Kuchynský robot UKS-027, demontáž motoru
Moderátor: Moderátoři
Kuchynský robot UKS-027, demontáž motoru
dostal som na opravu a vyčistenie hnaciu jednotku kuchynského "multi" robotu UKS-027 cca z roku 1964. Pani sa to už bála používať pretože to "iskrilo" jak z vnútra tak aj od zástrčky na kábli. Ako je z foto zrejmé zavada bola v poškodenom kábli + upadajúce vodiče jak vinutia motoru tak aj ostatné od šrúbových spojov vypínača - opravené vinutia premerané na skrat, všetko OK stroj po vyčistení prevodového ústrojenstva funguje (mazivo bolo už veľmi tuhé a lepkavé - nanovo namazané s plastickým mazivom Madit A2
jedine sa mi nepozdáva veľká tuhosť chodu samotnej osky rotoru, ide to veľmi tuho. zrejme je oska uložená v ložisku ktoré potrebuje vyčistiť a premazať nanovo. Nedarí sa mi ale rozobrať motor, vrchný diel nechce "zliezť" dole, príde mi to tak ako keby v ňom bolo nalisované z vnútornej strany ložisko a je potrebné k tomu použiť sťahovák. Nešiel som na to hrubou silou nechcem stroj poškodiť.
Máte niekto skúsenosť s týmto motorom, prípadne ako to demontovať bez poškodenia ?
ďakujem za akékoľvek info.
- Přílohy
-
UKS027_4 (Large).JPG- (101.97 KiB) Staženo 277 x
-
UKS027_3 (Large).JPG- (96.01 KiB) Staženo 246 x
-
UKS027_2 (Large).JPG- (83.29 KiB) Staženo 219 x
-
UKS027_1 (Large).JPG- (85.59 KiB) Staženo 242 x
-
UKS027 (Large).JPG- (43.19 KiB) Staženo 231 x
Problém byl v tom, že se vůbec nechtěl rozběhnout - prakticky i po sundání všech ozubených kol se motor dal otočit docela ztěžka a to jenom přes nějakou páku (sikovky, kleště) - jednoduše se "něco" dostalo do ložisek. Ty z venku vůbec nešly vidět (byly zakryté ložiskovými štíty). Z motoru jsem tedy vyšruboval ty tři šrouby, co ho drží pohromadě a zkusil jsem ho "povolit" kladivem - a nic
Ve finále (o cca hodinu později) jsem ho nějak rozebral, ale byly potřeba jak dva stahováky (u trojrameného byla zrada v tom, že úchyty na šrouby nebyly odstupňované přímo po 120° a tak jsem se musel zachytávat i o hrany), tak i nějaké nože (na rozšíření té původní mezery mezi statorem a ložiskovým štítem), tak i svěrák, jehože čelisti jsem zachytil o hrany štítů a roztahováním jsem to nějak povolil (u jednoho svěráku mi zůstala ručka v ruce) a podobně - prostě ten motor je za ty roky slepený vším možným (původně byl pěkně stříbrný - tak jako zevnitř) a nějakému příměřenému násilí se nejde vyhnout.
OT: je až neuveriteľné že táto mašina je motorom na kuchynský robot
P. S.: Neví někdo z vás, jestli se do toho dá ještě sehnat nepoužitej litinovej kámen na mletí máku + ten kroužek, co k tomu patří? Bábina to má natolik opotřebený, že umletí pytlíku máku trvá dlouhý hodiny, přičemž z toho leze mák doslova upečenej.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Pošlu ti později sz s fotkou, ale zítra jsem pracovně na cestách a o víkendu ještě nevím.
Nový nekoupíš, později se pro ETA 010 až 022 dělaly jiné kameny a ty už nejsou, alespoň to píše v NADETA.
A k té UKS 27, taky to stálo balík, tak to mělo něco vydržet. Přesto si myslím, že se probíráme těmi zbylými kousky a halda jich v běhu času zmizela ve stoupě.
I když ty 022 jsou taky docela oblíbené a díky druhovýrobě i opravitelné.
budeš potrebovať dvojramenný sťahovačik, Tri ramená neumiestniš dobre je pred tým nastiekať z obidvoch strán dobrý český výrobok spray s obsahom sirniku molybdenu /buď od Kojota alebo Druchemy/ WD nepoužívaj je to len navoňaná nafta.!!!!!
Ja by som oferoval ložiská a pomohol tomu troškou drevenného násilia. Nie je sa kam ponáhľať ja som rozoberal starý 60 ročný robot skoro 2 mesiace Postriekať pobúchať jemne a tak to išlo kým to nepovolilo.
Píšeš vyčistiť loziská-ložiská sú zasra-é väčšinou prachom z múky cukru a iného organického materialu to znamená okre vyščistenia naftou aj vodou. Kúpil by som 2x krytované ložiská a vymenil ich.Cenovo to je cca 2-3 eura za jedno a potom strojček prežije aj Tvoje detné deti.A furt sa bude ľahko točiť.
Ja pri montáži malých vecí ložiská nelisujem Rotor prasknem do mražáku stator nahrejem fénom na vlasy a potom to tak ide jedna báseň).
Velikostně to nejde porovnat s dnšními roboty - měl jsem vedle motoru vyhozený motor z nového robotu od Moulinexu (mezizávitový zkrat na rotoru z výroby, ani se neprodal) a srovnat se to nedá - v Moulinexu byl nějaký motor zn. "Kelson", prý 900W, statorové vinutí tak 3-4 cm vysoké, ložiska třecí soudečková, hřídel tak 4 mm silná, prostě byl hodně malý ve srovnání s tímto motorem - výrobce MEZ, výkon 250W (
http://www.avelmak.sk/index.php?pg=srch&vyraz=6202