OVP CTV256, zdroj
Moderátor: Moderátoři
OVP CTV256, zdroj
Opravené, vadné bolo UC-čko. Ďas to sper. Skoro som menil MOSFET.
Edit, uviedol som to do pôvodného stavu, síce naštartuje, ale štartuje dlho a drásavo. MOS som skúšobne vymenil, k C115 som dal skúšobne paralelku, potom k C116, nepomohlo. Už neviem.
So štartovaním samotnej TV to bolo tak, že BU-čko bolo pootvorené a chovalo sa ako odpor (vlastne ZD - proste záťaž) a patrične sa hrial. V dôsledku toho zdroj klepal. Po niekoľkých sekundách elyt pod vplyvom peckovania trošku posunul svoje parametre, čo postačilo k normálnemu naštatovaniu TV. Priviedlo ma k nemu to hriatie BU. Nešlo mi do hlavy, prečo je pri štarte tak teplý chladič a potom počas prevádzky mierne poochladol. Tak som osciloskopom začal kontrolovať elyty (zvlnenia). K žiarovke som sa viac nevracal.
Jedným z nich je jav, že ostré kontrastné prechody (biela/čierna) sú akoby lemované retiazkou. U záberov s nižším kontrastom to nie je viditeľné a nemá na to vplyv nastavenie kontrastu. Pripadá mi to vecou signálových obvodov.
Druhý problém je pri prudkých kontrastných zmenách (z tmy preskok do svetla) krátkodobé (desatiny sekundy) horizontálne zúženie obrazu. S týmto je toto druhý kúsok, v predchádzajúcom som vyčerpal nápady a závadu som nenašiel. Tiež OVP.
TVP mám u seba, ak má niekto nápad, sem s ním. Inak budem čakať, čo sa poručí.
Tak dík
S tým tranzistorom, vieš to teoreticky oddôvodniť?
Ešte k zdroju. Pri štarte dvakrát cvakne, kým sa chytí. Nepripadá mi to normálne, ale chybu som nenašiel.
BTW, ako to tí Oraváci značili? Prečo má jeden elyt pozičné číslo C123 a druhý paralelne s ním a i osadený vedľa neho C138?