Optimální usměrnění trafa s dvěma vinutími.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od forbidden »

Já ho zatím doma taky nemám, ani podobný. Jsem ve fázi návrhu, tak počítám a vybírám součástky. Vím, že tyto trafíčka mají problém i samy se sebou, nechtěl jsem mu ještě nakládat. Ale jestli to má na teplotu minimální vliv, dám tam jeden můstek.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

BOBOBO píše:V dobách drahých polovodičů se běžně používalo i u autonabíječek půlvlnné usměrnění a nikoho nenapadlo takhle meditovat . Je to spíše teoretický problém . Uplatní se tak při mezním využívání dílů . Nebylo to halt optimální . :D

Jenže při větších výkonech to trafo umí dělat pěknej rámus, i když je to třeba toroid, a díky velké zbytkové magnetizaci při vypnutí ve špatné půlvlně je to navíc při zapnutí těžkej soupeř pro jističe. Takže všeho s mírou... :)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Ale Zdendó , v dobách drahých polovodičů nebyla toroidní jádra ... :wink:
Atlan

#19 Příspěvek od Atlan »

Ale boli C jadra :wink:
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Tak maximálně pro armádní program a v Rubínu . :D Běžný lid se k tomuto materiálu nedostal , a nijak mi to nevadilo .
Victronix

#21 Příspěvek od Victronix »

ZdenekHQ píše:
BOBOBO píše:V dobách drahých polovodičů...
..... při vypnutí ve špatné půlvlně je to navíc při zapnutí těžkej soupeř pro jističe. Takže všeho s mírou... :)

Tohle jsme jednou řešili na stavbě. 50 toroidních traf. Sloužili k napájení motorků fancoilů. To trafo bylo opravdu velký. Ovšem nepamatuju si jaký mělo výkon. Vyhazovalo to 32A béčkové bytové jističe. Muselo se to vyřešit rychle, ale jak už to bývá, hlavně levně. Ke každému trafu se dalo časové relé se zpožděným sepnutím. Po zapnutí se do série s transformátorem připojil rezistor aby se trafo nasytilo a cca po 3 sekundách se časovým relátkem rezistor překlenul. Jsem rád, že tu budovu neservisujeme.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“