Unikající proud u tepelných spotřebičů - měření
Moderátor: Moderátoři
Unikající proud u tepelných spotřebičů - měření
Dle normy by mělo být max 3,5mA, u spotřebičů nad 3.5kW, 1mA/kW (u spotřebiče tř.1).
Řešil jsem totiž problém s vybavováním chrániče v jedné firemní kantýně, kde mají na jeden chránič (30mA) pověšených snad 8 tepelných spotřebičů (konvice, el. trouby, friťáky, mikrovlnku...). Velká část těch spotřebičů se provozuje souběžně. Po výměně vytipovaného tělesa, v el. troubě na kterém byl po ohřevu zjištěn zvýšený svod byl chvíli klid, ale po cca 2 měs je zase obdobný problém s jiným tělesem v jiné troubě.
Připadá mě divný už to, že to je všechno přes jeden chránič.
Já si myslím,že 3,5mA unikajícího proudu je maximum a to jak ve studeném stavu, tak i při zahřátí.To,že naměříte vice ukazuje na špatný izolační stav. Chce to přeměřit třeba Megmetem nebo jiným měřákem.
No a ten jeden chránič na 8 vývodů je z provozního důvodu špatně.Unikající proudy z těchto vývodů se sčítají a se stářím spotřebičů se mění a pak při dosažení vybavovací hodnoty, chránič vybaví.Nemusí to být hned, ale určitě časem.Je potřeba rozdělit obvody a přidat chrániče.Potom se také lépe a rychleji určí vadný spotřebič.
za tepla je dost obvyklá věc,sám jsem se s tím setkal několikrát .Doporučuji projít diskuze/vyhledavač na Elektrika.cz,bylo to tam několikrát.Jinak souhlasím s kolegou,že unikající proud dle normy by měl být maximální - vždyť i pár mA ze sítě dokáže dát pěknou ránu. Jističe jednotlivých okruhů ( nebo alespoň některé) lze snadno nahradit "jističochrániči ",nakonec je to známý problém třeba ve velkých kancelářích,počítačových učebnách ap., kde chrániče padají díky "svinstvu" produkovanému spínanými zdroji
a odrušovacím kondenzátorům zdrojů spojených s PE.
Jestli mají peníze na nový a jenom chtěj důvod, aby ten starý někam "vyřadili".
Nebo jestli tenhle musí ještě rok fungovat a pak teprv bude na nový.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)