Měnič z 24V na 230V 1500W

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Ralph

Měnič z 24V na 230V 1500W

#1 Příspěvek od Ralph »

Zdravím vás,mohl by mi někdo poradit ohledně takového měniče?Problém je tento,že měnič je zapojen v kamioně na 24V.Při napajení z baterie je vše Ok ale v případě,že kamion nastartuji a začne se akumulátor dobíjet tak stoupne napajecí napětí tohoto měniče na 27,8V a v ten okamžik se měnič vypne a hlasí poruchu.Dříve to nedělalo.Na co bych se měl zaměřit?Může se jednat o závadu měniče?Dřív jsem nekontroloval jaké napětí bylo při nastartovaném kamionu.Ale myslím si,že zvyšené napětí by přece nemělo vadit ne?Myslím,že do těch 28V by to mělo fungovat nebo se mylím?Napsal bych i značku toho měniče,jenže na něm je jen napis powerinvertor 1500W.
cabernet

#2 Příspěvek od cabernet »

Pravdepodobne menic detekuje vstupne napatie mimo rozsah. Mozno to robi len par desatin voltov. Skus tam zaradt diodu, prip dve(dvojitu diodu).
zelenac

#3 Příspěvek od zelenac »

Nevypne sa ti ten menic prave pre podpetie pri startovani?Mne tiez pri startovani vypina,mam ho nastaveny na 22,5V aby nevycucal baterky,ked ho zabudnem vypnut.Skusal si ho zapnut po nastartovani motora?
Ralph

#5 Příspěvek od Ralph »

Je to přesně tento http://menice-napeti.heureka.cz/power-i ... 20v-1500w/ uvažuji o těch usměrnovacích diodách zkusit dát na ten vstup ale ted jakou amperáž těch diod použít?Jelikož bych to rád dal dovnitř a našel jsem nějaké 30A ale to jsou velke s tím šroubem a nevím zda to dovnitř vleze.
LUI0029

#6 Příspěvek od LUI0029 »

Na 99% je to kvôli podpetiu.....proste pri naštartovaní,je obrovský prúdový náraz,a samozrejme vtedy poklesne aj napetie....a menič si "myslí" ,že baterka je už prázdna,a preto sa vypne.... :wink:
zelenac

#7 Příspěvek od zelenac »

Ralph píše:Je to přesně tento http://menice-napeti.heureka.cz/power-i ... 20v-1500w/ uvažuji o těch usměrnovacích diodách zkusit dát na ten vstup ale ted jakou amperáž těch diod použít?Jelikož bych to rád dal dovnitř a našel jsem nějaké 30A ale to jsou velke s tím šroubem a nevím zda to dovnitř vleze.

Dovnutra ti to urcite nevojde,tam to bude prepchate.Porataj si zhruba,kolko W z toho chces odoberat a podla toho dimenzuj diody.Mozno budu potrebovat chladice a nie male.Skusil si ten menic pripojit po nastartovani?Co mas za konika?Kolko mas Voltov na volnobeh?
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Jsi si jistý, že tam máš přepětí ? Pokud chceš mít do max. 1500W při 24 V proud 62,5 A (dle výpočtu), tak asi 30 A nebude stačit. Záleží na opravdovém odběru. Napiš, jak jsi došel k tomu napětí.
medulin

#9 Příspěvek od medulin »

Na ten nesmysl s 60A diodami zapomeň. Bude tam zbytečná výkonová ztráta a je to hloupost, podobně jako se drbat pravou rukou za levým uchem.
Měnič je nutné otevřít a buď zkontrolovat a případně upravit odpory v napěťovém děliči který hlídá napětí a nebo tu diodu cca 2A dát za vypínač, protože přes něj je napájena jen řídící elektronika.
Dej fotky střev a seznam integrovaných obvodů potom budeme vědět více.
Ralph

#10 Příspěvek od Ralph »

Tak se vracím k problému zminovaného měniče,zatim jsem to nenafotil,jelikož měnič má kolega v kamioně ale mluvil jsem s ním a rozsah napajecího měniče má 24-30V takže těch 27,8 by mu nemělo myslím vadit.Již pořídil druhý měnič a ten mu šlape normálně.Ještě se zminim k tomu,že ten co řeším,že u nastartovaneho auta ho nezapne hned se rozsvíti červená led poruchy a začne pískat a na vystupu není žádné napětí,tak v minulosti ten ventilator měniče neběžel při nezatiženém měniči a ted se spoušti hned.Myslim to tak,že když na měnič připojim 24voltu tak sice jede ale současně se spoušti i chlazení a dřiv to nedělalo.Měnič je starý dva a pul roku.Napadlo mě elyty,že by pokles kapacity tohle dělal?I to,že při napětí 27,8 už nejede a měl by podle štitku od vyrobce fungovat do 30voltu?
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Habesan »

Je těžké radit na dálku někomu, kdo na dálku opravuje zařízení, které nemá v rukou. Když kamarád koupil druhý kus mohl by ti tenhle půjčit, abys ho otevřel nafotil, a zkusil oměřit?

Je stejného typu jako tenhle tvůj Power Invertor 1500W, nebo je to rovnou stejný kus???

Nemá alespoň podobnou vnitřní topologii jako tenhle 24V/230V 300W?
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
aul310

#12 Příspěvek od aul310 »

S tímto typem nemám zkušenost, ale skoro u všech které jsem měl v ruce platilo, že pokud po zapnutí vypínačem rozeběhne ventilátory, rozsvítí LED "Porucha" piští a neběží, tak si myslí, že je přehřátý. Nemá to nějakou souvislost s tím nastartováním ? (topení) .
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“