Tesla AZK 201

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
TubeGuru

#46 Příspěvek od TubeGuru »

Zdravím EB, v zesilovači AZK 201 je naštěstí taková "vychytávka", kterou nemají ani věhlasnější zesilovače, totiž kompenzace brumu. Přivedením brumového napětí vhodné velikosti a fáze do vhodného místa lze brum úplně "vyrušit". Tuto funkci v AZK 201 zastává trimr (dle Kottka) R38 (220Ω), stačí jen najít jeho vhodnou polohu a brum bude minimalizován, při velkém štěstí i úplně odstraněn.
Sendyx

#47 Příspěvek od Sendyx »

Ony tuhle "vychytávku" leckteré věhlasné zesilovače nepotřebují :D . Je lepší nebručet, než ten brum nějak nedokonale kompenzovat.
ok1hga

#48 Příspěvek od ok1hga »

Sendyx píše:Ony tuhle "vychytávku" leckteré věhlasné zesilovače nepotřebují :D

jenže tady se nebyvíme o"věhlasných zesilovačích", ale o AZK201 a ten ty "odbručovací trimry má . . .
a "jimihendrix" si je rozkroutil hned na začátku, protože si myslel "že mu málo svítí lampy" . . .
TubeGuru

#49 Příspěvek od TubeGuru »

Pozdrav všem, plně souhlasím, že "je lepší nebručet, než ten brum nějak nedokonale kompenzovat", jen pochybuji, že toho "nebručení" lze dosáhnout nějakou ekonomičtější cestou než kompenzací. Stejnosměrné žhavení je super řešení, ovšem ne vždy účinné (když se do mřížkového obvodu dostává ten síťový kmitočet odjinud než ze žhavicího obvodu) a je taky za "super" cenu. Je ještě nějaké jiné cenově srovnatelné s kompenzací? Dík za případnou odpověď. Já neznám :oops:
mmjuz

#50 Příspěvek od mmjuz »

A není pro velkovýrobce snadnější navinout na trafu vinutí pro žhavení symetricky a střed uzemnit?

Mimochodem, cpát do placky potenciometr "gain" + "master" zvlášť je velice revoluční myšlenka, Jimi.
jimihendrix

#51 Příspěvek od jimihendrix »

mmjuz píše:Mimochodem, cpát do placky potenciometr "gain" + "master" zvlášť je velice revoluční myšlenka, Jimi.

jak je tohle myšlené ??? :) jestli ironie tak se omlouvám za svou nezkušenost, spíš mne to jen zajímalo, jestli by měl někdo nějakou radu :)
mmjuz

#52 Příspěvek od mmjuz »

A co si myslíš, že tím získáš, krom rozvrtaného a nenávratně zničeného předního panelu?
jimihendrix

#53 Příspěvek od jimihendrix »

celni panel jde pryc - davam to do kejsu a delam novej celni panel - chci jen vybudit preampovou elektronku tak abych mohl stahnout i hlasitost :)
mmjuz

#54 Příspěvek od mmjuz »

A proč? Co od toho čekáš? Myslíš, že se to bude chovat jako nějaký moderní tzv. hi gain zesilovač? To je blbost. Tady se Ti na zkreslení podílí výrazně i konec, musíš to tedy celé ohulit, aby to řádně kvílelo. Nebo si před to strč overdrive krabku a máš vystaráno.
Docela chápu a jsou mi sympatičtí lidé, kteří tyhle stařečky citlivě renovují, dávají je do původního funkčního stavu a uschovávají je pro vnoučata. Méně chápu nadšence, kteří se vrhají na jakési modernizace, které stejně téměř vždy končí neúspěchem a nevratným zničeničení daného kousku.
jimihendrix

#55 Příspěvek od jimihendrix »

Nevím proč jsi tohle zmiňoval, to že mám s tím jiné plány. než ty si představuješ, ze mě nedělá někoho špatného nebo zavržení vhodného. Nejsem 🤐 abych si myslel, že z vintage kousku udělám hi-gain alá Mesa nebo Engl. Nic takového ani nechci. Jediné co od toho žádám je čistý kanál a tzv. crunch - tzn jemně přiostřená elektronka - Zesilovač má V1 a za ním hlasitost -> stačilo by teda vybudit V1 a pak to stáhnout a pustit dál, jenže mám slabý vývod z kytary, takže to tu elektronku nevyštaví a dávat booster tam nechci - chci mít čistou cestu - takže chci tou V1kou vybudit vstupní Elku za přepínačem vstupů a následně to ale ztlumit - tzn. že ovladač hlasitosti bude fungovat jako gain a za preampem bude master Volume, který vyrovná hlasitost s clean chanelem. Jedná se tedy o jeden potencimetr v cestě navíc - což podle vlahé logiky není žádna přestavba ale jen doplnění, upgrade, nebo jak to chcš nazvat. Jinak eště upřesnění - Case k tomu mám vlastní - takovej, kterej ladí k designu bedny, takže je blbost abych to opravoval pro svá vnoučata a pak koukal na to, jak oprášenýho starce předělávají na něco, co dělám já teď a co také chci využít. Ale furt odcházíme od tématu - je dobrá volba to dát před C27 ku ????
ok1hga

#56 Příspěvek od ok1hga »

jimihendrix píše:Ale furt odcházíme od tématu - je dobrá volba to dát před C27 ku ????

. . . jediná možná
a sežeň si poťák 1M5/G
jimihendrix

#57 Příspěvek od jimihendrix »

Díky moc - zapojení jako klasickej potencimetr na hlasitost co ??? uprostřed preamp out na jedný straně zem a na druhý C27ka ? :)
mmjuz

#58 Příspěvek od mmjuz »

Tedy moc Ti nerozumím. Pokud bych já chtěl, aby mi tento zesilovač dával v jednom kanále čistý zvuk a v druhým nakreslený, tak si nechám nějaký ten mikrofonní s EF86 na čistou kytaru a přes gramofonní vstup s ECC83 budu hrát ten nakřáplý. Pokud mi to kytara nevybudí, tak si pohraju se zesílením té ECC83, prostor tam je na obou triodách. Případně bych zkusil opatrně snižovat úroveň ZV, aby mi více kreslil i konec. Před zes bych si dal A/B krabičku. Cpát tam někam další potenciometr hlasitosti vůbec nic neřeší.
Opravdu originální myšlenka - kytara mi nevybudí předzesilovač, vylepším to přidáním master volume....
jimihendrix

#59 Příspěvek od jimihendrix »

tak to je bezvadný :D - nejdřív tady říkáš jak odsuzuješ lidi kteří něco medrnizujou a pak tohle :D no super no - já se nebudu pouštět do nějaký kraviny co mi tu popisujes - jinak ten vstup pro gramo tam je odstrihnutej...a ja nemam cas ani chut to dohledat :)
jimihendrix

#60 Příspěvek od jimihendrix »

Jinak ja se neptal na nazor jak byste to udelali - ja chci proste jen potvrdit spravnost me myslenk, maximalne me doplnit..a je stli tim budu ovladat hlasitost zesilovace nebo menit barvu Dalajlamova ho**a je uz prece na mne ne ?? ;)
Naposledy upravil(a) jimihendrix dne 19 bře 2013, 14:33, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“