Bedne pre repro ARO689 + úprava RK09
Moderátor: Moderátoři
Duvsan píše:K výškaču ARV161 je vhodnejší basák s impedanciou 4Ω, alebo 8Ω?
k ARV161 je vhodný jen 4 Ohmy !
ale ten inzerát je zajímavý i s těmi kalotovými výškáči !
před časem jsem udělal to samé a nelituji toho ! Teď hrají dobře !
Jen bude potřeba asi zvětšit pro ten výškáč díru . . . a to se u mě neobešlo bez zničení originální hadry před reproduktory . . .
- Přílohy
-
Supraphon_RK09_3.jpg- Supraphon RK09 po úpravě
- (279 KiB) Staženo 220 x
Začínam sa v tom strácať. ARV161 je možné "spáriť" i s 8Ω basákom a tiež aj s 4Ω? Vyrovnáva to tá výhybka?
Nešli by použiť ARN5606 odtiaľto?
Ináč, ok1hga, pekná práca s tými bedničkami. Len, keby si chcel to plátno zachovať, nemohli by byť tie kaloty z vnútra?
Akosi si myslím, že klasické membránové repráky by mali hrať zvukovo lepšie, než kaloty. Ale môžem sa mýliť.
Duvsan píše:Len, keby si chcel to plátno zachovať, nemohli by byť tie kaloty z vnútra?
Akosi si myslím, že klasické membránové repráky by mali hrať zvukovo lepšie, než kaloty. Ale môžem sa mýliť.
vysvětlit rozdíl mezi klasickým reproduktorem a kalotou není úplně jednoduché . . .
ale v zásadě je potřeba u kaloťáku dodržet přední hranu s přední stěnou bedýnky, proto se kaloťáky zapouštějí do přední stěny, aby byly zároveň . . .
Na vyzařovací charakteristiku má vliv hrana mezi přední stěnou a zešikmená ploška směřující ke kalotě, která v tomto případě funguje jako zvukovod . . .
V mém případě jsem to sice neudělal, ale namontovat ho zepředu je menší chyba, než ho namontovat zezadu 18mm silné přední desky . . . tím by totiž jeho směrové vlastnosti byly úplně v pr. . . . .
a co se týče těch impedancí . . . repráky se do soustavy vybírají podle všech parametrů . . .
měly by být stejné impedance a stejná citlivost.
Pokud má basák citlivost cca 89dB a výškáč třeba 95dB, lze to dorovnat, ale pokud je kalota ARV3604 s citlivostí 89dB, už to moc dorovnat nejde . . .
Duvsan píše:Ešte som nezdôraznil, že "stredobasy" nie sú originálne, pri bližšom pohľade na moje foto by to malo byť poznať.
jistě, že to je poznat !
tohle bude nějaký reproduktor ze starého rádia (cca konec čtyřicátých let)
ale to označení na něm není moc čitelné . . .
Umístění reproduktorů zezadu je samozřejmě špatně (mnoho difrakcí a ovlivnění směrových charakteristik), ale v době kdy ty bedny byly vyrobené se to neřešilo. Pokud tedy někdo chce zachovat originální vzhled tak se s tím musí smířit. Pokud se někdo chce posnažit a udělat tomu novou pěknou čelní stěnu a dát repráky zepředu tak může.
Kalotové výškové reproduktory mají výhodu hlavně v širší směrové charakteristice oproti kónickým. Hodnotit se však musí vždycky všechny vlastnosti a jak se reproduktory k sobě hodí aby mohly pracovat dobře v jedné soustavě. Nelze tedy reproduktory jen tak zaměňovat jen proto že si člověk myslí že v jednom parametru je lepší ale zapomene na to že v ostatních může být nevyhovující.