Cyklovač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Chudus2

Cyklovač

#1 Příspěvek od Chudus2 »

Zdravím, peru se tu s jedním problémem a tady jste přesně ty lidi co mi snad poradí.

Mám doma rekuperační jednotku a ta se nárazově ovládá z koupelny, záchodu a kuchyně pomocí zvonkového tlačítka. Tj. impulzem na řídící jednotku zapne nárazově svoji funkci po dobu (dejme tomu) 5min. Tlačítka fungují jen jako stavová s napětím do 12V.

Problém mám s funkcí v kuchyni, kde je 5 min děsně málo a vzpomenout si 12krát za hodinu ... :(

Potřebuji poradit se zařízením co mi bude po dobu (nejlépe nastavitelnou...ale něco kolem hodiny) kazdejch alespon 5 minut posilat impulz na řídící jednotku, aby zařízení nepřetržitě běželo. Ideálně tak abych to předřadil před řídící jednotku a zachoval to stávající zvonkové tlačítko v kuchyni.

Myslím že by se na to dalo koupit nějaky"baleny"časový relé, ale nejsem na elektriku kovanej abych přišel na to jaký.

Díky moc za radu ...
procesor

#2 Příspěvek od procesor »

Niečo bližšie o "rekuperačnej jednotke" by nebolo? Vybili sa mi batérie vo veštiarni :D
Chudus2

#3 Příspěvek od Chudus2 »

Rekuperační jednotka jsou defacto jen motory+rekuperator+centralni řidící jednotka, která řídí chod motorů. Buď dle přednastaveného programu nebo nárazově po impulzu z ovladacích tlačítek. Impulz od tlačítka = spojení dvojlinky z řídící jednotky. Nicméně na jednotce se dá nastavit jen jeden čas pro nárazové větrání...kablíky od tlačítek (tj. 3páry) jsou zapojeny všechny paralelně a do jedný svorkovnice...moje představa je že před svorkovnicí fiknu jednu tu dvojlinku z kuchyně a vložím tam cyklovač. A ten bude simulovat vicero stisknutí tlačítka po nějakou nastavitelnou dobu.

potíž je že tlačítko ovladače je zvonkové (tj. impuls a né trvalé zmáčknutí po nějakou dobu)..což by jinak hravě zvládlo časované relé.
procesor

#4 Příspěvek od procesor »

Zase nie som múdrejší.
Popíš čo sa udeje keď po štyroch minútach behu stlačíš tlačidlo opäť?
Aké napätie je na tlačidle počas behu rekuperácie?
Majú tlačidlá aj sv. signalizáciu?
Ak prezradíš typ jednotky, web bude zdieľnejší (možno).
Chudus2

#5 Příspěvek od Chudus2 »

ke tlačítkům..vedou dvojlinky z řídící jednotky. Napětí je cca 11V ss.

když po 4rech minutach /(tj před vypršením 5ti minut nastavených na jednotce), dojde k opětovnému zmáčknutí tlačítka, dojde k prodloužení o dalších 5 minut běhu zařízení. Nikdy jsem nezkoušel trvalé sepnutí tlačítka po delší dobu (nejsem si jist abych "dlouhým" impulzem nějak nepřetěžoval řídící jednotku.
Tlačítka jsou bez signalizace.

Řidící jednotka se jmenuje C.A.T ..
http://eshop.thermwet.cz/cs/control-air ... raci-tepla
procesor

#6 Příspěvek od procesor »

Ešte sa opýtam...
Režim vetrania sa spustí okamžite po stlačení, alebo až po pustení tlačidla. Pri dlhšom podržaní by sa to dalo rozlíšiť.
To by mohlo napovedať, či je možné to ovládať nejakým kúpeným jednoduchým časovačom, alebo nejakým generátorom s časovačom.
Chudus2

#7 Příspěvek od Chudus2 »

spustí se to okamžitě a nečeká to na rozpojení kontaktů.
procesor

#8 Příspěvek od procesor »

Tak tam stačí bežné časové relé napr. typ SMR-B.
Edit:
Pre istotu treba skúsiť zápalkou zaseknúť tlačidlo na dlhšie ako je nastavené v riadiacej jednotke. Ak pobeží aj po uplynutí nastaveného času nie je problém nasadiť časové rellé.
Naposledy upravil(a) procesor dne 25 led 2013, 21:46, celkem upraveno 1 x.
Chudus2

#9 Příspěvek od Chudus2 »

to ale budu muset vyzkoušet jak se bude chovat jednotka kdyz bude tlačítko celou dobu "sepnuté" bez rozpojení. Jelikož ty relé neumějí cyklovač po nějakou dobu, ale jen sepnuto po nějakou dobu.A taky u relé si nejsem úplně jist jak to pozapojit aby se mi pak na výstupu nespínalo 230V ...
procesor

#10 Příspěvek od procesor »

Zapojiť sa to dá. Ak by to dlhé držanie nepomohlo, museli by sa zapojiť dve také relé. Jedno na vytvorenie dlhého intervalu a druhé ako generátor spúšťania.
Chudus2

#11 Příspěvek od Chudus2 »

jj..přesně o něčem takovém jsem uvažoval na začátku ale jelikož bych to asi nebyl schopen uvést do života. Proto jsem sem hodil dotaz jestli by někdo neznal už něco "v jednom" kuse co by se dalo použít, nebo jak zapojit dvě relé za sebe (a jaký)
procesor

#12 Příspěvek od procesor »

K SMR-B by sa muselo požiť ešte obyčakné relé s ovládaním na 230Vac. kontakty toho relé by boli pripojené do riadiacej jednotky.
Iné relé MCR od OZE má výstupné kontakty voľné, tzn., že sa dá pripojiť priamo k riadiacej jednotke. Navyše sa robia aj modely na 12Vac/dc.
http://www.oez.sk/uploads/oez/files/ks/ ... _CZ_SK.pdf

edit:
K tomu toto taktovacie relé:
http://www.oez.cz/uploads/oez/files/ks/ ... _CZ_SK.pdf
keby dlhodobé zopnutie bolo nepoužiteľné.
breta1

#13 Příspěvek od breta1 »

Nemáš nějakého kámoše, který by za padesátikačku udělal něco takového?
Pomocí P nastaviš čas opakování, R nastaví čas sepnutí
Přílohy
cass.png
(4.68 KiB) Staženo 76 x
Naposledy upravil(a) breta1 dne 26 led 2013, 11:08, celkem upraveno 1 x.
Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

Takhle by ti to Břéťo moc nefungovalo.
Chudus2

#15 Příspěvek od Chudus2 »

v navrženém schema se nevyznam..jen vim že těch času na nastaveni by tam asi bylo vic ...jeden na celkovou dobu sepnutí a druhej na délku impulzu a třetí na délku mezery mezi impulzy ....

variantu se sepnutím po celou "nějakou dobu" musím prověřit jak se bude chovat řídící jednotka když nebude krmená impulzy..
Překvapila mne drobna zminka u popisu jednotky ohledně napětí..které reguluje následně sepnutý výkon...respektive jestli jsem to pochopil dobře..pokud by skrz tlačítko neprošlo 10V al třeba jen 5V nesepnulo by to náraz na 100% ale jen na výkon 50%...nicméně to je možné že se musí zapojit na jiné konektory vevnitř v jednotce...a rozumný popis čokolád uvnitř chybí.

A kdyby tu byl někdo kdo by to za rozumný peníz chtěl postavit v lokalitě Pardubice/HK a okolí..klidně se domluvíme
Odpovědět

Zpět na „Poradna“