pájení na tvrdo

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Milan121

pájení na tvrdo

#1 Příspěvek od Milan121 »

možná jsem se již ptal,ale nemohu to dohledat.Prosím o zkušenosti s pájením se stříbrnou pájkou měděných vodičů do průměru cca 2 mm,a plíšků do síly 1mm.Kolegyně zblbla do šperků a chce pořídit nějakou soupravičku na propanbutanovou flašku (tu malou ,2kg?asi) ,má někdo typ co pořídit a na prodejce??
stasek

#2 Příspěvek od stasek »

Moc velkou zkušenost nemám, ale to málo co jsem zjistil: Plamen PB hořáku sice roztaví stříbrnou pájku, jenže než ji roztaví, tak tavidlo, co je na ní rozpustí do vzdálenosti cca 3 cm. Navíc, plamen, který ji rozpustí musí být z hořáku s velkou tryskou a průměr má značný. Takže spálí a nahřeje všechno okolo. Na nějaký ozdoby, nebo šperky, tedy jemnou práci to naprosto není. Každopádně to chce alespoň kombinaci PB a kyslík. Pak stačí malý elegantní hořáček s malou tryskou a úzkým plamenem. To co se prodává v kšeftech je tak na opalování oken. Prodávají se taky soupravy PB a O2, jenže jsou docela mastný. To by bylo asi to nejlepší, co bych doporučoval. Případně zalovit na Aukru, tam by se taky něco našlo.
konosuke

#3 Příspěvek od konosuke »

tvrdou Ag pájku (t tání 961,78 °C) používaj optici k opravám kovových rámečků dioptrických brýlí, tam bych hledal info, inspiraci a návod jak na to kde soupravičku sehnat, možná sem-tam něco odprodaj, vyřaděj
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od eljaro »

my pájíme soupravou propan kislík v tom není problém a ty ceny jsou ruzné lze sehnat v aukci pod 5000,- ale největší problém je kyslík oficiálně je pod monopolem a bez nájmu láhve ho nezískáš ! leda jednorázové láhve 0,5kg za asi 500,- což je dobrá zlodějna !

Na druhou stranu kyslík není žádná švanda a přepouštění je docela adrenalinová zábava pro otrlé !

PS: omluvte pravopis dík
Milan121

#5 Příspěvek od Milan121 »

no jo optici!!! a hlavně že mám vedle optiku ,inu "líná huba - holé neštěstí "
vďaka súdruhovia
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Dovolím si oživit tohle vlákno. Koupil jsem si PB hořák a rád bych zkusil "pájení natvrdo". Jde mi o menší předměty, měď, mosaz, bronz, ocel atd... Prostě o spojení mechanicky pevnější jak běžnou SnPb pájkou. Např. ocelová matička na měděný plech.
Existuje nějaká pájka s pracovní teplotou tak 600-700 °C? Má s tím někdo zkušenosti?
Díky.
frantajetel11

#7 Příspěvek od frantajetel11 »

Za sebe můžu doporučit Fontargen AF314. fontargen
Na malý věci rozhodně průměr 1,5mm, dvojka už je kopyto (ona někdy i ta 1,5ka, ale menší nedělaj...) Jde s tím: nerez + nerez; mosaz; měď; Na jednu chujovinu jsem zkoušel pájet i wolfram + měď a taky to šlo.
Má to jenom jeden malej háček: 1kg stojí okolo 20 000,- a menší množství těžko seženeš.
Jinak teda: ocel. matička + měděnej plech... počítej s tím, že než to ohřeješ na teplotu tání tavidla, tak se ten plech bude kroutit jak sviň... a po vychladnutí se rozhodně zase sám nesrovná...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

To jsou ceny z říše fantazie :lol: Nj, je tam dost stříbra. To neexistuje něco levnějšího?
Něco takovýho: http://www.svarshop.cz/sortiment/pridav ... stolin-1-5
má s tímto někdo zkušenost?
frantajetel11

#9 Příspěvek od frantajetel11 »

Tohle nevim. V práci jsem zkoušel různý pájky i různý tavidla. A na ten Fontargen fakt nic nemá - co se týká pájitelnosti, zatékavosti, barevný shody a bohužel i ceny... :lol:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

Hele a jak se vlastně pájí? Rozehřeješ plamenem a přiložíš pájku? Ona zateče sama? Ničím tam nešmrdláš? :D
Našel jsem nějakou diskuzi. Tam to řeší taky, docela by zajímal postup.
feliz_navidad

#11 Příspěvek od feliz_navidad »

Já s tím stříbrem pájím natvrdo, ale s kyslíkem.
frantajetel11

#12 Příspěvek od frantajetel11 »

No já teda taky s kyslíkem. Se samotnym Pb by to šlo asi blbě...
A postup... ohřeješ pájenej materiál na teplotu "akorát" :lol: (podle barvy) - chce to trochu zkušeností, páč ten matroš můžeš velmi lehce přepálit a už je to v kelu. A pak (za stálého ohřívání plamenem) přiložíš pájku - používám tu obalenou tavidlem - a ta zateče. Ono se to lehce píše, ale záleží jaký spojuješ materiály, jak jsou fixovaný k sobě, jak jsou tlustý, jak jsou uchycený (odvod tepla), prostě postup je vždycky podle okolností a nejde to napsat obecně :wink:
ok1hga

#13 Příspěvek od ok1hga »

Pencil Torch
mám ji asi 15 let a tenkrát stála u nás v kovomatě 96,- Kč !!!
už je ale po těch létech špatné těsnění, budu ho muset vyměnit . . .
stasek

#14 Příspěvek od stasek »

Tak ten pencil torch je moc šikovná věcička, je to, nebo něco podobného u nás na trhu? Hned bych si to pořídil.
frantajetel11

#15 Příspěvek od frantajetel11 »

To je nějakej PB mikrohořáček ne? Na úplně malinký crcky to nemusí bejt špatný :wink:. Ale docela by mě zajímalo, kolik toho jde zavařit, než je to prázdný...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“