Jsme paraziti.
Moderátor: Moderátoři
Já jsem to pochopil jako příspěvek na téma, jestli jsou výhody OSVČ ve srovnání se zaměstnanci spravedlivé nebo nejsou. Aniž bych vyslovoval nějaké soudy a závěry, tak je jasné, že při srovnatelných příjmech má zaměstnanec daleko vyšší celkové daňové zatížení (včetně zdravotního atd).
Jenže ten mamlas z ČSSD to řekl, jak to řekl, a tak vzbudil jak oprávněný hněv u poctivých OSVČ tak pokřik u těch, kteří to berou jako záminku na hlasité kejhání. I když by raději měli držet ústa vzhledem k tomu, kolik vydělávají a co do státní kasy skutečně odvádějí. Každý ať si to srovná se svým svědomím.
Přiklad měsíční odměny:
a) zaměstnanec má superhrubou mzdu 33000,- Kč.
b) OSVČ má zisk 33000,- Kč.
U obou se jedná o stejnou mzdu ! Rozdíl je jen v tom, že OSVČ měl tu výhodu, že kromě udělané vlastní práce musel v čase mimo zajistit všechno k udělání té práce, sehnat ji a ještě ji prodat. O tom se zaměstnanci ještě ani nezdálo. Nebo že by zaměstnanec musel po své pracovní době taky denně 2-3 hodiny toto zajišťovat a za své ? A kdo by mu ty 2-3 hodiny zaplatil nebo by je dělal taky zadarmo ?
Jaká je celková daň z přijmu, zdr. a soc. pojištění pokud se nepočítá žádná daňová úleva v případě a) a v případě b) ? Daňovou úlevu bych zrušil pro vśechny, je to podvod.
mtajovsky píše: Každý ať si to srovná se svým svědomím.
A ze srovnání se svým svědomím vypadne nějaká akce k nápravě? pochybuju. Ta prasata se státními zakázkami jsou nesestřelitelná.
Stát je dneska něco jako nafouklá napůl zdechlá kráva, na všem leží a dusí pod sebou. Všechny ty tisíce zbytečných a sta zlovolných zákonů ve prospěch korupce a mafie vznikly společnou prací všech zákonodárců všech stran, za společného vedlejšího efektu osobního polepšení a vyžrání ovaru každého zvoleného vepře.
Lidi to nevímají jako původ bídy a místo toho se dají rozeštvávat mezi zaměstnance a samoživitele. Přitom půjdou doprd.ele společně, jak klesá produkce a rostou výdaje, státnímu aparátu stoupá režie a nemá z koho vydojit daně a neví si rady.
Srovnání s jinými zeměmi je velmi bezcenné, to by musely být v hodně podobné historické startovací pozici. Před dvaceti lety nereformovaná ekonomika ale poměrně slušný podíl národního produktu na hlavu, a během pár let národní produkt rozkradený, zlatá rezerva měny zašmelená, penzijní fond taky, vytvořen šestimístný státní dluh na hlavu a jak je viděl hlavně úplně zprasená morálka. A soudnost.
To se přece nedá porovnávat s nějakou Británií a Norskem.
Který OSVČ si může dát montérky či oblek do nákladů ? Zaměstnanec-dělník je dostane zaplacené jako ochrannou pomůcku a zaměstnanec v bance jako náklad na reprezentaci.
Dělal jsi jako OSVČ někdy na plný úvazek a víc jak rok ? Já osobně si myslím, že i OSVČ na vedlejšák by měli měsíčně platit minimálně těch 4 tKč na zdr. a soc. pojištění jako na celý úvazek, aby to bylo spravedlivé a při ročním vyúčtování počítat za zaměstnance zvlášť a za OSVČ taky zvlášť. Ta minima za OSVČ i na vedlejšák by se neměla vracet.
- scorpions-cz
Ale vůbec nemelu. Jako zaměstnanec mám vzhledem superhrubému Kalouskovu podvodu efektivně daň okolo 25% bez možnosti si dát do nákladů cokoliv (doprava, ošacení a tak dále), s připočtením sociálního a zdravotního jsem zdaněn celkem 31%.p32 píše:Který zaměstnanec odvede z té částky 33000,- Kč více na daních než OSVČ ? A co meleš o ...
Když to srovnám například s tím, že cosi pronajímám, tak si do nákladů dám celé odpisy nemovitosti, paušál na auto 48 - 60 tis., všechno vybavení do 40 tis jednorázově a tak dále, takže můžu být pořád ve ztrátě. A navíc podle §9 z toho neplatím ani zdravotní ani sociální. Jako OSVČ s tvorbou software si dám do paušálních nákladů 40% a ještě odečtu odpočitatelné položky (zatím).
Tak mi tu nic neříkej o tom, jak jsou živnostníci chudáci, jsem v tom kolotoči už od roku 1991. Zaměstnanec má jedinou výhodu - pokud je stabilní firma nemusí se starat.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Skutecne mne zajima odpoved - a nemyslim to negativne nutne, proste jen chci vedet jake je tedy reseni a co je dle Tebe 'spravne'.
ZdenekHQ píše:S tím DPH je to dnes tak, že kámoš zedník se vrhl do bažin DPH a následně díky zvýšení DPH po něm nikdo nechce fakturu. Jak sám řekl, ten Kalousek je blbec a pěkně si to posr...., takhle přijde i o ty, co dřív DPH odváděli. A to říkal asi před rokem, dneska to bude zas o něco horší. Naopak říkal, že on žádnou krizi stavebnictví necítí, že ten problém bude asi jinde.
A materiál kámoš zedník nakupuje? DPH vykazuje? Pak FÚ si to ošéfuje buď bez obav. To je základ po čem jdou, když nejsou výstupy!
Nelíbí se to někomu ? Tak ať se stará o potrestání a hloupě nevykládá jaké má živnost výhody. Jsem taky pro to, když je někdo tak dobrej, ať to začne dělat na 2-3 roky na celý úvazek a potom ať skončí a dodaní veškerý materiál, co papírově přes faktury neprodal. Aby se pak někdo nedivil, že na tom bude hůř než kdyby dělal ve své firmě uklízečku.
A to že si někdo plete výnosy se ziskem, to jen ukazuje na jeho inteligenci. (aspoň do první daňové kontroly)