Nabití trakční baterie
Moderátor: Moderátoři
Nabití trakční baterie
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... esulfatace
Co se sulfatace a desulfatace týká, zde je pěkný rozbor http://wiki.mypower.cz/desulfatace
a zde parádní desulfátor (funguje jako čert) za pár korun http://wiki.mypower.cz/desulfator
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Pečlivě jsem si pročetl rekce v odkazovaném fóru, které musím uznat, docela podrobně řeší stejný problém-to jsem si myslel ze začátku.Ale jedná se pořád dokola o nejvíce 40 A startovací baterie,nebo gelové,či Ni. Udělal jsem si dokonce výpis těch rad, které jdou přímo k problému a strávil nad tímto 38 stránkovým vláknem celé dopoledne.Nejsem ale nějaký elektrikář a trochu v tom ještě tápu.
Platí uvedené schéma co do hodnot pulzní desulfatace i na tuto trakční baterii ?Myslím si, že pouze ten jeden článek baterie by se dal oživit několika-nebo zatím jednou kapkou peroxidu a pak zkusit nabíjet pulzně.To ale musím něco takového napřed vyrobit.Ale co ostatní články.Ty mají již velikou hustotu a jsou plně nabité.Před tím proto musí být naředěny přebité články.Celkem ukazuje po odpojení ,druhý den 12,7 V.
Nedalo by se to schema na pulzní nabiječ překreslit i na tuto kapacitu? Baterii jsem nabíjel několikrát za sebou a to vždy s přestávkou 1 dne.Vždy kleslo napětí ale hustota v tom + článku(přímo u kolíku) mírně stoupla. Mám nabíječku START 70 Gude Art 85064 U=230V50Hz P 0,2-1,2 kw max, U2=12V ,18Amp elf ,12AmpArith
Cr20-150Ah,Cmin 20Ah.Kromě toho ji lze použít na startování s hodnotami 100A max c.c , 60a(1v/EL) ,5S on/60S off,5Cycle START
Dole jsou 2 přepínače jeden Min a Max a druhý na nabíjení a start.
Dá se z toho něco použít ?
Díky za každou radu!
S peroxidem zatím počkej, mohl by napáchat nevratné změny. Nic dopředu neředit, to že jsou plně nabité nemá na nic vliv.
Když budeme předpokládat, že elektrody v neposedném článku jsou v pořádku a nerozpadlé, tak může pomoci nabíjet asi dva dny v kuse na nastavení "nabíjení - MIN". Průběžně kontrolovat hladinu elektrolytu v nabitých článcích (budou plynovat) a v případě úbytku doplnit destilkou. Přebíjením se dobré články neničí (v rámci možností).
Poslední článek by měl postupně ukazovat větší a větší hustotu tj. nabití. Když by bylo viditelné zlepšení, je možné pokračovat třeba týden, ale s dohledem! Taky je nutné zkontrolovat, aby na baterii po celou dobu nebylo napětí větší než asi 15V, ale bezpodmínečně ne menší než 13,8V (lze nastavit proud a napětí přepínačem MIN-MAX, lepší je mírné přebíjení).
A pro příště zkus zauvažovat nad tímto za pětikilo http://unovaka.eshop-zdarma.cz/g503.Nab ... %2C4W.html
V životě bys pak už nemusel nabíjet a ani řešit sulfataci, při té mikro spotřebě.
Nízká úroveň hustoty elektrolytu může poukazovat nejen na nenabitý stav, ale i na značnou sulfataci, mezielektrodové svody, nebo vyřazení části elektrod článku, rozpadem desek u přestárlého akumulátoru.
Pokud jsou přístupny kontakty jednotlivých článků, lze nabíjet jen jeden článek. Můžete improvizovat a k nabíjení použít i jednocestně usměrněný (tepavý) proud, omezený třeba nějakou žárovkou. Vzhledem ke jmenovité kapacitě akumulátoru, jeho střední hodnotu odhaduji nejvýše na 4 až 5A (raději méně a po delší dobu). Až zjistíte, že napětí na článku a hustota elektrolytu v něm se při nabíjení dále nemění, nechte ho jeden den odpočinout, pak článek vybijte až do úrovně asi 1,7V a ihned začněte znovu nabíjet tepavým proudem.
Kdysi se doporučovalo nabíjení nesouměrným proudem: ke článku se připojil odpůrek a nabíjelo se jednocestně usměrněným proudem, jehož střední hodnota byla 10x vyšší, než trvalý proud, odebíraný zatěžovacím odpůrkem.
Na peroxid a stavbu desulfátoru je čas.
Opatrného vrtání do plastového krytu bych se nebál. Baterka má své již odslouženo a otvor v krytu můžete po skončení zalepit.
Trafo s kondenzátorem v primárním vinutí je zdrojem relativně stabilního proudu. Kondenzátorová nabíječka, po jednocestném usměrnění (jedinou diodou), by jistě byla k nabíjení vhodná. Velikost proudu si nastavíte kapacitou kondíku. Nejlépe teslácký krabicový, systém metalizovaný papír, napětí kolem 630V.
Jako vybíjecí odpor oživovaného článku, by při střední hodnotě nabíjecího proudu 3A a předpokládaném napětí článku při nabíjení 2,6V, měla stačit hodnota asi 8 ohm (plus přívodní dráty), bez diod.
V případě oživování celé baterie pulsujícím proudem, o střední hodnotě 3A, můžete paralelně k baterii připojit odpor kolem 50 ohm, výkonově dimenzovaný na 6W (nebo žárovičku, kterou poteče proud těch 0,3A).
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... e&start=30
Pokud chcete použít jednoduchou kondenzátorovou nabíječku a zkusit nabíjení akumulátoru nesymetrickým proudem, na obrázku uvádím schematické zapojení. Osobně jsem toto zapojení vyzkoušel a starý aku z auta mi pak ještě pár let fungoval jako "zdroj pro pokusy". Akorát bych upozornil, nečekejte zázraky, proces oživování je dlouhodobý a výsledek je závislý na stavu a stáří baterky.
K součástkám:
Kapacita kondenzátoru a dimenzování diody, podle zvoleného nabíjecího proudu (a parametrů trafa).
Kondík klasický, krabicový, systém metalizovaný papír, na asi 630V (kdysi se dělaly na 600V, ty lze též použít).
Zatěžovací odpůrek R2 podle vybíjecího proudu, který má být asi 1/10 velikosti středního nabíjecího proudu, tedy tepavého proudu, tekoucího do akumulátoru.
Odpor R1 je jen pro vybití kondíku po vypnutí nabíječky a jeho hodnota bývá v řádu stovek kiloohmů (jen pro Vaši bezpečnost).
Trafo Tr1, spínač S1 (není nutný), podle toho co máte k dispozici...
K desulfátorům a k použití peroxidu Vám moc neporadím, nezkoušel jsem to.
- Přílohy
-
NabC1.jpg- (7.06 KiB) Staženo 116 x