Toyota, vyřazení spínačky a start tlačítko

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Indy

#16 Příspěvek od Indy »

aha, takže jak to mam zapojit? z obrázku mi vyšlo tohle, ale to je asi kokotina http://tomas13.rajce.idnes.cz/Spinacka_ ... 0740_1.jpg
upravte mi ten předchozí obrázek s čistym štekrem v malování a nějak tam zapojit to, jak by to mělo bejt... díky
007
Moderátor

#17 Příspěvek od 007 »

Malovat už nebudu,na to už je pozdě,zkusím to popsat

První poloha klíče ACC spínač s jedním kontaktem propojí piny 2 a 3

Druhá poloha klíče ON spínač musí mít dva nepropojené kontankty,jeden propojí pin 1 s pinem 2 (3 je už spojená přez ACC) a druhý kontakt propojí piny 7 a 8. Pin 1 nemá být v klidu propojen s pinem 7 ani 8,proto ty dva kontakty spínače ON.

Třetí poloha Start tlačítko se dvěma kontakty jeden propojí 1 se 4 a druhý 1 se 6.Ta 6 možná není potřeba,v mém manualu není zapojená,ale to záleží na výbavě a motorizaci.

To odpojení 2 a 3 při startu bych neřešil,holt se při startování nevypne topení a rádio.
007
Indy

#18 Příspěvek od Indy »

ok díky, takže jestli jsem tě dobře pochopil má to bejt takhle http://tomas13.rajce.idnes.cz/Spinacka_ ... 0740_2.jpg
ještě co s těma relátkama? kam je zapojit a jak? a jaký použít, prosim opravte mě, ať něco neodpálim... díky
Lojzek

#19 Příspěvek od Lojzek »

čau, podle agent 007 to je špatně nakreslené. Zkusím ti to načmárat přesně na relátka pomocí vypínačů a jednoho tlačítka.
Přecejenom to vyjde ale dosti na hovno, vycházejí mi tam min.3 vypínače + jedno START tlačítko. Možná, jestli budou souhlasit chlapi tak bych tam dal 1 vypínač který sepne relátka pro ACC+ON (2-3 , 1-2-3, 7-8) a potom jedno START tlačítko. které sepne relé pro (1-4-6)
Změř mi kde je přímých 12V a kde je kostra / podle mě bude +12V na pinu č.1, č 2 / č3 ( vem si měřák nebo žárovku, jeden fous dej na kostru a druhým zkoušej všechny piny) poté kde budeš mít 12V tak zase píchni jeden fous do těch 12V a zkoušej všechny piny než najdeš na pinech kostru. Je možné že na pinech kostru nenajdeš tak se mrkni z kama by se dala tato kostra vzít

Ještě se zeptám, pamatuješ si co vše se ti postupně zapínalo?
1. poloha - ventilátor plus rádio?
2. poloha - kontrolky ( olej, baterka, + žhavení?
3- poloha start?

Má to auto imobilizer? Alartm? jaký je to vlastně ročník?

Ted tak brouzdám po netu a heldám nějaké ty relátka plus vypínače a přemýšlím nad tím, proč vlastně použít relátka? Vždyť ta spínačka je spínačka, tama nemůžou téct velké proudy! podle mě by stačily bohatě 2x 2 polové vypínače na 16A a jedno start tlačítko. Spínačka by přeci měla spínat relátka které jsou u pojistek ...

Takže tak bych to udělal já, s tím že když se ti do toho auta někdo zase vloupá tak ti s ním odjede pro tento účel bych doporučil doplnit ato s alarmem který má kontakt pro např. odpojení čerpadla ( mistral max R1)
Kousek plechu nebo plastu pro připevnění dvou vypínačů a jednoho tlačítka

2x vypínač 2 pólový 16A/250V(125V) ( http://www.ezk.cz/e-shop/obalka.php?id=9972)
1x tlačítko 2pölové 16A/250V(125V¨( http://www.ezk.cz/e-shop/obalka.php?id=9990)
zapojit podle tohoto:
http://lojzek123.rajce.idnes.cz/nastenka#IMG_2967.jpg
rezis

#20 Příspěvek od rezis »

