Tesla 445A Alto, náhrada hovňáků za dnes dostupné typy
Moderátor: Moderátoři
- RomanoREPAIRS
To, co ti naměřil mistr, ještě o kvalitě toho kondu moc nevypovídá.
A to, že nejsou popraskané, taky o kvalitě (svodu) nic neříká! Je lepší použít nějaké "nepapíráky" (s umělým dielektrikem).
Tady se přece bavíme o jeho "svodech" (a ne o hodnotě kapacity) - já bych ho připojil někde, kde máš k dispozici cca +100V= a měřil nakolik klesne (po nabíjecím proudu do něj) napětí za ním.
Stejně tak zkouším i ty "polštářky":
Na lab. zdroji si nastavím +30V= (pokud jsou to polštářky na 32V=). Kond chytím krokodýlem od plusové šňůry měřáku (analog DU10) a jeho druhý konec na "+" zdroje. Mínus. šňůra měřáku jde na "-" zdroje.
Po připojení vidíš výchylku nabíjecího proudu a ta musí klesat. Čím více klesne k nule, tím máš kond kvalitnější - ideálně až na nulu (svod = 0). Ještě ho můžeš "přepólovat" a nabít opačně (výchylka bude dvojnásobná) - pokud i teď časem klesne k nule, máš jistotu, že svodový nebude
rnbw píše:Alebo aspon zmerat (vybity!) ohmmetrom na rozsahu 20M (alebo aj 200M, ak mas).
No já mu doporučoval právě zkoušet (měřit) na napětí blížícímu se max. dovolenému - páč Ω-metr v DU10 má jen jeden suchý článek (1,5V) a DMM tak max. 9V (destičková baterie).
Ty příp. svody takto daleko lépe odhalí. A protože se jedná o ULad (tj. max. 30V) a s nepatrným odběrem, tak tam se projevují už i malé svody.
A polštářky jsou namáhány téměř na horní hranici povoleného napětí. A když přihlédneme k jejich (ne)kvalitě, tak není co řešit
A máš i vlastní hlavu, která by snad mohla i trošku uvažovat?
Jak asi velké napětí se na ty kondy může dostat? Schéma přeci máš před sebou.
Odpověď očekávám od tebe! (Úvaha o neporuchovosti těch polštářků totiž taky vzešla z tvojí hlavy
Tak posuď sám, jestli se dají, či nedají použít
RomanoREPAIRS píše:No, myslel jsem že když jste se s tímto strojem tolikrát setkal tak mi budete schopný odpovědět ale spletl jsem se. Kdybych nepotřeboval poradu tak se nechodím to už jsem psal. Jsem teprve začátečník - nemám takové zkušenosti jako vy. Jedno vinutí by snad mělo dodávat 12V a druhé, jehož proud krmí zmíněné kondíky je dle schématu okolo 62,5V. Víc by v rádiu být nemělo ale proto se ptám abych měl jistotu od zkušenějších. Myslíte že už je to moc na něj?
Tak moc teda tím "rozumem nemáváš"
Mohl jsem ti to napsat rovnou - ale právě proto, že jsi začátečník, tak tě nutím uvažovat !!!!!
Tak polopatě:
Na kondu C53-200µF/70?V tedy bude +62,5V=. Ale může se toto napětí dostat až na C72-680nF?
Může - jedině v případě poruchy (přerušení!) stabilizátoru IO2-MAA550, což je téměř vyloučené. I kdyby se porouchal, tak nejspíše zkratuje a ne, že se přeruší!
Jak vidíš, tak se tedy na C72 (a dále i na ten C79) nemůže dostat vyšší napětí, než +35V= (to je horní rozptylová hranice MAA550).
Co z toho plyne? Že je tam klidně použij (i když budou nejméně 20x menší - rozměrově!), když tedy nechceš dávat za poštu - měly by to napěťově hravě snést.
A proč výrobce použil právě ty TC180-680nF/100V? Možná taky proto, že jsou to v řadě TC18x už ty s nejnižším napětím (na menší se už nedělaly - dal jsem ti odkaz na katalog!).
Kdyby se ale dělaly (níže v řadě je právě těch 63V !), třeba by je tam už použila i ta TESLA Blava -
Navíc nestojí majlant, nechceš dát vydělat poště, tak musíš těch 14,-Kč risknout
- RomanoREPAIRS