Akustický spínač na ovládání vrhačky asfaltových terčů
Moderátor: Moderátoři
Tak doufám, že jsem to napsal aspoň trochu srozumitelně.
Funkci se teda pokusím vysvětlit ještě jednou více podrobně:
V případě, že bude 5 mikrofonů a 5 spouštěčů, budeme mít 5 výstupů. Tyto výstupy přivedeme na hradlo OR, které nám zajistí, že v případě, že na kterémkoliv z 5 spouštěčů bude logická 1 (spuštěný spouštěč), bude logická 1 i na výstupu. Nyní je ale problém v tom, že chceme mít po každém spuštění prodlevu 4 vteřiny, aby nedošlo ke spuštění při výstřelu. Takže výstup z hradla OR přivedeme na hradlo AND spolu s výstupem z časovače 555. Logický člen AND má tu funkci, že je na jeho výstupu logická 1 pouze tehdy, je-li logická 1 na všech vstupech. Výstup z 555 bude logická 1 4 sekundy po spuštění a logická 0 kdykoliv jindy. To se nám ale nehodí, chceme to přesně opačně. Takže za výstup 555 dáme člen NOT, který nám ho zneguje. Nyní bude 4 sekundy po spuštění na výstupu hradla AND logická 0 bez ohledu na to, jestli dojde ke spuštění spouštěče. Časovač 555 se bude spouštět výstupem z hradla AND (současně se spuštěním vrhačky). Třetí věc, ke které dojde, pokud se na výstupu z AND objeví logická 1, bude pousunutí aktivního mikrofonu (spouštěče) skrz obvod 4017 (4029).
Teď mě ještě napadlo, že místo hradel OR, AND a NOT by se daly použít hradla NOR a NAND. Tím bychom ušetřili jeden integrovaný obvod.
Souhlasím se Sendyxem, že s tou logikou poněkud předbíháme.
EDIT: Jo, rady od zkušených odborníků by se hodily. Já totiž zkušený odborník rozhodně nejsem.
Tak pro mně jsi zkušený odborník,když tomu rozumíš o hodně víc než já. Tak to je.
Do zapojení jsem musel nakocec dát i jeden člen NOT, protože 555 je spouštěna log. 0 na pinu 2.
Schéma představuje pouze propojení jednotlivých IO, neobsahuje pasivní součástky.
- Přílohy
-
schema.jpg- (69.93 KiB) Staženo 116 x
Věc, která mi celkem dělá starosti, je rychlost, s jakou výstupní signál způsobí sepnutí 555, který jej na 4 sekundy přeruší. Pravděpodobně to bude hodně rychlé, a je dost možné, že ta prodleva nebude stačit k tomu, aby výstupní signál spustil vrhačku. To bude potřeba odzkoušet.