Paralelní spojení 12V Pb aku
Moderátor: Moderátoři
Paralelní spojení 12V Pb aku
O co mi jde: nebude jeden aku "přetahovat" druhý, nepoteče mezi nimi vyrovnávací proud? A pokud ano, bude to vadit?
Odhlédněme od toho, proč to dělám (prostě mi tyto dva zbyly a jsou v dobré kondici)....
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
BIPOLAR píše:Trochu popřemýšlej - u menšího větší vnitřní odpor, ale přesto na jeho zdířkách stejné napětí jako u toho většího.
No tak zkus přemýšlet ty, větší vnitřní odpor - menší vybíjecí proud.
Proč se asi dají provozovat paralelně různě velké transformátory? A u akumulátorů to jde ještě lépe.
Dvakrát větší akumulátor bude mít zhruba 2x menší vnitřní odpor, bude se vybíjet dvakrát větším proudem. A pokud by nebyly vnitřní odpory přesně v opačném poměru kapacit, tak se akumulátor s menším poměrným odporem bude vybíjet rychleji, tím mu rychleji klesne vnitřní napětí a opět se rychlosti vybíjení dorovnají v poměru kapacit.
- Artaban001
Andrea píše:No já už tu druhý rok provozuju paralelně 2x 15Ah + 2x 7Ah a nic, žádný problém.
Asi jsi myslela paralelní spojení 15Ah a 15Ah a 7Ah a 7Ah. Opravdu se nic nebude dít při vybíjení a nabíjení za předpokladu, že jsou všechny dobré a stejných typů. To plus asi neznamenalo sériové zapojení.