Fleška pýta formát.
Moderátor: Moderátoři
Cez Ubuntu som flešku nevidel - nabehlo nejaké upozornenie, že zariadenie nie je podporované, a pod. Nevidí ju ani Pandora a Recuva.
Potešil ma však GetDataBack pre FAT - pekne obnažil celú flešku s dokumentami. A v stromovej štruktúre.
Skopírovať programom však nejdú, využil som teda prácny spôsob, ktorý program umožňuje - otvorenie dokumentu a následné uloženie inde. Takto som zachránil skoro všetky jpg, nejaké pdf, kúsok wordu, žiadne video.
Žiaľ, niektoré pdf otvoriť nešli - asi polovica vyhlásila pri otváraní error. Word je, s výnimkou pár odstavcov, poškodený skoro celý. Z jednej asi 150 stránkovej ofotenej knihy chýba asi 30 po sebe nasledujúcich stránok - namiesto textu je tam len ružová farba. Stav týchto stránok pred poškodením flešky však nepoznám.
Nález aj možná záchrana s GetDataBack bola na rôznom HW totožná.
Skúsil som viac free programamov, napríklad z ťahaj stránky, výsledok žiadny. Buď som flešku nevidel, alebo sa ukázalo spústa premenovaných súborov, s ktorými som nevedel nič urobiť.
File Scavenger mi práve teraz dokumenty našiel tiež. V trocha inej stromovej štruktúre - vyzerá že viac podobnej tej pôvodnej. A s malými rozdielmi oproti GetDataBack - niektoré dok. nenašlo, iné zasa pribudli. Demoverziou sa mi však podarí z toho vyloviť len dokumenty do 64kB, čiže nové možno tri..
Inštaláciu Pandory som na tom ntb s win7 skúšal, ale inštalácia vždy zlyhala
Takže sme sa posunuli - isté je, že dokumenty na fleške sú. Predpokladám, že boli predtým na ploche ntb. A z nej vyňaté a prenesené na flešku - takže neviem, či by na ploche mali byť nájditeľné zbytky
GetDataBack - v nouzi jde snadno najít plnou verzi, která pracuje automaticky. Známej mi před časem donesl 8G flešku, která chtěla formát. Vytáhlo to z ní asi 10-11G souborů, část nečitelnejch. Vysvětluju si to tím, že to obnovilo i soubory už smazané, pro které zbyl nějaký záznam v tabulce FAT, a jejich data už byla přepsaná novějšími soubory. Takže některé "sektory" to vytáhlo duplicitně.
- Artaban001
Já se ho zbavil. Naštěstí jsem přišel o filmy, co se dají znovu stáhnout..
Ak je formát cez Správu diskov najvhodnejší, predpokladám, že potvrdenie dialog. okna z 1. obrázku spolupracuje so Správou diskov, takže to bude asi jedno, je to tak?
Poradí niekto aspoň či pre tento prípad "vadnej" flešky pred jej daním do užívania použiť formátovanie rýchle, alebo normálne?
Pokiaľ viem, rýchle formátovanie odstráni iba adresy k tomu, kde sa súbory nachádzajú. Normálne formátovanie odstráni aj samotné súbory. Podľa tohto mi to však až také jasné nie je, akoby sa súbory odstraňovali vždy, a rozdiel robil len kontrola sektorov..
Nech je už pre samotnú flešku vhodné formátovanie jedno, alebo druhé, za podmienky, že rýchle formátovanie prepíše len tabuľku, napadol ma pred konečným riešením ešte jeden medzikrok: použiť formát rýchly - data by sa nevymazali, ja by som konečne získal prístup do flešky a mohol by som tak skúsiť použiť na záchranu dát program ďaľší - napríklad Pandoru. S cieľom získať z flešky ďaľšie data - hlavne nepoškodené. Je to realizovateľné?
jogo píše:Potešil ma však GetDataBack pre FAT - pekne obnažil celú flešku s dokumentami. ..... (atď)
a vďaka aj ďaľšej pomoci som s GetDataBack povyťahoval toho naozaj dosť. Aj keď zrejme nie všetko a nie všetko bolo použiteľné.
Mal som nejasnosti v niektorých základných veciach - chcel som postupovať čo najlepšie. A hlavne neurobiť niečo, čo sa nedá vrátiť späť. Mnoho sa dá síce naštudovať na nete, niekedy však pre rýchlosť akákoľvek rada, či skúsenosť, určite bodne..
V nedeľu som to ukončil, písať som už nestihol. Fleška prešla rýchlym formátom, následne som ju cez TP vedel riadne otvoriť. Pandora (a pod.) však žiadne dokumenty neobjavila. Pomohol zasa len GetDataBack - objavil však už len asi polovicu adresárov z pôvodne zachráneného počtu a už žiadne dokumenty, ktoré boli mimo nich. Po ďaľšom naformátovaní, už normálnom, si Pandora (a pod.) s fleškou opäť neporadila, dokázal to zasa len GetDataBack. Napodiv som vytiahol dát viac, ako po predchádzajúcom rýchlom formátovaní - asi 3/4 z celkového počtu pôvodne zachránených adresárov. Tie dokumenty umiestnené mimo nich tam zasa neboli.
Myslím, že všetky po formátovaní zachránené dáta boli identické z tými pôvodne zachránenými, že žiadne nové po žiadnom kroku nepribudli, aj ich kvalita (použiteľnosť) bola asi rovnaká. Ale kontroloval som to len zbežne, dával som to všetko na kopu a podrobnosti zistí až majiteľ flešky.
Ale prírastok k dokumentom som očakával skôr, po formáte, využitím iných recovery nástrojov. Čo sa žiaľ nevydarilo..
Toľko moja skúsenosť - pre tých, ktorých to zaujíma.
Ešte raz ďakujem za pomoc - všetku!