Fleška pýta formát.

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jogo

Fleška pýta formát.

#1 Příspěvek od jogo »

Zdravím,
vo Faxcopy sme vložili do čítačky kartu, ktorú sme obdržali pri pokladni, vložili našu flešku do USB portu, no pri pokuse otvoriť ju, s cieľom kopírovať, fleška pýta formát. Predtým som s flaškou nerobil ja, ale boli na ňu vraj nakopírované data z NB Asus Win7, ktoré boli následne prezerané a potom bola fleška z NB odňatá. Obsluha NB je síce málo znalá, ale všeobecne opatrná, nerobila to prvý raz, je dosť pravdepodobné, že vtedy chybu neurobila.
Pozerali sme to v copy službe aj na iných strojoch, bez zmeny. Podrobnosti ukázali využitých pár kB, vytvorený adresár s názvom "vytlačiť" tam zostal, ale je prázdny, všetko ostatné, aj veci čo sa tlačiť nemali (čiže neviem či boli v tom adresári, alebo mimo neho) z flešky zmizlo.
Formát pýta už aj na tom NB Asus.

V tejto copy službe sme nekopírovali takto prvý raz, cez to všetko - mohol nastať problém z ich strany? Čo sa mohlo stať?
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Panda38 »

Možná to vytáhla z NB příliš brzy, před uzavřením všech zápisů (bez uzavření zařízení) a tak se poškodily FAT hlavičky. ... Jinak ještě elektrostatika, ale na ni to moc nevypadá.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Nevím, jak je to běžný, ale já mám na všech fleškách ledku, co bliká při zápisu a navíc mám vypnutý opožděný zápis, či jak se to jmenuje. Už to ušetřilo hodně starostí.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
satam

#4 Příspěvek od satam »

Po vložení flešky do PC/ntb otevři Správce disků (Start - pravým myšítkem Tento počítač - Spravovat - Správa disků) a podívej se, jaký Ti ukazuje systém souborů. Pokud je jiný než FAT32 nebo NTFS, bude nejspíš RAW a pak je to na použití nějakého záchranného programu - neplacená Recuva, dále GetDataBack for NTFS/FAT, File Scavenger a další. Ty jsou k vyzkoušení freeware, ale v tomto módu Ti jen předvedou, zda to umí nebo ne. když to umět budou, k záchraně musíš použít placenou (nebo "placenou") verzi!
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Jestli potřebuješ dát do kupy data, tak si stáhni Pandoru např. ze stahuj.cz, ale za předpokladu, že jste s tím ještě nic nedělali.
A co se mohlo stát ? To ti odpovíme až napíšeš konkrétně, co to je za flešku - typ, velikost. To bys měl psát už při tom prvním dotazu.
jogo

#6 Příspěvek od jogo »

Flešku mám už u seba, je to 4GB Transcend . Po pripojení bliká, po jej "odhlásení" trvalo svieti.

Obsluhu som už poučil, že na flešku radšej natvrdo neprenášať, ale radšej kopírovať. A mať aj občasné zálohy. No prišla o všetko, čo nemá "náhodou" zabudnuté v NB, pripravené k diplomovke..
Po výsluchu upresním zadanie: Podľa popisu bola fleška vytiahnutá ako vždy, s rešpektom a korektne. Spomínaný adresár "vytlačiť" bol "údajne.." prázdny, všetky dokumenty boli "vraj.." mimo neho. Adresár som im niekedy vytvoril ja (zrejme zbytočne) - na rýchly prístup k dokumentom v copy službe, tam som ho pri vsunutí ich obsluhou do už spomínaného iného stroja aj prázdny zazrel - asi tam mali iný OS.

Vo WinXP totiž fleška otvoriť nejde, pretože po vložení do NB a pokuse otvoriť ju, pýta formát. Po zrušení dialog. okienka nabehne iné - že zväzok neobsahuje známy systém súborov. Systém súborov je RAW. Na mojom PC, nabootovanom s Hirens miniXPčkom, ju dokonca v "Tento Počítač" ani nevidím, vidím ju v správcovi - vyčiernenú. Fleška mi v mojom PC ani nebliká, len svieti.

S fleškou od vzniku problému, nebolo robené okrem spomínaných pokusov o otvorenie, našťastie nič. Ešte by som možno skúsil do nej nahliadnuť cez linux, ten žiaľ na mojom pc od istej doby nejde spustiť - neviem čo sa udialo..

