Poradie: Bridge-TVS-Fuse
Moderátor: Moderátoři
Poradie: Bridge-TVS-Fuse
v prilohe prikladam schemu troch moznosti zapojenia usmernovacieho mostika (bridge), poistky (Fuse) a transilu (TVS).
Predpokladam, ze principialne fungovat budu vsetky zapojenia, skusim uviest ake vidim rozdiely v poradi zapojenia jednotlivych suciastok:
Variant A:
- bezne pouzivane, teda aspon v schemach co som videl
- cez poistku neprechadza "prudovy naraz" pri zapnuti, ked je kondenzator vybity
- mostik nie je chraneny pred prepetim
Variant B:
- mostik je chraneny pred prepetim (s tym ze napatie TVS by bolo prisposobene)
- cez poistku prechadza "prudovy naraz" pri zapnuti, ked je kondenzator vybity
Variant C:
- je v podstate obdoba varianty A, akurat ze je poistka este pred kondenzatorom
Rozhodujem sa v podstate medzi variantou A a B, tak aby to bolo co "najblbuvzdornejsie". Zatial mi vychadza najlepsie varianta B, ale nevidel som to este takto zapojene, tak sa chcem spytat, ci nevidite niekde nejaky zadrhel, ktory som si neuvedomil.
Resp., ktory variant by ste mi doporucili a preco?
Dakujem.
- Přílohy
-
Bridge_TVS_Fuse.jpg- (52.21 KiB) Staženo 127 x
Samozrejme, správne ma byt variant B takto, bol to preklep. Ďakujem za upozornenie.
Nejaké daľšie názory?
- Přílohy
-
Bridge_TVS_Fuse2.jpg- (51.27 KiB) Staženo 98 x
Umístění transilu je asi lepší hned za pojistkou, ještě ve stř. obvodech, aby případný vzrůst proudu při překročení spínacího napětí transilu nepřetěžoval můstek.
Z těch tří návrhů jedině B, ostatní jenom s přemístěním pojistky do stř. části (aneb proražené diody v gretzu nejsou nic neobvyklého).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Ok, takže po prečítaní a zvážení prichádzam s verziou D podľa priloženého obrázku.
Myšlienka je, že F2 s transilom chrani pred prepatim a kedze je pred usmernovacom tak ho nezatazuje a je dimenzovaná tak, aby nabíjací prud kondenzatora vydrzala. A poistka F4 chrani pri poruche obvodu, ktory napaja.
Máte k tomuto zapojeniu ešte nejaké postrehy?
- Přílohy
-
Bridge_TVS_Fuse_D.jpg- (20.67 KiB) Staženo 91 x
V podstate bude nakoniec vacsia, este prepocitam podla pouziteho transilu. Ale vdaka za upozornenie.
panda38> presne to ma dnes napadlo, ako nudzove riesenie fajn...