Pasivní zářič na reprobedně, co a k čemu to je?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bourvil

Pasivní zářič na reprobedně, co a k čemu to je?

#1 Příspěvek od bourvil »

Zdravím,

Narazil jsem na těchto bednách zazadu na basreflexovém nátrubku něco co vypadá buď jako malý pasivní zářič a nebo nějaký kryt basreflexu. Můžete mě osvětlit k čemu tam jsou a jak tyto kryty fungují?

Obrázek
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Toto jsou jen kryty nátrubku.
Pasivní zářič se používá v uzavřených reprosoustavách, protože je poháněný tlakem uvnitř bedny. Je to obvykle basový reproduktor bez kmitací cívky. Na membráně je zavěšené závaží, jehož hmotnost spolu s vlastnostmi membrány a závěsů tvoří laděný obvod na kmitočet pod pásmem, které zvládá normální basový reproduktor.
Ale hlavně - aby měl nějaký smysl, je třeba plocha membrány stejná nebo větší, než jakou má hrající basový reproduktor.
Vlastně jde o bassreflex vytvořený mechanickými vlastnostmi tuhých těles, nikoli vzduchu.
[url=http://cs.wikipedia.org/wiki/Reproduktorová_ozvučnice]Hele[/url].
Nebo si o tom něco malinko přečti, ale je to až ke konci.
bourvil

#3 Příspěvek od bourvil »

Díky,

Na pasivní zářič mi to připadlo moc malý ale zase tyhle kryty vypadají průzvučně a tak jsem si nebyl jistý co to přesně je a hlavně jak to funguje. Chápu to tedy tak, že jsou to pouze kryty pro transport a nebo se nemusí sundat ani když repro hrají (jelikož tam je nějaká propustná membrána)?
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Může tam být nějaký prodyšný materiál, který se například podílí na tlumení příliš ostré rezonance bassreflexu, to všechno je totiž věc výrobce, jakými prostředky z té bedny dostane maximum.
Jiní třeba obcházejí požadavek na maximální tuhost ozvučnice tím, že jak basák, tak pasivní zářič, uchytí do několikakilového ocelového prstence, jehož hmotnost, potažmo setrvačnost v klidu, brání přenosu chvění z koše reproduktoru na skříň, další si zase hrají s kmitajícími panely, což jsou vlastně také pasivní zářiče... konstrukcí je zkrátka na výběr, ale žádná z nich není univerzální.
Nejspolehlivější metodou, jak dosáhnout dobrého výsledku, je měřit, zkoušet, laborovat a znovu měřit.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Lenco MMS201 (MP3 přehrávač s reproduktorem ) má kromě repráku taky jen gumovou membránu s plechem uprastřed. Právě jsem přemýšlel, co to je za systém. Takže už to vím.. A u repráčků Emgeton se ta gumová membrána používá pro oba repráky..

http://www.eko-produkty.cz/ImageHandler.ashx?size=1&img=YjliNzIwM2MwODVmMzc4YS5qcGc=

http://img.kasa.cz/k-foto/280/4/8/4/product_1039484.jpg

Docela jsem koukal, jakej vliv to má na zvuk,na to, že je to jen plastová skříňka..
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“