Má význam zaoberať sa linuxom? Alebo rovno Recuvu alebo Pandoru? Alebo čo by bolo vhodné?
Přílohy
správa diskov.jpg
(115.05 KiB) Staženo 92 x
neznámy systém súborov.jpg
(105 KiB) Staženo 66 x
pýta formát.jpg
(117.83 KiB) Staženo 66 x
p32

#7 Příspěvek od p32 »

jogo

#8 Příspěvek od jogo »

Fleška po vložení do HW s riadnym WinXP po vložení pobliká, potom už len svieti. Keď ju "odhlásim", zhasne(!)
Je to rozdiel: Vložená v NB s Win7 blikala (každú sekundu?) a po "odhlásení" zostala svietiť(!)

Dík za link! S Pandora Recovery Wizard som sa dostal sem (na obrázku):
Přílohy
Pandora 03.png
(38.01 KiB) Staženo 74 x
Pandora 02.png
(38.58 KiB) Staženo 68 x
Pandora 01.png
(44.15 KiB) Staženo 63 x
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Pokud jsi s tím nic nedělal, tak to asi bylo fakt prázdné. Proč ? To se špatně hádá když se neví kdo a co a proč to dělal.
ok1hga

#10 Příspěvek od ok1hga »

měl jsem taky jednu flash, na které jsem měl důležitá data a přestala jen tak fungovat . . .
zkoušel jsem vše možné, ale bez úspěchu.
po rozdělání jsem zjistil pod lupou prasklý čip . . .

prý to udělalo samo . . . povídala dcera.
jogo

#11 Příspěvek od jogo »

Počas prenosu dát to vraj "čosi urobilo na obrazovke, akoby také myknutie, prepnutie" - nechcel som to sem písať, komplikovať. Myslím totiž že asi šlo o odstránenie prenášaného adresára a tým posun adresárov, prípadne iné možné následné "prepnutie" náhľadu. Ono so zdravoťákom je to niekedy v tomto smere horšia komunikácia :) , ale myslím že pri troške tolerancie to vždy dovedieme do správneho konca :) Aj keď je ľahko možné, že obsluha priečinok "vytlačiť" tam akosi neregistrovala, kroky, ktoré robí sama, robí s plnou vážnosťou a zodpovedne :) takže nepredpokladám chybu na jej strane.. Včera som NB prehľadal, zadával kľúčové slová - nenašiel som tam nič. Len tie "zabudnuté" veci.. Takže sa to zrejme prenášalo.. (pochybujem o omyle - vymazávaní..) Ďaľšia vec, ktorá indikuje nejaký spoločne vzniknutý problém, je, že to popri strate dokumentov začalo pýtať ten formát :!: :!: - a dávam si otázku prečo tak súčasne :!: :?: Môj pocit nemusí byť správny - ale mám za to, že do pripojenia do PC v kopírke bola fleška v poriadku..

Nedá sa už nič dedukovať, alebo ešte lepšie - urobiť?
p32

#12 Příspěvek od p32 »

A co ti brání použít Pandoru v tom NB a zkusit obnovení smazaných souborů ?
jogo

#13 Příspěvek od jogo »

:idea: dík! :)
satam

#14 Příspěvek od satam »

Podľa popisu bola fleška vytiahnutá ako vždy, s rešpektom a korektne

To znamená co? Fleška vytažená poté, co PC potvrdil bezpečné odstranění paměťového média??
Podívej se na můj předchozí příspěvek a zkus použít GetDataBack (samozřejmě pro FAT nebo NTFS - podle původního formátu flešky), minimálně Ti to řekne, co na té flešce je k záchraně!
Některým ze záchranných programů lze prohledat i HDD (někdo už Ti tu v tomto směru něco naznačil), ale než bych ten program na HDD pustil, udělal bych jeho zálohu nebo lépe, pokud máš možnost, jeho bitovou kopii, abys pak neměl zbytečně problém se ztrátou dalších dat!
jogo

#15 Příspěvek od jogo »

Áno, korektne. A s rešpektom preto, lebo tento užívateľ sa obyčajne na podobnú zamýšľanú akciu plne sústredí, aby ju previedol správne a nepokazil. Na rozdiel od nás :)
Akurát by som v tejto súvislosti ešte raz dal do pozornosti, že v NB s Win7 pripojená blikala, "odhlásená" svietila, v PC s WinXP prihlásená svieti, "odhlásená" zhasne..

Myslím že flešku po zakúpení neformátoval nikto (teraz je v RAW), ktorú verziu teda stiahnuť, keď neviem, aký bol jej pôvodný formát?
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“