regulátory (otáček, teploty)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
paplik

regulátory (otáček, teploty)

#1 Příspěvek od paplik »

Ahoj, potřeboval bych od vás radu. Jsem v elktru docela nový, a tak bych na vás měl pár otázek. Potřeboval bych sestrojit nějaký vhodný regulátor otáček pro motorek z CD rom. Je asi na 3-5V. jaký má odběr přesně nevím. Dál bych potřeboval od vás nějaký tip na regulátor teploty pro odporové kamínka, jak je vevnitř keramická tyčka a na ni odporová spirála. Je to na 240V. Měla by to být plynulá regulace. Nevíte někdo o nějakém dobrém schématu? Popřípadě, kdyby byl i náhled DPS, či zapojení, bylo by to jednodušší. Díky moc.
vicious

#2 Příspěvek od vicious »

na tie kamna si daj vyhľadať "triakový regulátor" a ten motorček tam ti stačí jeden tranzistor, potenciometer, ešte odpor a kondik (kukni belza.cz)
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Ten motorek může být také 3f synchronní, v tom případě modelářský regulátor a generátor PWM signálu pro serva třeba s 555.
paplik

#4 Příspěvek od paplik »

nemohli by jste mi dát odkaz na nějaké schéma? je jich na internetu mnoho, jen nevím, který si vybrat.
vicious

#5 Příspěvek od vicious »

Zaky: 3f býva v HDD, v CDromke býva taký malý klasický, ale netvrdím že nemôže byť aj ten 3f
paplik: triakový regulátor: http://www.postreh.com/phprs/view.php?c ... 2006110201
a k tomu motorčeku, ak to je jednosmerný http://belza.cz/pcfan/freg.htm
paplik

#6 Příspěvek od paplik »

díky moc. Ten triakový regulátor vyzkouším. ten regulator k tomu motorku, ten motorek má jak si teď teprve udědomuji jen +a- nedošlo mi to pardon. Takže tam dám regulaci jen na proměnlivý odpor. Jinak děkuju i za en regulátor k tomu větráčku. Bude se mi to taky hodit.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Pokud jde o to topné těleso: je na síťové napětí, tedy záležitost životu nebezpečnou, když o tom nevíš dost. Opravdu víš, co děláš?
paplik

#8 Příspěvek od paplik »

no moc ne, a ještě k tomu motorku je to stříďák pouze s + a-. Je nějaký regulátor, kterým by se snížily otáčky, aniž by motor ztrácel sílu?

EDIT: ne stříďák ale stejnosměrný omlovám se.
Naposledy upravil(a) paplik dne 30 led 2013, 06:59, celkem upraveno 1 x.
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

Stříďák s + a -? Zajímavé.
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Na střídavý motor, kterému chceš regulovat otáčky, ale krouticí moment udržet v co nejširším rozsahu otáček stejný, potřebuješ příslušně nastavený měnič frekvence, který umí měnit jak kmitočet, tak napájecí napětí motoru, a na hřídeli motoru snímač otáček, aby měnič "věděl", jak rychle se motor skutečně točí.
U stejnosměrného motoru je dobré použít PWM regulátor - krouticí moment se s otáčkami zdaleka tak strmě nemění, jako když reguluješ změnou napájecího napětí. Nejhorší, co můžeš udělat, je řídit otáčky sériovým odporem (ať už je to reostat nebo polovodič).

Ale na to bys měl napřed sám s tím motorkem udělat pár pokusů, vyzkoušet si to, pochopitelně s bateriemi nebo bezpečným síťovým zdrojem, přijít na to, jak který regulátor funguje a proč (toho běhá i po jiných webech dost). K tomu budeš potřebovat znát, co udělá která součástka, když...
Prostě to teplovzdušné topidlo tuto zimu už nesestavíš.
paplik

#11 Příspěvek od paplik »

chlapi moc se vám omlouvám...chtěl jsem napsat stejnosměrný, ale pak jsem si neuvědomil co jsem vlastně napsal. Už jsem byl ospalý.
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Panda38 »

Stane se. (jen upozorňuji, že Andrea není "chlapi" :wink: )
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Něco jednoduché na teplotu i obecně . Mám dlouhoročně ověřeno , reguluji tím větší páječky .
Přílohy
reg v nule2.PNG
(200.55 KiB) Staženo 149 x
reg v nule.PNG
(64.82 KiB) Staženo 177 x
Okoukej

#14 Příspěvek od Okoukej »

Dobrý večír,
chtěl sem se zeptat někoho zasvěceného, jestli je možné kondíkem upravit průběh triakového regulátoru, chtěl bych ho použít na regulaci otáček ventilátoru, ale při větším snížení otáček větrák "chrčí", tak mě napadlo dát k němu paralelně kondík, ten by měl omezit "ostré" hrany průběhu, a udělat z něj něco jako na obrázku, ale nejsem si tim vůbec jistý :?:

mám na mysli tento větrák:
http://www.elektro-paloucek.cz/ventilat ... ubi-tt-125

předem díky za rady
Přílohy
prubeh3.jpg
(20.63 KiB) Staženo 102 x
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Mez regulátor a motor to chce lepší filtr, ještě do obou vývodů z regulátoru aspoň tlumivky, za ně kondenzátor. Co nejblíže k regulátoru, aby se omezilo vyzařování rušení z vodičů k motoru.
A samozřejmě na vstup regulátoru druhý filtr, aby se omezilo vyzařování rušení do sítě. Zkus filtry z PC zdroje.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“