A nešla by tam nakutit spínačka ze škodovky?
Internet - metla lidstva
Lojzek

#21 Příspěvek od Lojzek »

no, myslím si, že pokud má spínačka takové stejné spínací kontakty tak by to šlo, ale hledej která spínačka by šla použít.
Indy

#22 Příspěvek od Indy »

No první fáze mi zapla hodiny, větráky, zapalování a rádio, druhá kontrolky a třetí startér... imobilizér to myslim, že nemá, je to toyota 4runner 1990 rok
zkusim zapojit podle schématu, co mi poslal lojzek a dám vědět...
díky
Lojzek

#23 Příspěvek od Lojzek »

indy jestli ti auto nepůjde nastartovat, skus si vzít od něho klíč a dej ho zhruba tam kde by byl v zapalování. Jestli ti auto potom půjde nastartovat, nezbývá ti nic jiného než si vzít izolepu a přilepit si ten klíč někde pod palubovku. Nejsem si totiž jistý jesti by jsi měl klíč v kapsi, že by to z takové dálky vzalo immo.
Indy

#24 Příspěvek od Indy »

tak dneska zapojení vyzkoušeno a funguje, ALE... mam pocit, že to bude chtít ty relátka... mam pocit, že se ty vypínače za chvíli roztečou... jaký relátky použít a jak je zapojit a kam? :roll:
pavel71

#25 Příspěvek od pavel71 »

http://www.e-xenony.cz/rele-spinaci-pre ... 40a-profi/
relé má 4 kontakty 2 sou cívka a 2 silový spínací kontakty
ty musíš vypinačem ovládat cívku relé
kontakt 85 cívka relé to ukostříš
kontakt 86 cívka relé výstup z vypinače
vstup do vypinače je plus 12V
a na silový kontakt číslo 30 přivedeš plus 12V - ten silnej z konektoru spínačky co je na něm stálých 12V
a na silový kontakt číslo 87 dáš dráty od spotřebičů
pokud chceš relé i na start tlačítko tak postup stejnej
kontakt 85 kostra
kontakt 86 tam přivedeš výstup s tlačítka startování
s kontaktu 87 již zapojeného prvního relé vytáhneš drát na vstup startovacího tlačítka
kontakt 30 plus 12V můžeš propojit s kontaktem 30 prvního relé
a kontakt 87 drát vedoucí k cívce startéru
Indy

#26 Příspěvek od Indy »

uplně bomba... díkes
denis15

#27 Příspěvek od denis15 »

Zajdi si na vrakáč a vem si spínačku z fabie, octavie (nebo celého VW group od felicie výše) či jiného japonce a dej to místo stávající. Všechny budou splňovat co potřebuješ a bude to méně drbání s relátky a spol. Tečou tam celkem velké proudy (japonci jsou leniví a nepoužívají skoro na nic relátka) a vzhledem k tomu, že tomu asi až tak nehovíš, můžeš si ušetřit hromadu možných problémů (pominu li nebezpečí požáru při špatném napojení a přechodovém odporu či problém s možností kdykoli tlačítkem spustit startér).
Jednou se ti to tlačítko slepí, někoho to přejede (v lepším případě uvaříš jen startér) a problém na světě. Nepovelené úpravy homodomo ala tuzer nejsou ani na STK moc košér a zloději to neskutečně usnadníš při dalším pokusu o odcizení. Jen můj názor-autoelektriku mám jako koníčka a přivýdělek.
Indy

#28 Příspěvek od Indy »

Hoši, tak jsem doma našel spínačku na peugeota 405ku, ale problém je, že má jen 4 kabely k sobě... krom startování v tom tečou taky velký proudy? co to udělat fázi jedna a dvě na tlačítka a startovalo by se touhle pežoťáckou spínačkou?
denis15

#29 Příspěvek od denis15 »

Ten start je jen ovládání cívky na startéru a tím teče prdlajs oproti ostatním drátům. Těma dalšíma kabelama-1 a 2 poloha tečou ty velké proudy, tedy ti to až tak nepomůže. Ach jo-nechci slevu zadarmo. Vypínače, relátka plus dupačka s tím ti výjde stejně jako koupit již zmiňované na vrakáči a mít to tak jak to má být.
Indy

#30 Příspěvek od Indy »

no nejde teďko uplně až tak o peníze, musim to vymyslet nějakym způsobem, abych to s tim přežil dokud neseženu origo spínačku...
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“