelenac »

No,ale tu otazku si napisal blbe.Asi kazdy myslel,ze chces tavit trocha hlinika a ty 3 litre a este to napajat z 220V!A este to ohrievat drotom 0.3mm.
zelenac

#36 Příspěvek od zelenac »

p32 píše:Právě, že ještě neviděl. Ale ty jsi to tak napsal, že někdo blbej by se toho mohl vážně chytit a tady je v průměru na 1 registrovaného další 4 neregistrovaní, co to čtou. :lol:

Sorry,ze to vyznelo tak 🤐,neuvedomil som si :oops:
rokyta

#37 Příspěvek od rokyta »

Myslím že jsem ji špatně nenapsal .ptal jsem se na délku daného drátu abych dosáhl zhruba dané teploty
p32

#38 Příspěvek od p32 »

rokyta píše:K tomu nedojdeme to si mužu rozpustit sám ale je to nerentabilní cena proudu je únosná budu odlívat více kousků

Dělal jsi už někdy něco podobného ? Právě více takových kelímků bych předehřál autogenem a pak zapínal elektřinu. Ale tady jde taky o to, kde to chceš dělat, jaké jsou možnosti (doma v kuchyni raději ne) a co z toho poleze.
rokyta

#39 Příspěvek od rokyta »

No jsem již 40 let stár a jsem kutil dílenský,mám tavící kelímek který používám spíš na kalení jak na odlívání,mám i propanovou pec kde roztavím i 10 L kovu ale propan drahá sranda. Tak jsem se rozhodl postavit vlastně něco mezi. Odporovej drát mám tak že proto tahle otázka.Jestli budu muset použít tři okruhy a utáhnou mi to tak použiji pokud ne tak budu muset ke Krčmářovy a tuhle anabázi apsolvuju znova
rokyta

#40 Příspěvek od rokyta »

oprava absolvuju :oops:
mtajovsky

#41 Příspěvek od mtajovsky »

rokyta píše:Myslím že jsem ji špatně nenapsal .ptal jsem se na délku daného drátu abych dosáhl zhruba dané teploty
Ale právěže napsal. Uvědomte si, že tu teplotu dosahujete za nějakých podmínek, z nichž nejdůležitější pro konečnou teplotu je dovod tepla z povrchu sáláním a vedením tepla do vzduchu. Jestliže se ten drát samotný přímý - nesmotaný - rozžhaví na nějaku teplotu, tak ta bude úplně jiná při stejném příkonu, jestliže bude tento drát v materiálu stěny nádoby. Tenký drátek o průřezu 0,33 mm^2 má velmi malou ochlazovací plochu a proto mu k jeho rozžhavení stačí malý příkon. Naopak ve stěně nádoby bude muset zahřívat velkou ochlazovací plochu. Proto je primární veličina potřebný tepelný výkon k dosažení teploty (důležité - vzhledek k provedené tepelné izolaci celku) a nikoliv jenom teplota. Celková konstrukce a tepelná izolace je kardinální veličina, která to ovlivňuje. Proto to bude chtít hodně experimetů, abyste v konečné konstrukci vyvážil příkon a odvod tepla tak, abyste dosáhl žádanou teplotu.
Naposledy upravil(a) mtajovsky dne 06 led 2013, 20:26, celkem upraveno 1 x.
zelenac

#42 Příspěvek od zelenac »

Napisal si,ze mas vcelarsky drot.Na taky velky kelimok treba aj hrubsi drot,aby ti tam vosiel na ten vykon.S tymto tenkym drotom toho moc nenatavis.A navinut to hned na 3 fazy,aby ti nezhoreli droty v stene pri takom vykone.Neskusal si to hriat uhlim s koksom?Ja tavim vecsie mnozstvo vo vyhni a bud v kravskej liatinovej napajacke,alebo liatinovom hrnci.
rokyta

#43 Příspěvek od rokyta »

mtajovsky píše:
rokyta píše:Myslím že jsem ji špatně nenapsal .ptal jsem se na délku daného drátu abych dosáhl zhruba dané teploty
Ale právěže napsal. Uvědomte si, že tu teplotu dosahujete za nějakých podmínek, z nichž nejdůležitější pro konečnou teplotu je dovod tepla z povrchu sáláním a vedením tepla do vzduchu. Jestliže se ten drát samotný přímý - nesmotaný - rozžhaví na nějaku teplotu, tak ta bude úplně jiná při stejném příkonu, jestliže bude tento drát v materiálu stěny nádoby. Tenký drátek o průřezu 0,33 mm^2 má velmi malou ochlazovací plochu a proto mu k jeho rozžhavení stačí malý příkon. Naopak ve stěně nádoby bude muset zahřívat velkou ochlazovací plochu. Proto je primární veličina potřebný tepelný výkon k dosažení teploty (důležité - vzhledek k provedené tepelné izolaci celku) a nikoliv jenom teplota. Celková konstrukce a tepelná izolace je kardinální veličina, která to ovlivňuje. Proto to bude chtít hodně experimetů, abyste v konečné konstrukci vyvážil příkon a odvod tepla tak, abyste dosáhl žádanou teplotu.
No já jsem praktik ale jedno vím pokud se mi drát hřeje na teplotu 1000 C a je jedno jestli volně nebo v obalu má pořád 1000C akorát jde o čas nutný k ohřátí obalu a je mi jasné že čím menší plocha tím delší čas
zelenac

#44 Příspěvek od zelenac »

Praveze v tom obale sa ti nikdy nenahreje tak,ako na vzduchu.preto som napisal,ze na vzduhu musi svietit do biela.V kelimku bude mat tak o 200C menej.Vlastna skusenost.
mtajovsky

#45 Příspěvek od mtajovsky »

rokyta << no dobře, jestli si myslíte, že je to jedno, ať je po vašem. Potom ale použijte vlákno z 5W autožárovky, to má při svícení kolem 5000 stupňů. Když budete mit DOST času, třeba tu pec zahřejete na těch 5000 stupňů. :D

(Možná vám extrémní příklad něco napoví).

zelenac << těch 200 st. je hodně optimistiké a v případě, že jsou závity topení hodně hustě, celé to závisí nejvíc na provedení konstrukce.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“