Superb I TDI PD vs. Mazda 6 2.0i

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#196 Příspěvek od EKKAR »

Jo, u normálního smrtelníka to tak platí. Ale "úplně blbá blondýna" si na tu páčku věší kapesník nebo ji v případě dešťovýho překvapení na cestě hledá - neboť normálně jezdí jenom když je hezky a o stěračích v autě vůbec nepřemejšlí. Takže její absenci mozku podle techniků automobilek musí vykompenzovat svojí inteligencí jejich nablejskaná hromada šrotu.

Bohužel, v případě že se pose*e tahle chytrá automatika a pseudointeligence, většinou s sebou "vezme" i normální manuální ovládání dotyčných funkcí auta, protože pro výrobce to je daleko jednodušší a lacinější spojit dohromady a nevytvářet dva oddělené ovládací systémy - i když z hlediska spolehlivosti je pravdou opak...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
denis15

#197 Příspěvek od denis15 »

To s těma blbinama se mi líbí právě u japonců. Kamarád měl Toyotu Highlander, hybrid a autu bylo salám-párky, jestli má spálenou žárovku atd.. technikou sice našlapané auto, ale tou účelnou. Příjde mi jako totální psycho, že si auto zjistí snad i to, že jsem si uprdl do sedačky a udělá nějakou následnou akci :D
tatramacek

#198 Příspěvek od tatramacek »

No ja to taky dlouho nechapal... Takove serepeticky.. Sem zvedav,cim mne to auto prekvapi.. Doufam ze snad jen mile... Zatim prekvapuje vsim.. A spotrebou tez.. Ta se zatim neprehoupla pres 7,5 ltr...
Audaces fortuna iuvat
tatramacek

#199 Příspěvek od tatramacek »

Panove,prosim Vas. Par dotazu ke klimatizaci.. Je potreba chladivo doplnovat ? Nekdo rika ano. Nekdo ne.. Ja sem presvedcen ze ano... Taky nevim co je pravdy na tom,ze klima by se mela jednou za cca 14 dni,kdyz neni pouzivana delsi dobu projet skrz promazani kompresoru a "vymezeni"poru v potrubi... Je to ok nebo nok. Dalsi dotaz by byl ke kabinovemu filtru. Je jedno jak se nasadi ? Puvodni mel na sobe sipecky a mezi nimi napsano AIR FLOW a ty smerovali smerem dolu. Novy sem tez tak nasadil. Dekuji za informace
Audaces fortuna iuvat
rnbw

#200 Příspěvek od rnbw »

Ak je klima vporiadku, tak napln nikam neunika a netreba nic doplnovat. Akurat to treba obcas vymenit, kvoli mazaniu kompresora.

Kedze ma filter na sebe sipky, tak nie je jedno, ktorym smerom sa nasadi. Ak vzduch fuka cez filter smerom dolu v smere sipok, tak ho mas spravne.
denis15

#201 Příspěvek od denis15 »

Přesně tak, pokud je vše vpořádku, nic neuteče. Je tam přetlakový a podtlakový snímač plus hromada dalších, takže bez chladiva (tedy i oleje) by se neměla vůbec pustit. Je lepší ji pouštět tak jak jsi psal a je to hlavně z důvodu prohnání oleje systémem. Pokud se toto neprovádí, může časem dojít k úniku chladiva, protože těsnění mezi komponentami povolí. Ten olej to údajně nějak udržuje v ideálním stavu. Takto jsem "nakoupil" u kamaráda, co se tím živí.
TAKJAN

#202 Příspěvek od TAKJAN »

V prvním bawu mi vydržela 12 let, bez doplnění. To byla ovšem ještě poctivá komunistická práce:-)
EKKAR

#203 Příspěvek od EKKAR »

Co to je klima? To je vlastně ve svojí podstatě domácí lednička namontovaná do škatule na kolech a spínaná podle volby řidiče/cestujících.

Čili je to kompresor poháněný od motoru auta (zapínání a vypínání pohonu teď řešit nechci), kterým se stlačuje nějaká lehce těkavá látka, dále výměník tepla, ve kterém se stlačené chladivo zkapalní a odevzdá tak své "skryté teplo" do okolí, další výměník, kde se chladivo opět odpaří a odebere tak teplo jinému prostředí - tentokrát vzduchu vháněnému do interiéru - a k tomu všemu regulační ventily a spousta trubek a hadic, které se do auta nedají namontovat v jednom kuse.

