Kondenzátory v mezifrekvencích rádia RYTMUS
Moderátor: Moderátoři
Kondenzátory v mezifrekvencích rádia RYTMUS
Přesto výsledek téměř nula,funguje konc.pentoda a předchozí nf trioda.
Přes druhou heptodu už jsem se nedostal,má vf zesílení s pásm.propustí tak max.5,přitom ss strmost na g1 je asi 2mA/V.Vyndal jsem tu pásmovou propust ,Q je mizerné a rez.kmitočty obou paralelních obvodů se liší o cca 50 kHz.Takže zřejmě vadné kondenzátory 103pF. Totéž předběžně propust první heptody,také oscilátor nejede,bude těch kondíků ještě tak nejméně 10-15. Můžete mi prosím někdo doporučit dostatečně stabilní vyzkoušenou náhradu za původní slídové ? Docela bych se bál inkuratních slídových kondenzátorů (Denkl,Racvonka...),protože vývody jsou ke slídě jen přiloženy a je to buď zalisováno nebo jen staženo pertinaxem,takže už budou též s velkou pravděpodobností za zenitem...
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
No nic,zkusím tam dát nějaké TC210 nebo WK slídové a uvidím.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- Přílohy
-
P3220066.JPG- (247.85 KiB) Staženo 177 x
(plechové) za slídové WK 100 pF ( ke koupi Racvonka).V první mf byly kondenzátory v pořádku,zato tam byla vrstva jakéhosi humusu a svod řádově kΩ. Nešel oscilátor - oba kondenzátory 82pF a 470 pF pertinax vadné - bez kapacity ,po výměně se rozběhl,na DV dolní konec ale vysazoval. Silně ujetý frekvenčně. Tak už jsem měnil postupně všechny pertinaxy včetně vstupních obvodů,protože až na KV byly úplně mimo.
Celkem těch pertinaxů bylo asi 15,jediný zůstal - v AVC,ten má ale jen 12pF,takže kdoví,nefunguje-li jen díky montážním kapacitám.Po výměně pertinaxů již jen trošku ujeté rozsahy a slaběji hrající stanice. Jinak pro ladění jak mf zesilovače tak kontrolu osc. a vstupů se mi více osvědčil
ss voltmetr na výstupu usměrnění nf signálu a signál bez modulace - mám totiž vf generátor modulovaný obdélníkem 1 kHz a to dělá binec- špatně to prolézá přes mf propusti,takže se přidá signál a zase je to přebuzené a AVC to zavírá,na ladění je to tupé. Vstupní cívky KV a SV jsou ok,DV ujetá,ladit se nedá,doladěno trimrem na Radiožurnálu,stejně tam nic jiného pořádně není.Po doladění již to hrálo slušně,avšak na SV to bručelo a vrčelo skoro přes celé pásmo .Část problému byla v tónové cloně ,nešťastně položené součástky a vodiče kolem síťových - přepojeno
na výr.změnu č.2 ,brum téměř zmizel,vrčení ne. Pátrání osciloskopem ,jak očekáváno,bezvýsledné , vrčení se měnilo různě při přiblížení ruky atd. Přezkoušena usměrňovačka, kondenzátor mezi a a k,vše ok.
No nakonec jsem hledal po chalupě,co je zapnuté,zda-li to není z venku - byla to krásná nová LCD televize na druhém konci chalupy - tak to bych rád viděl ta měření pro CE.
Zbývá ještě bedna,je dole prasklá, ale to už bude zábava.