Magnetofonová nostalgie (odděleno)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hydrawerk

#31 Příspěvek od Hydrawerk »

Někdy asi roku 2000 jsem byl na dnu otevřených dveří v Českém rozhlase Brno. Ještě tam měli kompletní magnetofonový provoz. Vysílaný pořad se přehrával z velké cívky... Jestlipak už dnes přešli na PC ukládání zvuku??
Crifodo

#32 Příspěvek od Crifodo »

okolo 2001 celý ČRo přešel na odbavovací systém Dalet, zřejmě ho používají dosud, i když některá studia která ho neuměla používat se snažila to vyřešit útěkem k jiným systémům.
Někdy v té době se taky rozhlas v Praze zbavoval magnetofonů a pásků, stroje se válely na schodištích, v mezipatrech. Konzervativní redaktoři ještě nějakou chvíli vydrželi stříhat reprotáže na pásu, než jm bylo pochopeno, že budoucnost je v minidisku.
Hydrawerk

#33 Příspěvek od Hydrawerk »

Myslím, že minidisky už také odcházejí do propadliště dějin... Možná se v radiích stále používají... http://en.wikipedia.org/wiki/MiniDisc Někdy v roce 2006 jsem zašel do prodejny Sony v Janáčkově divadle zeptat se, jaká je vlastně výhoda minidisků... Řekli mi: "No tak výhodná je hlavně cena! 1GB minidisk stojí pouhých 100 Kč." A v roce 2006 to skutečně výhodné bylo. A dnes? https://www.alza.cz/sandisk-secure-digi ... d60623.htm :) http://www.sony.cz/product/minidisc-walkman
rnbw

#34 Příspěvek od rnbw »

U nas sa v rozhlase pouzivaju TASCAM rekordery na SD karty. Tusim DR-100.
Hydrawerk

#35 Příspěvek od Hydrawerk »

Jo, to bych čekal. :prst:
svmbass

#36 Příspěvek od svmbass »

Vlákno pro nostalgiky a obdivovatele starých, hezkých věcí;
Magnetofon B42 jsme si s bráchou koupili za těžce vydělané peníze na brigádách v roce 1971. Pamatuji si, že jeho cena byla 2700,-Kč a otec nám školákům zbytek peněz, co ještě chyběl, doplatil…. A pak ten magneťák hrál v podstatě denně, bez přestávky, kdykoliv jsme byli doma.
V roce 1982 jsem si pak koupil B113 a B42 byl odložen ad acta. Ale do té doby toho nahrál spousty, jak nahrávání, ještě mnohem více přehrávání - LP desek z gramofonu, různé kopírovačky párplů, sabatů, zepelínů, TYA, CCR, Hendrixe atd. a prodřel jsem na něm nejednu hlavu ANP935.
Čili téma o starých magnetofonech mě evokovalo, abych opět po více jak třiceti letech vytáhl na světlo boží starý dobrý B42 a prověřil v jakém je technickém stavu. S radostí mohu konstatovat, že magnetofon je na poměry ve výborné kondici a vcelku dobře zachovalý. Plast sice chytl jakousi patinu, ale gumičky nejsou styřelé, posuv, převody, rychloposuv na jednu i druhou stranu fungují kupodivu uspokojivě. Zároveň jsem otevřel kufr se starými pásky a nyní v dílně přehrávám některé záznamy, které se mi později už nepodařilo sehnat na CD. S některými mgf pásky z oné doby je to s jejich stavem horší. Emgetony dost zvukově kolísají, ale jiné, které otec dostával v sedmdesátých letech z Anglie a USA, hrají téměř jako za starých časů – LEDA, VERITONE, SCOTCH, PHILIPS.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
konosuke

#37 Příspěvek od konosuke »

