Tajemství vánoční žárovky
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- pocitujlasku
Milan121 píše:Vánoční syndrom - na Tři krále odstrojíš stromeček a funkční světelnou soupravu uložíš do krabice.Ještě ten rok na Štědrý den vyjmeš z krabice,nazdobíš na stroeček a ejhle - nefunkční.
Toto som uz 8 rokov nezazil, odkedy som vymenil na tych hrejucich 100 ziarovkovych retaziach ziarovky za LED-ky a napajam to stabilizovanym napatim. 5mm vosli akurat do povodnych drziakov ziaroviek. Stromcek aspon neblika ako besny, ale vidno len pekne cervene bodky.
Mozno je to odporovy drot +- odpor ma ako vlakno ziarovky. V tom pripade ak sa prepali vlakno, tak prud pre ostatne sa zmeni len malo a nenastane retazova reakcia. Ale pochybujem, ze v dnesnej dobe si nejaky vyrobca dava zalezat na zivotnosti dlhsej ako 2 roky a mesiac.
mám úpravu která ZARUČENĚ! sníží vypalování nových žárovek 14V do komunistické sady.
na pertimaxovou destičku umístit objímku E27 a zásuvku na 230V. přívodní šnuru napojíme přímo do té zásuvky, ale fázový vodič dáme ještě přez žárovku. do objímky zasadíme žárovku 40-60W barevnou. osvědčila se mi červená, žlutá a zelená. celej přípravek umístím pod stromeček ke stojanu.
výhoda je, že vám neprasknou žárovky při zamnutí ani nikdy jindy. zapínám to klasicky jako všichni. určenou žárovku utáhnu či povolím. náběh je pěkný. prvně se rozsvítí ta předřadná žárovka, a pak plynule najedou žárovky na stromku.
nevýhoda je, že mám ještě led diody, které viditelně přebíjí. pokud namontuji 60W žárovku, tak je to už lepší. 75W jsem radši nezkoušel. dle mého názoru už nízký stupeň ochrany.
na ledky si udělám řízení s AVR, které bude umět volit barvu stromku. ty vietnamské krabčky sou nahovno.
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
mám starou sadu, ale nové žárovky (našel jsem v garáži, žárovky v té sadě nebyly. použily se na sromek u babičky. ta má všechny origo a svítí jí to. navíc ta sada ještě má vymačkané patice, a tak veškeré žároky je nutno nastavit cínem nebo vybrat ty které mají dotek. tudíž se docela blě hledá chyba.
Sendyx píše:Nemůže to být i termistor ? NTC s nějakým divným průběhem by to zvládlo a struktura je podobná. Muselo by se to ověřit krátkým proudovým pulzem, co to bude dělat a sejmout skopem.
vietnamci nabízely řetěz, který byl složen z žárovek 9V, a žral 130W!!
svítilo to jak sodíkovka. a docela rychle odcházely žárovky. ale ne na přerušení. vnitřní obvod zareagoval asi z tepla žárovky.
tak sem vzal regulovaný zdroj, na který sem dal takový pot. přidávat postupně napětí a pak až se spálí ta ochrana tak rychle ucuknout dolů. zacránil jsem 80%žárovek.
a ty co maj ty hezké objímky (když na to člověk šlápne bosou nohou tak n to dosmrti nezapomene) z plastu co sou na 12V. tak tam přidat z 20kusů na 30. klesne spotřeba a stoupne životnost.
jinak pamatujete na legendární bimetalové žárovky? se nedá sehnat. mám tu něaké na 5V. a asi dvě na 12V. opravují se cvrnknutím prstem, kdy se vlákno na chvíli připeče zpět na kontakt
jako malej sem tiše poslouchal "cvrdlikání stromku", když spínaly a vypínaly bimetaly.
- pocitujlasku
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
Tohle jsem udělal tyhle vánoce, matice 8 x 8 segmentů, každý segment s 5 barvami LED (tedy celkem 320 LED), každá LED samostatně adresovatelná, programy pro řízení animace. Vadilo mi na LED ale jedna věc - LED jsou dost úzce směrové, takže některé oslňují a jiné svítí jinam, osvětlení okolí (stromku) nebylo tak důkladné jako u žárovek.milan222 píše:...na ledky si udělám řízení s AVR, které bude umět volit barvu stromku....