Jak vypnout magioko?
Moderátor: Moderátoři
Jak vypnout magioko?
Jak nejjednodušeji udělat vypínač magioka? Nemám na mysli vypnutí přístroje ale pouze magioka samotného. Stačí vypnout žhavení a nebo je potřeba vypnout i anodu? To že to nepůjde vypínat jak žárovku s ohledem na životnost magioka je mi jasné - jde mi spíš o možnost jej vypnout když by indikace rušila. A nakonec - vytáhnout samotnou elku asi taky nebude nejideálnější, že?
Za odpovědi díky!
Znamená to tedy, že lze magioko krátkodobě vypnout analogicky k funkci standby a pro úplné vyřazení funkce magioka musím vynout jak žhavení tak i anodové napětí. Proto tedy bude potřeba dvojitý vypínač.
To vypínání, nechci kvůli šetření samotného magioka při vynutí zesu - chtěl bych vypnutí samotné funkce indikace a to tak aby magioko co nejméně trpělo. Pokud bych chtěl poslouchat např. večer tak je mi indikace víceméně k ničemu a magioko by jelo zbytečně a tak jej chci vypínat a používat pouze pokud je to třeba.
Akorát vynutí elektronky nebude tak přímočaré jako vynutí několika diod.
Díky za odpovědi
Nejrychleji dostává počoudit podžhavená katoda při existujícím anodovém (urychlovacím) napětí.
A BOBOBO má pravdu, je celkem jedno, jestli to magioko je trvale v chodu nebo dlouhodobě bez žhavení, nejspíš tě stejně přežije.