Regulační autotransformátor Křižík
Moderátor: Moderátoři
Podařilo se mi sehnat pěkné autotrafo RT 2,5 0-380V
Jen si nejsem jistý jak je to s jeho maximálním zatížením.
Je na něm napsáno max 2,5A a max 950VA.
To znamená, že když ho zatížím 1000W žárovkou, tak např. při 210V si bere přes 4A, tj je to kolem 950VA, ale zároveň více než 2,5A.
To znamená, že omezení je 950VA při max 2,5A nebo můžu max 2,5A při 380V - tj 950VA.
Zase to moc řeším a už jsem se do toho zamotal...
Ono kdybych po něm chtěl 95A při 10V, by se mu asi nelíbilo...
Jen mě ještě napadlo, čím to, že je tak velikej když je jen do 2,5A ?
Protože co jsem koukal, tak autotrafa 0-250V 4A váží kolem 4kg a tento macek má 10kg pří max 2,5A, to je dáno jen tím, že má větší rozsah 0-380V ?
Není žádné umění odebírat z jezdce větší proud aniž bys to tušil. Při malém napětí je to hned. Viděl jsem takhle několik zničených autotraf z NDR (ty relativně malé, v plastu).
Pro domácí bastlení ke lepší sehnat druhý typ Křižíka, který je jen na 220V ale umí 10A.
Jo - a při zapnutí vyhazuje jistič a váží 15 kg... Označení "RAT 10" http://danyk.wz.cz/variak.htmlPavelFF píše:Pro domácí bastlení ke lepší sehnat druhý typ Křižíka, který je jen na 220V ale umí 10A.
Mimochodem, nevíte, kde by se na to dala sehnat stupnice a rukojeť?
Taky jsem to řešil pro Křižíka na 20A. Stupnici jsem si vyrobil na tiskárně, zalaminoval a nalepil na 0,5mm AL plech. Jako rukojeť jsem upravil a použil ovládací kolo z vyřazeného uzávěru vody. Něco takového:Vojta7 píše:Mimochodem, nevíte, kde by se na to dala sehnat stupnice a rukojeť?
- Přílohy
-
v25111540.jpg- (5.62 KiB) Staženo 273 x
spojovací materiál / strojní součástky / strojní součásti / ovládací kola
http://www.fabory.cz/pages/home.html
Regulační autotransformátor RT2,5
Regulační autotransformátor RAT10
Regulační autotransformátor RAT3x10
Regulační autotransformátor s vibračním pohonem RAT10P
nejsem vůbec od fochu, spíš od mouky, ale zůstalo nám po dědovi slušné Křižíkovo trafo a kluk by s tím pořád rád něco dělal.
Nemáme k tomu vůbec žádná schemata, jen jsme to vcelku schopně vyčistili a dali do kupy.
Poraďte jak jej připojit. Je mi tak dalece jasné že se jedná o stejnosměrný proud a že si s tím neználek nemá jen tak hrát, proto kluka honím.
Přikládám fotky a můžete li poradit jak provádět připojení budu rád. Diky
- Přílohy
-
P1150777.JPG- (130.52 KiB) Staženo 294 x
-
P1150779.JPG- (161.76 KiB) Staženo 313 x
JE TO PROSTĚ ŽIVOTU NEBEZPEČNÉ!!! Pro uživatele, který tomu nerozumí a píše o stejnosměrném proudu o to víc. Rozhodně to není hračka pro děti. Ani pro dospělé.
Tím tě nechci buzerovat, ale jestli těch kluků nemáš přebytek, tak mu to radši zabav. Na druhou stranu, většinou takovou pecku přežije a získá alespoň respekt k silové elektrice. Pokud umíš oživovat a budeš ho při tom hlídat...
Je to na tobě.
Ano, jak píše Ekkar, je dobré ho zapínat přes nějaký rozběh. To jsem nevěděl. Funguje jinak bezvadně, jen trošku vrní. Zkoušel jsem regulovat starej UKS při mletí kávy, bohatě mu po rozběhu stačí 60 Volt a ještě se ušetří gajst. Krásný věci se vyráběly. Dokonce si teď můžu na zahradu namyslet jednofázovou elektrickou lokomotivu, něco jako Laminátku, či Plecháč. Nikdy nepochopí ten báječnej mužskej svět.