detektor vlhkosti v květináči-princip zapojení?
Moderátor: Moderátoři
detektor vlhkosti v květináči-princip zapojení?
Děkuji moc
- Přílohy
-
detektor vlhkosti v kvetinaci.JPG- (20.36 KiB) Staženo 141 x
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
A jako T1 bych dal spíš výkonovýho darlingtona a spínal s tím třeba čerpadýlko od ostřikovačů z auta, který kytku zaleje. Ale to je spíš vhodný pro zalejvání několika květináčů najednou (elektrody ze všech květináčů by byly v sérii) děrovanou hadičkou, na konci ucpanou.
Ale co, asi to schéma je jen kvůli tomu, aby študenti pochopili princip zapojení, což se stejně nestalo.
— Winston Churchill
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
Asi bylo myšleno, že svorka_1 má být na +VCC a ne na kolektoru T2, pak je to OK.
Ale jako pouštět do báze T2 proud, kterej může bejt při dostatečně vlhký hlíně poměrně velkej, je docela vražda chudáka T2.
— Winston Churchill
ok1hga píše:MetalGod píše:Proto je taky u lepších zapojení střídavina, pak nedochází k poškozování elektrod
. . . a co tomu říká ta kytička, když jí brněj kořínky . . .
Určitě ji je líp, než když je v permanentní křeči a ještě kolem ní probíhá elektrolýza
V tom zapojení, co jsem kdysi viděl, nešlo o víc jak pár stovek µA.
— Winston Churchill
Když vynechám to, že tam chybí odpor od báze T1 k zemi, který by vylepšil to určení jeho stavu, tak jsou dva případy. Jestli se pletu, tam mě opravte ať nemystifikuji.
1) VLHKOST
SV1 je spojena s SV2, tzn. plus na B1 a T1 propouští mínus na B2, která zajistí uzavření T2 = zvuk nejde
2) SUCHO
SV1 je odpojena od SV2, což znamená že na B2 je plus napětí, což zajistí otevření T2 = zvuk jde
Problém je v tom nastavení citlivosti pro danou vlhkost. Mám dojem, že by ty elektrody měly být delší, aby to mělo možnost déle vysychat i do hloubky a až potom teprve dělat citlivost elektronikou.
Případná elektrolýza by probíhala mezi elektrodami na vzdálenost 2mm, takže by asi ničemu nevadila. Na funkci předsedy by měl stačit jeden NiMH knoflík s napětím 1,2 V nebo dva knoflíky s napětím celkem 2,4 V. Záleží na bzučáku a jeho odběru.