Windows XP a W8 současně v PC na dvou HDD - nedělejto to
Moderátor: Moderátoři
Windows XP a W8 současně v PC na dvou HDD - nedělejto to
Pokud odpojím stávající disk s XP, a na druhý disk znovu nainstaluji ve stejném PC také XP a následně na něm provedu legální upgrade na W8, chtěl bych si tak postupně testovat jak práci s W8, tak také na W8 instalaci toho HW a SW, které mi běží až dosud na XP.
1.
Myslíte, že stávající XP na původním disku budou stále "legální", tj. mohu přepnutím napájení mezi disky s XP a s W8 legálně pracovat na XP (a mít zapnuté aktualizace) a jindy legálně testovat práci s W8 (také se zapnutou aktualizaci)? Teoreticky budu mít oba systémy řádně zakoupené a tudíž bych v tom neviděl problém, ale paragrafy jsou hodně zakroucené, tak nevím. Nerad bych viděl černou obrazovku nelegálních Windows.
2.
Co se stane, když připojím oba disky s XP a W8 současně? Nabídne se mi výběr operačního systému, nebo si PC vybere sám jeden z těch dvou. Nikdy jsem to nezkoušel a nerad bych, aby mi něco zhavarovalo při takovém zapojení XP a W8 současně.
Jirka
Jen při instalaci je potřeba mít připojený jen konkrétní disk a ostatní odpojit.
hafca píše:.... Bootovat budeš podle pořadí disků které určíš v BIOSu. Některé desky umí při bootu vyvolat tabulku s možnostmi bootování. U mého PC je to podržením klávesy F8 .......
Tak jsem to s Vašimi radami vyřešil k mé plné spokojenosti. U mne pro výběr disku pro Boot je určena klávesa F12. Při jejím stlačení se nabídne výběr řady vstupů a mezi nimi HDD. Pokud je připojeno více HDD, zobrazí se +HDD. Po výběru +HDD se zobrazí seznam všech HDD v PC a mohu vybrat ten, ze kterého chci natáhnout systém. Ostatní pak pracují jako datové HDD.
Mám v PC 3ks SATA HDD a SATA vyplovačku DVD, takže všechny linky SATA jsou použité. Na jednom HDD 500GB mám XP s kompletní instalaci používaného SW. Na druhém HDD 500 GB je jen instalace XP a několik základních programů. Tento HDD budu překlápět do W8 a pak doinstalovávat SW. Na třetí HDD 160 GB si dělám datové zálohy.
A nyní to podstatné. Chtěl jsem, aby hlavní XP bootovaly vždy automaticky bez nutnosti výběru. Disk s XP pro překlopení na W8 pak volím přes klávesu F12.
Aby to tak fungovalo, musel jsem zkusmo (pokus / omyl) najít pořadí jak disky pověsit na SATA konektory. Funkční je jen toto poředí.
0: HDD 500 GB s XP pro W8
1: CD/DVD jednotka
2: HDD 500 GB s XP pro používání
3: HDD 160 GB pro zálohy
V tomto připojení se automaticky bootuje disk na kabelu 2. Přes F12 pak mohu vybrat disk na kabelu 0 (nebo 2 i 3, ale to nemá logický význam).
Každé jiné fyzické pořadí se snažilo automaticky bootovat třeba z disku 160 GB, takže se musel udělat výběr vždy přes F12,, nebo se jako první bootoval disk s XP pro W8.
Proč se v tomto pořadí automaticky bootuje disk na kanále 2 je mi záhadou. V BIOS pořadí disků nejde upravit, jen mohu zvolit jako 1. CD, jako 2. HDD a 3. také HDD. To můj problém ale neřešilo.
- s_ebastian
s_ebastian píše:V nastavení boot budeš mít i nastavení priority jednotlivých hdd.
Prioritu nastavení disků pro BOOT jsem v setup nenašel.
Zato jsem objevil jiný závažnější problém. Nainstaloval jsem na druhý disk úspěšně W8 a po chvíli tápání jsem se v nich začal orientovat. Pak jsem počítač vypnul, nastrčil SATA konektor do druhého disku 500 MB se systémem XP a zapnul PC se systémem W8.
Zpočátku vše vypadalo OK, druhý disk s XP se mi zobrazoval a zkopíroval jsem si data na disk W8. Pak jsem chtěl vyprázdnit koš v systému W8 a nějak to dlouho na té operaci přemýšlelo.
Následně jsem nechal v PC jen disk s XP. Systém normálně naběhl, ale byl značně poškozený. Nefungovala schránka, kopírování souborů a řada jiných běžných funkcí v XP. Nešla spustit obnova ze zálohy.
Systém se mi žádným z doporučených postupů nepodařilo obnovit, ani pomoci instalačního CD. Nakonec mi zbyla jen čistá instalace nových XP.
Ještě že mám dobrou zásadu ZMZ podle Plzáka: Zatloukat, Mazat (e-maily milenek) a Zálohovat, zálohovat a zálohovat (na externí USB disk). Takže prů_ser ze ztráty dat nenastal, jen několik hodin práce na instalaci a upgrade XP a instalaci používaného SW pod XP.
Můj závěr: NEPOUŽÍVEJTE v jednom PC W8 a současně druhý pasivní disk s XP (možná i jiným OS). W8 jsou schopny XP na druhém disku poškodit (zničit). Nevím proč se to stalo, ale já už takto dva HDD současně nikdy nepřipojím.
Jo a jak to čtu od hafci, ano - při instalaci jakéhokoliv OS měj ostatní HDD vždy odpojené.
- Přílohy
-
rychl-spust.png- (42.2 KiB) Staženo 134 x
V pripade koexistence W8 s WXP - staci si pripravit separatni partition na disku, vypalit ISO na DVD, bootnout z nej (pomoci zmineneho vyberu pod klavesou F12).
Po 4-5 krocich se instalator zepta, jestli chcete "Upgrade" (upgrade starsi verze s migraci nastaveni), nebo "Custom" (bez migrace) - vybrat Custom
Pak jen vybrat pripravenou partition a spustit setup.
V pripade windows 8 je vyber OS nabidnut az pozdeji, udajne z duvodu podpory touch-only zarizeni (bez klavesnice), takze menu se zobrazi az po spusteni graficke casti.
V pripade "rychleho spusteni" - nevim jestli MS mysli hibernaci na disk, nebo RAM, kazdopadne v pripade, ze se ssytem uspi na disk nebo do RAM, nebude vyber zobrazen a startuje rovnou W8.
Disky behem instalace neodpojuju, protoze by pak instalator noveho systemu nerozpoznal starsi a nepridal ho do nabidky bootloaderu.