Koukám máte pěknou raritku, Tesla B42 s ručkovým měřákem úrovně, těch bylo málo, dost se vyskytovaly s žárovkovým indikátorem vybuzení - bílá a červená. Jak jednoduché a dostatečně přesné - na tu dobu, pochopitelně. To ještě neexistovaly svítivky LED, jo leda v návrhu konstruktérů. Já měl Tesla B400 z bazaru, vyměnil akorát hlavu ANP 935 a velký filtrační elyt ve zdroji 1000 µF / 25 V, vytahaný hnací řemínek pravého unášeče použil z magnetofonu Tesla Pluto a přívodní síťový kabel z ruského holicího strojku. Slabým místem mechaniky byla častá lámavost křidélek unášečů cívek s páskem, lepilo se toluenem a tak podobně. Dneska bych použil vteřiňák AIT za 6.-Kč jenomže tenkrát před lety...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Artaban001

#38 Příspěvek od Artaban001 »

Je to hodně podobný B45.. Trafo mělo na primáru odbočku na 110V, kterou se živil ten podivný motorek.. Kousek od trafa byl rozběháč.. A ten motorek se docela dlouho rozjížděl.. Ale byl pěkně tichoučkej..
rnbw

#39 Příspěvek od rnbw »

Babka ma tiez niekde B42 s rucickovym indikatorom.
Vla

#40 Příspěvek od Vla »

konosuke píše:Koukám máte pěknou raritku, Tesla B42 s ručkovým měřákem úrovně, těch bylo málo, dost se vyskytovaly s žárovkovým indikátorem vybuzení - bílá a červená.

No já bych spíš řekl,že to bylo přesně naopak.Těch žárovkových bylo poskrovnu a s žádným jsem se nesetkal,zato ručkových jsem viděl spoustu.
Pikofarad

#41 Příspěvek od Pikofarad »

konosuke píše: Já měl Tesla B400 z bazaru

To byl nejhezčí magič té řady.Nahrávky se vylepšovaly zařazením korekce nejpomalejší rychlosti.Zároveň 9 a dvojka :lol:
Thales
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Thales »

B42 mám doma taky. Po dědovi, s bohatým příslušenstvím, s kompletní dokumentací a účtenkou. Raději mám ale Sonet Duo, který se skoro nepoužíval, v původním futrálu se kterého se ten kufřík balil, se všemi papíry, mikrofonem atd. - prostě jako by byl právě zakoupen. Líbí se mi jednak vzhledově a hlavně proto že je elektronkový včetně magioka. Někdy si musím udělat čas na generálku elektroniky a pak ho dát preventivně někomu seřídit mechanicky.
Hill
Administrátor

#43 Příspěvek od Hill »

Vla píše:...žárovkových bylo poskrovnu a s žádným jsem se nesetkal, zato ručkových jsem viděl spoustu.

Ano, těch žárovkových se vyrobilo méně, než tisíc kousků, protože se zrovna požadovalo "něco nového, ale aby se kvůli tomu nemusela příliš měnit výroba". Navíc asi zrovna uvázla dodávka měřidel pro indikátory...
Jenže se to nějak neujalo, dokonce i zákazníci, kteří jinak neměli zrovna moc na výběr, raději nekoupili a sháněli se po něčem s ručičkou...
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Habesan »

konosuke píše:Dneska bych použil vteřiňák AIT za 6.-Kč
A máš vyzkoušeno, že by to drželo?
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
konosuke

#45 Příspěvek od konosuke »

Nemám, napsal jsem že tenkrát před lety vteřinové lepidlo nebylo, možná UHU nebo Loctite něco chemičil ale u nás téměř nedostupné. Pomocí lepidla jsem zachránil ulomenou plastovou koncovku ramínka gramofonu Tesla/Lenco na které drží šroubovací protizávaží. Jenomže to je statické namáhání kdežto unášeč dynamické. Je s podivem že křidélka utáhnou velkou poloprofi kovovou cívku pásku Φ 265mm přes adaptér NAB. Leda že by Studer, Teac, Akai měl unášeč z kovu jako starý Tesla Sonet ?
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“