Vysavač ZELMER Solaris 5000, přerušovaný chod
Moderátor: Moderátoři
Vysavač ZELMER Solaris 5000, přerušovaný chod
Bylo to bez jakéhokoliv zápachu. Nejdříve jsem myslel nějakou mechanickou závadu, ale po rozebrání jsem měřil, kam se až dostane napětí a to je po zapnutí až na modrých svorkách motoru, ale motor se nechce rozběhnout. Ani necukne. Uhlíky vypadají dobře. Zkoušel jsem je i dotlačit na komutátor a nic.Stáří je cca 5 let, domácí použití, vypadá jako nový.
Podle mě buď motor nebo problém na té elektronické desce. Nemá někdo zkušenost?
- Přílohy
-
P1010116.JPG- (273.3 KiB) Staženo 659 x
Pripoj motor priamo a uvidíš( treba ten motor pevne držať, ak sa rozbehne, tak sprudka-tá vrtuľa a rotor májú predsa len nejakú hmotnosť).
Naviják kábla má nejaké zberače?
Odhadujem, že na tej doske bude kurvítko (kondenzátorový zdroj cca 380...470nF/275V~ typ X2 ...jeden z tých dvoch svetlo...bielych). Druhý kondík je odrušovací ... spojený s triakom a motorom.
Ak mu klesla kapacita( a klesá rada) o 30...50% je jasný - vymeniť.
Všechny části vysavače se dají při zkoušení nějak nahradit (naviják vnějším kabelem, vypínač a elektronika proklemování, motor žárovkou), tak by snad nalezení závady nemělo být složité.
Můj tip - dotyk mezi uhlíkem a statorem, příložil jsem výkres s označeným inkriminovaným místem - jednoduše se přestane ten kontakt opálí, většinou stačí rozebrat motor, vyčistit spodní plochu uhlíkovodů + ty dotyky, dotyky napružit a po sestavení je vše OK.
Mimochodem - elektronika se u těchto typů moc nekazí a když už, tak to není srážecím kondenzátorem (ten je docela velký - 1u5, to kvůli modrým ledkám), ale přímo špatným MCU - často ho odpálí impulz od proraženého triaku.
- Přílohy
-
309_5.GIF- (50.1 KiB) Staženo 463 x
- Artaban001
Možné závady - Kontaktní péra u navijáku
- studený spoj v elektronice
Motor upni citlivě do svěráku a můžeš do něj pustit přímo 230V. Počítej ale z příšerným řevem a dej pryč vše, co může nasát. A taky to, že jen tak "volně umístěný v prostoru" vyrazí pojistky při spuštění.. Ten softstart tam není pro srandu králíkům.. A pokud Ti poběží, koukni se na komutátor, jaký jsou jiskřičky.. Modrý malinký jsou přípustný, zelený a tahavý ne.. To je po kotvě.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- Artaban001
Samozřejmě, že když chceš tenhle motor zkoušet na 12V, nebo 24V, mělo by tohle napětí být stejnosměrný, Motor má při stejnosměrným proudu nižší vnitřní odpor, stačí mu nižší napětí pro roztočení, než při střídavým..
A další věc:
Pokud se chceš něčeho doměřit, potřebuješ minimálně nějakou prozváněčku, i kdyby to byla jen žárovka s baterií.. Měřit musíš postupně od záčátku:
Jeden fous na kolíku zástrčky a jdeš postupně: Svorkovnice šňůry, vypínač, přívod do regulace.. Pak případně druhý kolík, svorkovnice, přívod do regulace..
Záleží, jestli má regulace přívodní a vývodní svorky, nebo je jen v sérii s motorem.. To si musíš zjistit.. Takto měříš BEZ NAPĚTÍ
Další varianta je zapojit do vysavače 12V a měřit postupně napětí až po regulaci..
Poslední variantou je plný siťový napětí a napětí indikovat vadaskou.. Tady bacha na úraz.. A hlavně schov tu fázovku..
Pozdravuje Vás Martin
Naviják se dá rozebrat tak, že po odvinutí kompletního kabelu vytáhneš bokem z prostředka bubnu ten labyrint, co drží kabel (má po každé straně západky) a pak můžeš vytáhnout i střed (náboj) navijáku - dá se vypáčit velkým šroubovákem přes tu díru po labyrintu.
Jestli je naviják namá kontakt, tak je na 90% upadlý kabel v náboji - kabely tam bývají přibodované, většinou stačí ho připájet zpátky na tan prstenec, co dělá dotyk.