Jde to nějak řešit?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jwaltr

Jde to nějak řešit?

#1 Příspěvek od jwaltr »

Dobrý den,jsem nově zaregistrovaný i když už jsem tady pročetl na foru snad
30hodin času.Ale k věci:Chci si pořídit svářečku-inv.který je bohužel jednofázový s odběrem(stálým) až 28A.Můj hlavní jistič je 25A 3f.
Jde nějakým způsobem zdvojit/strojit fáze dohromady do jedné tak
abych mohl použít všechny/2 fáze a tímpádem mě by 3f/jističem procházel
třetinový/poloviční proud?U frekvenčního měniče se to do malých výkonů
řeší opačně přívod 1f , výstup 3f. V elekrice jsem spíš amater proto mě za tento dotaz neukamenujte.Děkuji za případné odpovědi. r.n. 1964.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Jedině snad po usměrnění by to šlo. Invertoru by to snad nevadilo, ale jsou to teoretický úvahy.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

forbidden píše:Jedině snad po usměrnění by to šlo.

záleží jak je ten invertor udělaný . . .
jak bylo výše napsáno, po usměrnění z nej udělat z jednofázového, třífázový . . . ztrojit usměrnění. Teoreticky . . .
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Proč teoreticky , i prakticky , vyrobit , přepočítat trafo a použít spínací prvky na vyšší napětí . :D Nebo 3fáz trafo na 220 a to usměrněné cpát do invertoru na 230 .
PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

Když má někdo čerstvě koupený invertor v záruce, tak ho asi nebude chtít předělávat na 400V. Začíná-li v elektrice, tím spíš.

Měl by stačit obyčejný trojpulzní 3f usměrňovač a výstup pouštět na vstup invertoru. Uvnitř je usměrňovač, tak mu to může být zhruba jedno.
Jestli je tam aktivní PFC, tak nevím, jestli by to fungovalo, ale mělo by, pouze bude menší zvlnění než z jedné fáze.
http://www.elektronikapc.wz.cz/en/info/3fusmernovace.htm

Můžou se vyskytnout potíže v případě, že invertor potřebuje střídavinu 50Hz pro nějaké pomocné obvody.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jenda_KL »

Pak je tu ještě prasácká varianta s jednocestným třífázovým usměrněním
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Proč je to prasácké? Je to bez zásahu do přístroje, zatíží se rovnoměrně síť,....
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

No ono zatěžovat síť jednou půlvnou a ještě při takovým příkonu, to není moc košer.
..to bude jen ňákej odpůrek
Bernard

#9 Příspěvek od Bernard »

Ono se to tu už řešilo. Kdybys tedy měl trafo 3x400V/3x115V, sekundární cívky spojil do série, přitom tu na středním sloupku přepóloval, dostal bys 1F výstup 230V, primární proudy by byly asi třetinové ze sekundárního. Střední fáze by odebírala polovinu činného výkonu, krajní fáze po čtvrtině činného a ještě víc jalového.
PavelFF

#10 Příspěvek od PavelFF »

Jak jednou půlvlnou? Každá fáze dodá třetinu celkového proudu. Co na tom není košer?
PavelFF

#11 Příspěvek od PavelFF »

Bernard: Jaké trafo? Nepotřebuji trafo.

EDIT: Teď vidím, že to má slabinu. Střední vodič bude malinko přetěžován. Ale třeba bude mít stejný zatěžovatel jako svářečka. Takže bude chladnout v pauzách, kdy bude chladnout svářečka.
Bernard

#12 Příspěvek od Bernard »

Nepotřebuješ, ale nezbavíš se ho, po cestě někde bude. Taky se tu už řešilo, jestli se 3F trafo s jednocestným usměrňovačem přesycuje, a prý tedy ano. Možná se ten problém jen posune dál od toho invertoru.
PavelFF

#13 Příspěvek od PavelFF »

Přesune se do elektrárny, resp. na sloup s trafem nebo do trafačky. Jelikož bude trafo jistě na mnohem větší výkon, než je příkon invertoru, jeho přesycování bude relativně nepatrné.
Ale popravdě řečeno bych tak ohleduplný k trafu rozvodných závodů nebyl. Oni se s náma taky nemažou.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jenda_KL »

Taky pravda.
Atlan

#15 Příspěvek od Atlan »

Chci si pořídit svářečku-inv.který je bohužel jednofázový s odběrem(stálým) až 28A.

Co tym chces povedat ? Bude je to invertor a ten prud bude brat pri maximalnom prude na sekundare (inak to musi byt riadny stroj)

Bezna zasuvka znesie a je istena 16A

TAk ze 28A jedine zo zmenou vidlice, bud na vidlicu 380V spravne zapojenu. Alebo specividlicu na 230V .....

Pokial sa nechystas palit kolajnice, tak to bude pripojitelne do zasuvky 16A a istic by mal vydrzat naraz pri zapnuti zvykne to mat softstart.

Cize riesit to velmi ani netreba len sa na beznej zasuvke s 16A isticom nebude dat vyuzit plny prud co to da.

Inak odkaz na ten zazrak by nebol ? Totiz ten 250A stroj chcem videt :D
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“