Doladění antény
Moderátor: Moderátoři
Kdysi jsem jako posluchač měl potvrzeno pře 4000 odposlouchaných spojení ze všech pásem, které mi můj přijímač KROT-M umožňoval s 11 m drátu nataženého z okna ve třetím patře na protější strom - a bez ATT.
jirkati píše:Kdysi jsem jako posluchač měl potvrzeno pře 4000 odposlouchaných spojení ze všech pásem, které mi můj přijímač KROT-M umožňoval s 11 m drátu nataženého z okna ve třetím patře na protější strom - a bez ATT.
proč kacíře ?
spíš neznalce . . .
s 11 metry drátu z okna skutečně ATT nepotřebuješ !
ale s 41 metrovým dipolem nebo FD4 a jednoduchým přijímačem s přímým směšováním ten atenuátor prostě potřebuješ.
je vidět, že jsi to nikdy nestavěl a problémy spojené s provozováním jednoduchých přijímačů prostě neznáš . . .
nic, víc . . .
jirkati píše:Proč neznalce? Ale pravdou je, že Pionýra na 80 m jsem nikdy neměl a jeho vlasnosti jen odhaduji.
protože kdybys tyto jednoduché přijímače někdy dělal a připojoval k nim dlouhou anténu, věděl by si že křížovka se vytvoří někdy i na diodovém směšovači a je potom potřeba to utlumit . . .
a protože to neznáš, tak neznalec . . .
nic ve zlým, pouze jsem reagoval na to co jsi napsal
jirkati píše:Asi budu považován za anténního kacíře, ale dělat pro příjem ATT považuji za naprostou zbytečnost.
nezlob se, ale tohle je prostě volovina !
pročti si tyto články:
http://ok1if.c-a-v.com/RockMite/zase_se ... m_RM40.htm
http://ok1if.c-a-v.com/SW40/SW40+%20special.html
a porovnání "neporovnatelných" přijímačů . . .
http://ok1if.c-a-v.com/KX3/KX3.html
a asi nejzajímavější pro tebe i pro ostatní - co dokáže attenuátor ?
http://ok1if.c-a-v.com/pellmell2/uprava_ats_ATT.htm
Romisek píše:tak mám vetší problém než jsem si myslel pač ji teď natahuji a nevleze se mi tam ani nejdelší rameno jde FD4 zkrátit a prodloužit prodlužovací cívkou? nebo to budu muset nějak zkusit polámat aby se mi to tam vlezlo
můžeš zkusit i tohle
- pavoucisit
Děkuji
Tak jak je provedené na fotce, funguje od 3,5 MHz do 50 MHz.
Žádná měření jsem neprováděl, pouze to co na fotce vidíš . . .
Na pásmech 3,5; 7; 10,1; 14; 18; 21; 24; 28 a 50 s tím jde rozsvítit žárovka 100W !
Pásmo 160 metrů jsem nezkoušel, mám tam silné rušení z paneláku a tím je pro mě nepoužitelné.
- pavoucisit
Dnes jsem rozebral 3 PC zdroje, ale rozpůlit ferit trafo se mi nepovedlo. Na první jsem použil horkovzdušnou pistoli, ale ferit praskl sám od sebe. Na druhé jsem už použil nižší teplotu a po použití vetší síly taky praskl. Třetí jsem nakonec vařil ve vodě a lak asi přes nízkou teplotu nepovolil. Nakonec jsem našel starý NDR pulzní zdroj a ten šel krásně po uvaření rozpůlit. Viz foto. Ještě jsem rozebral dva staré monitory a tam jsem našel feritové trubičky.
Vyrobil jsem dva baluny 1:4, a to jeden z feritových trubiček s 4,5 závity a druhý ze žlutých toroidů s 8,5 závity. Oba dva po odzkoušení s 5 W vykazují po připojení 200 ohm odporu stejné PSV. Drát je o průměru 0,8 mm. Viz foto.
Zítra to zakrytuji do instalační plastové krabičky a pokusím se FD4 anténu natáhnout na střechu mezi dva TV anténní stožáry. Mezi nimi je 48 metrů, což je pro mě ideální.
- Přílohy
-
balun.JPG- Balun
- (167.83 KiB) Staženo 116 x
pavoucisit píše:jsem rozebral 3 PC zdroje, ale rozpůlit ferit trafo se mi nepovedlo. Na první jsem použil horkovzdušnou pistoli, ale ferit praskl sám od sebe. Na druhé jsem už použil nižší teplotu a po použití vetší síly taky praskl. Třetí jsem nakonec vařil ve vodě a lak asi přes nízkou teplotu nepovolil
to tráfko ti v ničem nepovolí . . . je to impregnováno nějakým dvousložkovým lakem . . .
Já to nerozebírám !
Vezmu ruční pilku na železo a části původního vinutí jednoduše odříznu.
Potomto celé omotám nějakou kloudnou PVC páskou a hlavičkou malého hřebíčku opatrně vytlačím zbytky vinutí z vnitřního prostoru jádra.
jeden kámoš to chtěl taky udělat, spěchal a místo ruční pilky si na to odříznutí vzal rozbrušku a taky se mu to rozpadalo pod rukama . . .
Spěchat se nevyplatí, pěkně ruční pilku na železo a jen podložit prkénkem,
rozhodně nedávat do svěráku !