Cas z GPS

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
termit256

Cas z GPS

#1 Příspěvek od termit256 »

Nakolik slozite je dostat se k udajum o casu a datumu z nejakeho GPS modulu?
Potrebuji pro jednu aplikaci udaj o casu, tak me napadlo tohle. Nejde ani tak o presnost, spis o lenivost :-) Pokud by sel cas jednoduse nacist bez nejakych dalekosahlych vypoctu, bylo by to pro me jednoduchsi nez pouzit RTC obvod kde se musim babrat s rozhranim po nastavovani, pridavanim tlacitek apod.
Nekoumal jsem to ani povrchne, takze vubec netusim jestli tudy cesta vede nebo ne.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Jenom alternativní nápad, taky jsem řešil jak přidat info o čase a datumu do jednoduchýho zařízení, bez nutnosti nastavování tlačítkama na nějakým displayi. Napadla mě možnost jednorázově po zprovoznění připojit k PC třeba přes UART a nastavit to přes něj. Samozřejmě RTC musí mít zálohu napájení, ale to není problém. Pokud nepotřebuješ super přesnost, mohlo by to stačit.
A nebo DCF-77, ale feritka není moc malá, ani signál často nebývá k dispozici.
termit256

#3 Příspěvek od termit256 »

Cela vec bude zabudovana ve stroji, takze nic prenosneho co by se dalo prinest k pc. RTC se za par mesicu umi pekne rozjet, tenhle zpusob nastavovani bych pro mou aplikaci urcite nevolil. S DCF tady nechytam, bez nejakeho vetsiho bastleni s antenama apod. cemuz se chci vyhnout.
Atlan

#4 Příspěvek od Atlan »

RDS dostupnost signalu, male anteny, zabezpecit synchronizaciu RTC.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Pre GPS potrebujes tiez antenu a dokonca musi mat volny vyhlad na oblohu. Ak vies toto zabezpecit, tak staci ku GPS modulu pripojit UART a citat data, ktore posiela. Pouziva sa format NMEA.
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

S GPS signalem neni problem, zkousel jsem mobilem. Pokud je to opravdu tak jednoduche, to by bylo skvele, usetrilo by spoustu casu s programovanim RTC. Ty moduly se staraji o prijem signalu, nacitani almanachu apod. samy od sebe, nebo je treba prokousat se celym DS a ridit tyhle veci externe

Jen takova zajimavost na okraj, nedavno jsem koupil kameru do auta a ta chyta GPS v byte, kde mam jeste jedno patro nad sebou a plechovou strechu. Zkousel jsem to 3m od okna a 6 satelitu. Mile me to prekvapilo.
termit256

#7 Příspěvek od termit256 »

S GPS signalem neni problem, zkousel jsem mobilem. Pokud je to opravdu tak jednoduche, to by bylo skvele, usetrilo by spoustu casu s programovanim RTC. Ty moduly se staraji o prijem signalu, nacitani almanachu apod. samy od sebe, nebo je treba prokousat se celym DS a ridit tyhle veci externe

Jen takova zajimavost na okraj, nedavno jsem koupil kameru do auta a ta chyta GPS v byte, kde mam jeste jedno patro nad sebou a plechovou strechu. Zkousel jsem to 3m od okna a 6 satelitu. Mile me to prekvapilo.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Pozri si datasheet ku konkretnemu GPS modulu. Ale vseobecne plati, ze modul robi vsetky vypocty sam a na seriovy port vysiela spravy, ktore obsahuju polohu, cas a pod.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“