MORA 4500, špatná identifikace nádoby na plotně
Moderátor: Moderátoři
MORA 4500, špatná identifikace nádoby na plotně
Hlídacím prvkem indukční varné desky, který měří proud induktorem se nazývá proudovým transformátorem. Tato součástka dává procesoru informaci o odběru zátěže nad induktorem a ten podle toho řídí buzení měniče. V případě, že je zátěž nulová nebo příliš velká (třeba v případě nádoby z nemagnetického materiálu) ohlásí deska, že nemá odběr a vypne buzení měniče. Buzení však krátkodobě obnovuje a když se zátěž v očekávaném rozmezí obnoví, pokračuje v ohřevu. Jinak se odpojí trvale. Tuto vlastnost (počet pokusů a dobu) dává desce programové vybavení procesoru.
Mám osobní neblahou zkušenost s Mora 4500.201B. První kus třetí den používání po zapnutí vyhodil hlavní jistič až ve sloupku na ulici. Obchodník desku vyměnil. Druhá deska po měsíci provozu přestávala rozeznávat hrnce. Deska opět vyměněna a do roka se situace opakovala i u třetí desky. Jak se deska trochu ohřála, opět zapomínala že má na sobě hrnec a odmítala jej hřát. Byť v záruce šla do bazaru. Koupil jsem Bosch a žena nešetří chválou, že nemusí hlídat desku.
tady je popis jak to funguje: http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-9012.pdf
Jo a původcem těchto závad je údajně jakási zelená deska. U mých desek v záruce jsem to nezkoumal.