Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.
Pre príklad vkladám tieto dve skladby, vraj je na to program ako vytvoriť inštrumentálnu verziu z originál skladby ( pravdepodobne rôznej kvality ) pre karaoke či už v MP3 al. priamo v MP4 verzii.
Trochu to jde v Audacity, což je freeware na různou práci se zvukovými záznamy. Výsledek dost záleží na vstupním souboru, může to dopadnout dobře i blbě.
Princip je jednoduchej, odečteš levej kanál od pravýho, nebo sečteš levej kanál od INVERTOVANÝHO pravýho kanálu. To se dá udělat i "hardwarově", stačí k tomu OZ a invertující zesilovač se zesílením 1, nebo ještě jednodušejc, namísto dvou repráků zapojíš jen jeden, a to mezi levej a pravej kanál, země nikam nepřipojíš.
V Audacity (jestli nevíš, co to je, tak si to vygoogluj, ne?) to uděláš následovně:
1) otevřeš skladbu (stereo!)
2) rozdělíš ji na levej a pravej kanál
3) jeden z kanálů invertuješ
4) oba výsledný kanály sloučíš do jednoho
Podmínky:
1) KVALITNÍ nahrávka, ne MP3 @ 128kb/s
2) vokály musej bejt pokud možno přesně uprostřed stereovjemu, pokud budou trochu víc nalevo/napravo, úplně se jich nezbavíš, někdy sice uprostřed jsou, ale ozvěna je trochu šejdrem, bude tedy slyšet ozvěna. Jestliže máš polovinu nástrojů uprostřed stereovjemu, počítej s tím, že o ně přijdeš
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Jo aha, myslel jsem, že je to plugin z externího balíku (protože je mezi nima; mám jich skoro 400), pracuje to na stejným principu, kterej jsem už popsal. Výsledná kvalita závisí pouze na originálu, na ničem jiným. V případě, že se ve výsledku vyskytne například ozvěna, dá se redukovat pásmovou propustí.
EDIT: Jo aha, tak Vocal remover pracuje trochu jinak, mám dojem, že má poněkud horší výsledky.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill