Tesla Tábor II, nebolo velmi dlho v prevazke, ako zapnut?
Moderátor: Moderátoři
Scuttles píše:Jednou jsem si ze sběrného dvora přinesl Harmonii II, hned ji připojil do sítě a k neuveření, ona jela
já sem zaačal tak, že jsem měl kupu rádií (šrotu) měl jsem tento návod. "tohle rádio vypadá moderně, na to se ten návod nevztahuje" šup do sítě... do dneska jede. bylo to něaké gramorádio s rozpadlou sítovou šnurou co kopala... i s tou šnurou sem to strčil do sítě. akorád byl pokaženej MF obvod, takže to někde leží rozebrané (chtěl jsem s tam vestavět audion)
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
- Giftmacher
Giftmacher píše:Poradíte někdo dobrou panelákovou anténu na krátké vlny?
tvůj požadavek nelze splnit !!!
buď bude dobrá,
nebo paneláková,
oboje splnit nelze !
obecně rámové antény fungují dobře, jen mají úzké provozovatelné pásmo
a je potřeba je stále ladit.
Pokud jsi vyrobil rámovku na SV, je jasné, že ti na KV nebude fungovat, nedoladíšto správně, nebo už tam bude mít horší Q !
To znamená abys udělal na KV jiný rám a naladil ho právě na ty kmitočty KV,
které potřebuješ.
nebo lze zkusit i jiné náhražkové antény,
třeba vodovodní anténu.
chce to prostě zkusit . . .
a ještě si prostuduj jak se dělají antény i na jiná pásma, je to spousta návodů . . .
a pamatuj si,
nejhorší anténa je ta, kterou jsi nikdy neudělal . . .
- Giftmacher
Giftmacher píše:"Samozrejme aj vodovodné potrubie musí byť pripojené na "zem" ale využívať ho ako uzemňovací vodič je choré". Používat ÚT jako uzemnění nedoporučuje ani návod k obsluze tohoto gramorádia. Jak to tedy je?
normy nepřipouští použití vodovodních trubek nebo trubek rozvodu teplé vody jako antény,
nicméně to nějak funguje.
Výsledky ale bývají různé,
právě pro různé délky potrubí ve vztahu k vlnové délce
a nemožnost tato potrubí zkracovat a nebo prodlužovat.
je potřeba si uvědomit délku těch trubek a jejich vztah k délce vlny, kterou chci používat (přijímat).
300(rychlost světla ve vakuu) / kmitočet[MHz] = délka vlny [metr]
300 / 6,095[MHz] = 49,22[m]
ale amatérsky lze tyto trubky použít jako vodiče, které budou buzeny proudově přes transformátor.
V paneláku, kde je ještě spousta dalšího železa ve zdech, to moc dobře nefunguje. To je jako pokoušet se umístit anténu ve Faradayově kleci . . .
Chce to ale zkusit !!!
Lepší to bývá v barácích z cihlového zdiva s minimem dalších drátů ve zdech.
V paneláku kde jsou k dispozici v podstatě jen okna nebo balkón je vhodné vyzkoušet buď rámovku, nebo některou verzi zkrácených antén s doladěním.
třeba něco takového jako je pokojová anténa
nebo nějaký vhodný rám . . .