Magnetofonová nostalgie (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
Někdy v té době se taky rozhlas v Praze zbavoval magnetofonů a pásků, stroje se válely na schodištích, v mezipatrech. Konzervativní redaktoři ještě nějakou chvíli vydrželi stříhat reprotáže na pásu, než jm bylo pochopeno, že budoucnost je v minidisku.
Magnetofon B42 jsme si s bráchou koupili za těžce vydělané peníze na brigádách v roce 1971. Pamatuji si, že jeho cena byla 2700,-Kč a otec nám školákům zbytek peněz, co ještě chyběl, doplatil…. A pak ten magneťák hrál v podstatě denně, bez přestávky, kdykoliv jsme byli doma.
V roce 1982 jsem si pak koupil B113 a B42 byl odložen ad acta. Ale do té doby toho nahrál spousty, jak nahrávání, ještě mnohem více přehrávání - LP desek z gramofonu, různé kopírovačky párplů, sabatů, zepelínů, TYA, CCR, Hendrixe atd. a prodřel jsem na něm nejednu hlavu ANP935.
Čili téma o starých magnetofonech mě evokovalo, abych opět po více jak třiceti letech vytáhl na světlo boží starý dobrý B42 a prověřil v jakém je technickém stavu. S radostí mohu konstatovat, že magnetofon je na poměry ve výborné kondici a vcelku dobře zachovalý. Plast sice chytl jakousi patinu, ale gumičky nejsou styřelé, posuv, převody, rychloposuv na jednu i druhou stranu fungují kupodivu uspokojivě. Zároveň jsem otevřel kufr se starými pásky a nyní v dílně přehrávám některé záznamy, které se mi později už nepodařilo sehnat na CD. S některými mgf pásky z oné doby je to s jejich stavem horší. Emgetony dost zvukově kolísají, ale jiné, které otec dostával v sedmdesátých letech z Anglie a USA, hrají téměř jako za starých časů – LEDA, VERITONE, SCOTCH, PHILIPS.
- Artaban001
konosuke píše:Koukám máte pěknou raritku, Tesla B42 s ručkovým měřákem úrovně, těch bylo málo, dost se vyskytovaly s žárovkovým indikátorem vybuzení - bílá a červená.
No já bych spíš řekl,že to bylo přesně naopak.Těch žárovkových bylo poskrovnu a s žádným jsem se nesetkal,zato ručkových jsem viděl spoustu.
Vla píše:...žárovkových bylo poskrovnu a s žádným jsem se nesetkal, zato ručkových jsem viděl spoustu.
Ano, těch žárovkových se vyrobilo méně, než tisíc kousků, protože se zrovna požadovalo "něco nového, ale aby se kvůli tomu nemusela příliš měnit výroba". Navíc asi zrovna uvázla dodávka měřidel pro indikátory...
Jenže se to nějak neujalo, dokonce i zákazníci, kteří jinak neměli zrovna moc na výběr, raději nekoupili a sháněli se po něčem s ručičkou...