A co je horší, agregáty pro domácí ledničky se ve spojích pájejí už ve výrobě plamenem a stříbrnou pájkou, zatímco do dnešního auta jít s autogenem - to je představa dost děsivá. Navíc v ledničkách jsou armatury nejčastěji z mědi, zatímco do auta se montují nejčastěji armatury ocelové nebo z hnilíkových slitin.

Takže i v zájmu rychlosti při montáži a odpadnutí nutné potřeby mít speciálně vyškolené lidi se v automotive přešlo na spoje tvořené zalisovávanými koncovkami s těsněním dnes většinou na bázi teflonu. Spoj tudíž zůstává poddajný a měl by daleko líp odolávat vibracím, kterých je v každým autě víc než dost. Bohužel, znamená to zároveň určitou míru netěsnosti, takže náplň naprosto běžně ze systému uniká.

Je potom otázkou, jak kvalitně jsou ty spoje zalisovaný a kolik % náplně tak uteče. Při tlaku, s jakým tyhle systémy běžně pracujou (30 atmosfér a víc) není závadou, když systém ztratí každoročně 5% původního obsahu chladiva. Při konstrukci i při plnění se s únikem počítá, předepsaný váhový množství chladiva se navrhuje s dostatečnou rezervou a systém je plně funkční i když je v něm jen 50% náplně.

Pravidelná kontrola je spíš potřebná kvůli dezinfekci vzduchový části klimatizace než kvůli systému chlazení - ten se má kontrolovat hlavně v případech, kdy je snížená účinnost chlazení nebo když nefunguje vůbec. Někteří výrobci předepisujou kontrolu náplně co 4 roky - je dobrý to dodržet kvůli obsahu oleje v náplni. Výměna náplně se v tomhle případě rovná výměně oleje v motoru auta - ten taky nenecháváme v autě 10 let. Takže po těch 4 letech to sice není nutnost, ale snaha udržet auto co nejdelší dobu funkční bez velkých oprav - výměna náplně zároveň poskytuje určitej druh diagnostiky, protože před výměnou odsátý zbytkový chladivo se váží a podle toho, kolik ho chybí se dá usoudit na stav systému. Výměna chladiva není zase tak finančně náročná, aby se jednou za 4 roky nedala zaplatit - podle množství náplně se cena pohybuje od 800 do cca 1500Kč.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
tatramacek

#204 Příspěvek od tatramacek »

Da se nejak opravit ? :-(
Přílohy
vydech.jpg
(100.16 KiB) Staženo 48 x
Audaces fortuna iuvat
EKKAR

#205 Příspěvek od EKKAR »

Tohle asi ne, spíš sehnat na vrakáči nebo na mazďáckým fóru jinej a vyměnit kus za kus...
Milan_F

#206 Příspěvek od Milan_F »

S tím Starline opatrně. Nedavno jsem u nich koupil z nouze zadní brzdový hadice na Mondeo a jaký bylo moje zděšení - koncovka kterou prochází průtokovej šroub měla jinačí rozměry a nepasovala na brzdovej třmen. Takže Starline nebrat. Je to lacinej šmejd.
tatramacek

#207 Příspěvek od tatramacek »

Vsak uz sem radsi koupil Castrol Response za 621 kc 1.5 ltr.. Jestr si zitra jdu pro Torquety od Feroda na zadek.. A bude klid a brzdy budou na 100% ok.
Audaces fortuna iuvat
tatramacek

#208 Příspěvek od tatramacek »

Vsak uz sem radsi koupil Castrol Response za 621 kc 1.5 ltr.. Jestr si zitra jdu pro Torquety od Feroda na zadek.. A bude klid a brzdy budou na 100% ok.
Audaces fortuna iuvat
tatramacek

#209 Příspěvek od tatramacek »

Chci se zeptat. Pri vymene AKU - cca 2000 km kdy se naposled resetoval palubni PC se pohybuje prumerna dlouhodoba spotreba 7,4 ltr. Nyni jel tatik trasu Kromeriz - Praha a rikal ze aktualni spotreba pri rychlosti cca 160km/h byla okolo 12 ltr.. Prumer mu stoupl na 7.6 ltr.. Zajima mne, jak ten pc pocita tu spotrebu.. Jestli tou jizdou po re dalnici se ta dlouhodoba spotreba zvedla o ty 2 deci,anebo pocitac trosku lze. Otci se ta spotreba 7.6 ltr zda nerealna - nizka...
Audaces fortuna iuvat
denis15

#210 Příspěvek od denis15 »

Třeba je klidnější řidič, nejezdí brzda-plyn jako omladina atd. To vše se na spotřebě podepíše. Já osobně jezdím a na palubák nekoukám. Jednak na LPG mi neukazuje a jednak na benzín mě znervozňoval :-).
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“