Oprava spínaného zdroje z počítače na 120V
Moderátor: Moderátoři
Ten zdroj nie je asi úplne presne (na malé detaily) to čo sa tu rieši. Len tak zbežne, sa mi zdá, že to štartovanie je trochu inak ...
Tak som si urobil "research" okolo rýchlosťi thyristorov a zjavne je to bieda s bežne dostupným sortimentom. Nič sa na ten originál E0102AY nechytá.
Viac menej sa nkide tie parametre neuvádzajú. Podľa aplikačného použitia sa uvádzajú také, kde na rýchlosti nezáleží.
Vidím to tak, že treba postaviť nejaký jednoduchý relaxačný generátor s thyristorom a videlo by sa akých max. frekvencií sa dosiahne pre rôzne typy. A skúsil by som aj ten "tranzistorový thyristor". Aby ten zdroj spoľahlivo fungoval, musí spoľahlivo "šlapať" aj na 25..30% bežnej záťaže. A to môže by le 10...15% z maximálnej. Z toho mi vychádza, že ten thyristor musí byť schopný sa otvoriť do 1..2 µs
je to celé na vyhození - hromady vadných nebo nakopnutých švábů,které blbnou jen někdy,bezva práce..
- Přílohy
-
E0102AYdynam_param.JPG- (25.47 KiB) Staženo 64 x
- macintosh1984
- Přílohy
-
cyklovani_na R_emitoru.jpg- (278.06 KiB) Staženo 58 x
-
Prubeh_na_R-emitoru.jpg- (287.1 KiB) Staženo 67 x
- macintosh1984
- Přílohy
-
IMG_0621.jpg- (287.99 KiB) Staženo 58 x
Ukáž aj priebeh na báze Q11 pri rovnakom zaťažení ako je priebeh na kolektore.
( z tých priebehov to vyzerá na a/ medzi-závitový skrat, b/ niektorá dióda má znížené záverné napätie, c/ meranie si robil na emitore Q11 a nie na odporoch 2x 1,5Ω)
a pozerám, že C je pravda.
Ešte by ma zaujímalo aké napätie je na C39, a priebeh napätia na kolektore optronu (pin 5,alebo na R44).
Dovolil bych si ještě upozornit na rozpor schematu od mac a processora - tečka,tj.směr vinutí vývody 7,8 jsou na těchto schematech opačně.
No když nedokážeme zkrátit efektivně aktivní část,tj dobu sepnutí Q11,mohlo by to jít prodloužením "druhé "části cyklu ,tj. přeměřit součástky C40,CR 27 a zkusit přidat malinko k C40,tak třeba 2n2 - 3n3,ale aspoň na 630V.
- macintosh1984
- Přílohy
-
Q11_baze.jpg- (278.39 KiB) Staženo 59 x
-
Q11_kolektor.jpg- (291.27 KiB) Staženo 58 x
-
kolektor_optron.jpg- (273.04 KiB) Staženo 65 x
- ten osciloskop je jen střídavý - pokud ne ,kde je nula ss na obrázcích(hlavně báze) ? Vypadá to na ano.
- amplituda napětí v kolektoru je asi ... ( skok nahoru při rozepnutí) ?
- napětí na C39 jsi měřil voltmetrem - polarita je správná,tj. minus na zemi ?
- co je to to cyklování při zmenšení zátěže -nejde něco vidět na tom osc.???
Jinak k tomu dodatečnému odporu na 12V zátěži : přišel kdysi opravář televizí k zákazníkovi,nešel obraz.Začal měřit Avometem napětí.V jednom bodě po připojení Avometu obraz naskočil.Odpojil - vypadl. A tak pořád.
Tak tam ten Avomet nechal zapojený,televizi zavřel,účet zvýšil o cenu Avometu ( tenkrát asi 600,-) a všichni byli spokojeni o). No byl to přerušený mřížkový odpor...
ok, ovšem napětí v kolektoru asi ne ,chybí zde pokles na napájecí napětí po skončení předávání energie na sekundár ,což by nemělo být za moc déle než je doba sepnutí. Že by tak dlouho visel ten tyristor sepnutý,to se mi také nezdá - i když ..... Možná to nevidím,protože moc nerozumím obvodu C40+dioda + vinutí 7,8 - netuším, v jakém poměru jsou závity k primáru.
Navíc,když zhruba spočtu předávaný výkon dle průběhů,vychází mi to kolem 60W včetně ztrát,ale ty tam máš celkem asi 85W čistých.Když se dívám na schemata od procesora,je uvnitř v počítači na větvi 12V kondenzátor 4G7 -zkusil bych ho tam dát.Někde je chyba - v obvodech či úvahách ,tady na fóru je profík přes zdroje Andrea,popros ji,možná ji něco padne do oka ,mně už asi jen šedý zákal.