ABZ encoder
Moderátor: Moderátoři
ABZ encoder
Nejak se mi nepovedlo na netu vypatrat a pochopit presny princip ABZ encoderu. Signaly AB jsou s nejvetsi pravdepodobnosti posunute o -90 deg nebo +90 deg vuci sobe v zavislosti na smeru otacek a jejich frekvence = kroky. Ale vi nekdo jakou presnou funkci ma signal Z? Nekde jsem zahledl info o tom, ze to signalizuje otacku encoderu...?
Predem diky za radu/diskuzi.
Mam napr 100p/ot pro AB signaly. Je mi jasne posunuti fazi a tim informace o smeru otacek. Z pulz, pokud bude hlasit nulovou polohu kazde otacky enkoderu, tak ma 1p/ot.
Encoder je zastaveny napr v nulovaci poloze a ja rozjedu nejaky krokac, enkoder udela 5 otacek (5x Z pulz) + 20 pulzu AB = 520 pulzu AB. Kdyz se zastavi v teto poloze, tak podle citace AB pulzu presne vim kde jsem a nepotrebuji na to Z pulz. Stejne, pokud bych stale nepocital AB pulzy a zastavil bych se nekde v nenulove poloze, tak mi stejne ten Z pulz nic nerekne.
Mozna jsem uplne mimo, ale vazne zatim nechapu vyznam toho Z pulzu
alvr píše:Encoder je zastaveny napr v nulovaci poloze
A jak poznáš, že jsi v nulovací poloze? Podle pulzu Z.
A/B dávají informaci jen o relativním posunu, ale nepoznáš z nich, jestli byl ten enkodér na 30. stupni a posunul se na 50. stupeň nebo jestli byl na 350. stupni a posunul se na 10. stupeň. Díky pulsu Z, který to vyrobí při průchodu 0. stupněm to ale poznáš, protože si tím pulsem snuluješ čítač a pak už to není čítač relativní polohy, ale absolutní.
To se právě ale dělá tak, že k vynulování čítače dojde až po najetí na referenční snímač osy a zároveň přijde Z puls.termit256 píše:Ja osobne nulovou polohu vytvarim dojetim na doraz a vynulovanim citace.
Jinak se za provozu Z používá pro kontrolu čítače AB, nikoli pro jeho korekci.
Pokud tyto nesedí, vyhlásí se alarm nespolehlivosti odměřování.