Wago spojky
Moderátor: Moderátoři
používání té pasty bych viděl asi tak,že asi není nutno ji použít,ale jejím použitím nic nepokazíš ba naopak.Vyloučíš možnost,že při náhodném vniknutím vlhkosti nedojde k tvorbě článku mez CU a AL.
Pro Hilla-Uvědom si,že když někdo dělá něco jinak než by jsi to dělal Ty ještě něznamená,že to dělá špatně.
A šroubové spoje také používám stále, ono při rekonstrukci instalace vyhazovat z krabic věnečky, abych je nahrazoval Wagovkami, by byla blbost, když už použiju třeba původní trubkování.
Svorky na hliník a lícnu jsem takto v akci neviděl, jsou poněkud mladší, nemám ale důvod nevěřit tvrzení výrobce ani verdiktu EZÚ, který je schválil.
I když jsou vzorky z prodávané produkce přezkušované výrobcem a další nezávislou zkušebnou, nelze vyloučit, že si koupím zrovna ten jediný vadný kousek, který se v celé sérii vyskytl. Zrovna tak ale může ve šroubovém spoji nevydržet či časem vyreznout závit.
To může být nebezpečné hlavně v domácnostech, pro které nejsou povinné pravidelné revize, a také se celá desetiletí nedělají. Tam je spolehlivost elektroinstalace závislá právě na spolehlivosti jednotlivých komponent, zejména spojovacích prvků vodičů a příslušenství. S ohledem na to jsou zkoušky velmi přísné.
V objektech, kde se dělají revize a údržba elektroinstalace pravidelně, je sice velmi pravděpodobné, že by se na vadný spoj přišlo včas, nicméně předepsaný postup zkoušek je pro použité příslušenství stejný.
Shrnu-li to, je celkem jedno, jaké svorky v instalaci použiji, zda šroubové nebo Wago. Ony bezpečnost a spolehlivost elektroinstalace závisí i na tom, kde a jak jsou použité, a hlavně - ještě na spoustě jiných věcí.
-raději stiskací, než s páčkou, (někde píšou lustrové)
se mi osvědčily při bastlení jako náhrada za krokodýlky.
Drží mnohem pevněji a jsou dobře izolované.
Např. kabely od zkušebních reprobeden jsem na konci
pocínoval, zasunul do pevné strany WAGO,
a do té otvírací dám kousky z CYKY 1,5 mm, ne licnu.
(Roztřepené konce licny mohou zkratovat,
utržené zapadnout do svorek, časem dál do zesíku.)
A když potřebuji třeba DIN, nasadím samce s dvěma dráty.
Ke spolehlivosti v domovních rozvodech:
Soudím, že na hliníku by mohly být odolnější
proti uvolňování způsobenému studeným tokem. (cold flow, creep)
www.eng-tips.com/viewthread.cfm?qid=180875
Pružina netlačí na drát tolik jak silně utažený šroub.
a když hliník přece jen ustoupí, tlačí pořád stejně
i bez pravidelného dotahování.
pepper
- Artaban001
Z nějakýho katalogu (originál WAGO) jsem zjistil, že na hliníkový dráty jsou speciální k tomu určené typy a jestli se do nich má dávat nějaká pasta tam o tom nic nepsali, nebo jsem si toho nevšiml.. V domácích podmínkách bych při kombinování hliníku a mědi byl spíš pro věneček..
http://elektrika.cz/data/clanky/reseni- ... -al-vodice