LED menovka do kamiona
Moderátor: Moderátoři
- marimm
- Kontaktovat uživatele:
LED menovka do kamiona
Chcel by som vas poprosit o pomoc. Susedov kolega z prace (vodic kamionu) si nechal u niekoho vyrobit LED menovku do svojho kamionu. Ta vsak vydrzala svietit asi dva tyzdne. Vzdy mu tam zhorela nejaka led a prestala cast menovky svietit. Tak ju "vyrobcovi" odniesol na opravu. Ten tam urobil nejake upravy, ale znova sa to zopakovalo. Po desiatom raze ho to uz prestalo bavit a sused mu dal kontakt na mna, ze ja by som mu s tym mohol pomoct. Kedze s instalaciou elektrickych zariadeni do kamionov nemam skusenosti obraciam sa na vas s prosbou o pomoc, ci niekto z vas riesil nieco podobne.
Spominana menovka sa sklada z 10 vetiev cervenych LED po 11ks s predradnym rezistorom 1k (tieto LED tvoria ramcek) a z 9 vetiev zelenych LED bez predradneho rezistora. Spocitane by to malo byt OK. Len ma zaraza, preco mu vlastne zhori nejaka LED. Predpokladam, ze su tam nejake napatove spicky. Tie by sa mohli dat odstranit napr. pomocou transila. Alebo bude lepsie pouzit nejaky stabilizator napr. na 20V a cele to prepocitat, alebo nejaky step-down regulator? Vie mi niekto poradit, co bude najlepsie?
Za vsetky rady vopred dakujem.
Ať děláš co děláš, tak stejně budeš muset ke každé LED dát ochranný odpor na maximální proud, co má tou LED prolézat. Vzoreček jistě znáš - rozdíl napájecího napětí a napětí pro LED vydělený max. proudem pro tu LED a tento odpor zaokrouhlený nahoru dle dostupné řady rezistorů. Můžeš to dělat samozřejmě i jinak podle toho jak často to chceš spravovat.
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
- monterjirka