Settopbox Trend GK-B001, externí zdroj, jaké napětí?
Moderátor: Moderátoři
Settopbox Trend GK-B001, externí zdroj, jaké napětí?
Mám dotaz ohledně napájení Trend GK-B001. Rozletěl se po bouřce obvod ve zdroji, ale po výměně furt nic. Kondenzátory jsem ještě nezkoušel, ale vzhledem k bezolovnaty pájce je možný, že že sem ho i blbě připájel, protože sem ten spoj trochu pomordoval. Prostě obvod vůbec nic nesepne,ani pši startu.
Nicméně bych radši zkusil zapojit externi zdroj, ale nevím, jaký bych měl mít napětí. Z připojovacího konektoru je jasný, že tam je 5V(má to i USB a SD), ale jaká je druhá větev netuším, resp. ani nevím, kterej ten sekundár to je. Jedna větev má relativně velkou diodu a 2000µF/16V a na druhý větvi je dioda podstatně menší a kond 220µF/25V.
Tušíte, jaký by mohlo bejt z principu to druhý napětí a případně jak určit, který z nich to je? Stopování cestičky se moc nedaří. Když by to jelo, možná bych ještě nejakej ten zbylej zimní večer tomu zdroji věnoval.
Děkuju za odezvu.
Děkuju moc za radu s napětíma, což mě trochu vystrašilo, že to bude trochu složitější na napájení než jsem předpokládal. Proto jsem se podíval detailnějc na část na sekundáru. Zjistil jsem, že vinutí je s jednou odbočkou, na kterou je přes diodu přímo připojenej USB port a pak stabilizátory na 3,3V a nějaký variabilní. Na druhým konci jsem už nic podobnýho nenašel, pouze kondíky na 16V a přímo pak napájení k multiplexerům, či co to je. Ty dle katalogu maj rozsah 3-22V, optimálně 20V.
Takže nakonec jsem zvolil bezpečnou a hlavně dostupnou variantu zdroje z PC 5 a 12V. Zatím všechno jede bez chyby a nic nehřeje.
Takže už zbejvá buď dát dokupy zdroj nebo nejakou náhradu, která by se napasovala do krabice. Nenapadá někoho nějaký kutilský řešení?
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich