BM566A, časovka/linearita, řízení jasu
Moderátor: Moderátoři
BM566A, časovka/linearita, řízení jasu
Prohlizel jsem cestu generovani "prisvecovaciho pulsu" zakladny A i B, ale zadnou fatalni zavadu jsem nenasel.
Mam tedy nasledujici dotazy:
1. dokreslovani leve casti obrazu v zavislosti na jasu vlastnost nebo zavada? (momentalne to nemam s cim srovnat) Zda, ze "prahovani "potenciometrem jasu nastava v casovem zesilovaci, ale aktivni prvky se zdaji byt ok, kompenzacnimi kondenzatory to vyresit nejde. Prubeh regulace jasu na vystupu zesilovace zrovna ostre hrany nema...
2. Mel by nekdo tip na problem s kompresi? Je mi jasne, ze ta rozmitaci pila musi nekdy koncit, takze bych to tipoval, na to, ze prisvetlovaci puls je prilis dlouhy (tomu by odpovidala i ta dlouha celkove stopa), ale to jsem nemohl overit, protoze to uz v rezimu kdy osciloskopem merim sama sebe nejde zjistit.
- radekrd
- Kontaktovat uživatele:
2 Ta nelinearita na konci bude normální, obvykle se uvádělo, že pro měření se nemá používat prvních a posledních 10% stopy a stínítka (tam může být nelinearita).
2 nevzpominam si, kdy bych naposled takovy jev na nejakem osciloskopu videl... BM464 nic takoveho nedela
Ano je mozne, ze BM566A se ma v plne fukcnim stavu chovat jako by ho vyvijeli a vyrabeli nekde v Kongu, ale moc tomu neverim. V ruce jsem ho nemel asi 15let, ale pred tim jsem si toho nikdy nevsiml... Jiste, to vubec nic neznamena....
Ze ma jasovy zesilovac 5-10x mensi sirku pasma, nez by bylo vhodne a Z vstup je pri behu casove zakladny maximalni rychlosti nepouzitelny, budiz...
BM464 ma linearitu casove zakladny +- vyhovujici a rozhodne netrpi kompresi stopy na konci stinitka. Alespon ne ty kusy, co mam, nebo jsem mel.
Mimochodem, myslim, ze ten, kdo se citi na to z patra prohlasovat "Že jsi to ještě neviděl neznamená nic, natož to, že to neexistuje" by mel byt schopen rovnez jasne a vyslovne rici, zda je takove chovani u zmineneho zarizeni vlastnost nebo zavada, v opacnem pripade by se mel takovych kecu zdrzet.
Uz "zastavovaci obvod" ma nejaky problem, komparace se vyhodnoti zpozdena asi o 250 az 300 ns, to uz zatim stale bezici integrator dojede do saturace a protoze prisvetleni stopy je ovladano z jeho rizeni je vysledek jaky je.
- Přílohy
-
Vystup_hradla.jpg- Vystup hradla navazujiciho na "zastavovaci" obvod.
- (134.95 KiB) Staženo 166 x
-
obrazovka.jpg- zkusebni signal na BM566A
- (149.28 KiB) Staženo 139 x
- Přílohy
-
Kolektory.jpg- Prubeh na kolektorech zastavovaciho komaparatoru (E24; 1AF 021 24)
- (139.49 KiB) Staženo 150 x
Inak pozerajúc na ten priebeh u 566, tak som si neni istý, či sa na konci sínus "stláča", alebo nie. Lebo ak nie, potom to je záležitosť kapacitného trimra, ktorým sa dolaďuje f. U BM574 keď som ju nakalibroval, tak stopa bola len do polovice obrazovky. Lenže sa dala posúvať horizontálnym posuvom na druhý kraj. Nakoniec bola aj tak chyba v hmatníku, šípka prepínača bola otočená inde a zvolený bol iný rozsah, čili nakoniec bola nastavená dobre. ALE ak sa priebeh ku koncu stláča, problém bude inde.
Mimochodom, toto nebude vlastnosť skopu, ako tu niekto tvrdil. Ja mám BM550 a absolútne nedochádza k deformácii stopy na konci tienidla. Je to bohužial vada, ale dá sa opraviť. Wlab, ty v prvom rade pozri tú pílu, ak nájdem schému, tak ti poviem, ktorý bod zmeriaš, ja som na to zvedavý. Problém je jasný - časovka nedobieha do konca, napätie na píle príliš rýchlo zmizne a dobehne na nule, čili vychylovanie v horizontálnom smere nefunguje. Medzi jednotlivými periódami píly je dlhý čas. Ale zatiaľ je to len teória, merania ju buď potvrdia, alebo vyvrátia.
Takže je to kapacitný trimer 5pF, do ktorého je privedený stabilný signál a za ktorým signál už skáče. Idem urobiť nejaký test trebárs len s kapacitou, či bude signál stabilný.