Ano je pravdou, že v origo mazda servisu si nechaji podepsat papír ale jaký přesně zákrok udělají, nevím. Změna v HW Ř.J. je nesmysl, možná snad diagnostický zásah do SW ale za svoji autoelektro praxi jsem se s ničím podobným nesetkal a neni ani možné v této Ř.J. provádět takovéto kódování nebo programování. Třeba v jednom nejmenovaném originálním servisu a i v neoriginálních bastlservisech, co jsem prošel jsme tento problém řešili na přání zákazníka co nejekonomičtěji tak, že pokd má zátěžové čidlo pouze dva vodiče, vrazil se do konektoru vedoucí k Ř.J. odpor urité hodnoty, zamotalo izolepou a diagnosticky zkontrolovalo... Kde je více vodičů jako třeba u mojí mazdy, musí se použít emulátor. Nebo sedadlo za 15tis.

Pokud by bastl selhal rozsvítila by se kontrolka airbagu a celý systém SRS tedy airbagy by byl deaktivován a neodpálil by se žádný airbag při nárazu. Je to docela chytrý systém, například: zjistí to třeba podpětí akumulátoru, jakýkoliv přechodový odpor kdekoliv ve vedení v konektorech a podobně. Kontrolka se rozsvítí při sebemenší malicherné chybce. Takže, kdyby byl problém s čímkoliv v systému zahlásilo by to chybu. Je to takhle nastavené záměrně, vždyť na tom můžou záviset životy... On ten, ať už bastl, emulátor nebo zátěžové čidlo nemají na starosi přímo aktivaci roznětky bagu. To by musela být velká souhra náhod, aby to odešlo asi zlomek sekundy před nárazem do protijedoucího kamionu

Od tohoto jsou po autě rozmístěná čidla nárazu a v Ř.J. je také čidlo přetížení a právě tyto snímače jsou důležité a pro odpal bagů směrodatné. Ale náhody se dějí. Může odejít cokoliv kdykoliv. K tomu emulování prázdného sedadla. Jde o to, že například když se usadí dětská sedačka na př. sedadlo, musí se deaktivovat airbag. To má na starosti buďto zátežové čidlo v sedačce, které pozná zda je tam sedačka nebo řiť člověka anebo manuální deaktivace pomocí vypínače, většinou v přihrádce spolujezdce. Ať tak nebo tak pokud je spolujezdcův bag deaktivovaný, stále svítí na většině vozů nepřehlédnutelná oranžová kontrolka passenger airbag OFF. A na přístrojové desce u většiny aut i červená kontrolka závady airbagu. No, každopádně airbagy mi přestaly fungovat den po koupi vozu. Řekl jsem si, že to bude nějaká hloupost na tohle přece auto nejezdí to opravím. Klasika, když mechanik kupuje auto

No a nefunguje mi to ani ted po 5 letech.

Tak bych v rámci úspor a vlastního zabavení chtěl zhotovit ten emulátor, aby to konečně začalo fungovat.