Optozávora, AGC

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

Optozávora, AGC

#1 Příspěvek od Jenda_KL »

Chystám se vrhnout do konstrukce několika optozávor, vysílač/přijímač budou kódované, jiný s jiným se neuvidí.
Řeším jak nastavit proud fototranzistorem tak, aby tomu nevadilo slunce ani zářivka.
Zatím mám rezistor, IR fototrand, horní / dolní propust (+/-), komparátor a mcu. Nějak to funguje, ale ne optimálně, má to mizerný dosah a hltí se to.
Sondy TSOP apod. mi nevyhovují.
řešil to někdo s nějakým výsledkem?
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Na první filtraci ti stačí exponovaný a vyvolaný začátek barevného negativního filmu - infrazáření téměř neovlivní, viditelné světlo docela slušně potlačí.
Na kompenzaci okolního světla zkus třeba obr.2 v tomto článku.
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Panda38 »

Jako IR filtr by měla fungovat i většina 5,25" diskety (3,5" nejdou použít).
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

Filtrace něčeho se stejným spektrem je problematická až nesmyslná, nemá cenu filtrovat IR signál od IR složky slunce. V první řadě zkus upravit zorný úhel tak, přijímač neviděl nic jiného než svůj vysílač (optika, clonky, tubus). V druhé řadě dosáhnout toho, aby signál z vysílače byl bezkonkurenčně silnější než nějaké okrajové vyzařování zářivek v IR spektru, to by neměl být problém.
termit256

#5 Příspěvek od termit256 »

Nepises na jakou to ma byt vzdalenost. Na vetsi vzdalenosti budes potrebovat optiku, prijimac bude zahlcen i odrazy z vysilace a proto zavora nemusi fungovat. Filtry se daji normalne koupit. Ty integrovane prijimace funguji pomerne dobre, je treba dodrzet frekvenci modulace. Pri zahlceni zarivkou mi pomohlo oblepit snimac hlinikovou izolepou a nechat jen male okynko, dosah se vyrazne zvysil. Prodavaji se na o i takove plechove stinici klicky
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jenda_KL »

Díky, obr.2 bude asi ono.
Jinak plánoval jsem [obrázek] ale nakonec jsem vyhodil IC1A protože to mělo ještě horší citlivost.
Přílohy
multizavora_s_agc.PNG
(10.09 KiB) Staženo 107 x
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“