Vyber kvalitniho multimetru
Moderátor: Moderátoři
nově koupený multimetr má udávanou přesnost vždy, ale hodnota se s časem zhoršuje.
Ne jeden levný multimetr má při koupi přesnost 0,1% ale po 3 letech je ujetý o 40% a to je to oč tu běží. U několika kusů Metexů a Uni-T jsem tento jev viděl.
Jestli budu chtít měřit, výdrž baterie bude to poslední, co mě bude zajímat. Mohu si přece připlatit za kvalitnější baterii, mít třeba jednu záložní v kapse. Mohu používat akumulátory a pokud si budu říkat "bastlíř", zvládnu použít třeba i nějaký síťový adaptér od vyřazeného mobilu apod. Podstatné je, abych se mohl na správnost naměřené hodnoty spolehnout!
S kvalitnější baterií u multimetru s nevhodně řešeným managementem spotřeby nedosáhneš o moc delší výdrže. Tak to dopadne když číňan vymyslí multimetr s velkou spotřebou napájený miniaturní 12V baterií nebo klasickou destičkovou 9V baterií.
Větší spotřeba baterií se samozřejmě promítne do provozních nákladů přístroje.
Další problém - je sice pěkné že si ssebou vezmeš náhradní 9V baterii, ale v dementně řešeném multimetru se dost špatně mění - nevím jestli si někdy měl v ruce skvost jako je UT70B kde výměna baterie trvá docela dlouho, je náročná a zároveň bez nářadí není téměř možná - je nutné v podstatě celý přístroj rozebrat. Navíc by si musel mít u sebe s multimetrem zároveň šroubovák.
Nekvalitní levné multimetry mají 9V baterii schovanou pod krytem, který drží několik samořezek kterým se při častém měnění vychodí závit a přístroj nedrží pohromadě.
Připojení multimetru na adaptér je špatné řešení hned z něklika důvodů - přes ten adaptér leze pěkný bordel takže při měření často ukazují nesmysly, k tomu abys mohl takový adaptér napojit, bude třeba vyvrtat do multimetru díru aby bylo možné ho normálně zavřít, a poslední. Co se týče bezpečnosti.. o tom raději ani nemluvím.
- Sidonius78
Davidus píše:Další problém - je sice pěkné že si ssebou vezmeš náhradní 9V baterii, ale v dementně řešeném multimetru se dost špatně mění - nevím jestli si někdy měl v ruce skvost jako je UT70B kde výměna baterie trvá docela dlouho, je náročná a zároveň bez nářadí není téměř možná - je nutné v podstatě celý přístroj rozebrat.
Bez nářadí není vůbec možná, leda bys nějak prstem povolil tři zahloubené křížové šroubky. (???) Mám UT70A. Výměna baterie je ještě OK, šroubovák se najde vždy, ale teprve výměna pojistek je hodně obtížná. Nutno oddělat celý DPS povolením dalších čtyř šroubů.
Otkundes píše:Davidus
OK, asi máte pravdu. Rozebírat ty přístroje a měnit v nich baterku není nic moc. Řadu UT neznám. Ten nápad se síťovým adaptérem jsem uvedl pro inspiraci a zřejmě jsem přestřelil.
VYbrusil som do krytu stvorcovu dieru a prilepil tam najmesi zdrojovy konektor aky bol, zobral trafo z nokie to klasicke dal ledku tranzistor, po priponei meraku ledka svieti, zaroven sa neda merat lebo konektor zrozpoji obvod. V pristroji je 9V nabijatelna bateria. TAke ma vo viacerych merakoch ESR a podobne pouzivam jednu nabijacku a funguje to vyborne.
bu2520 píše:koupil jsem metexe a při chodu cca 3-4 hodiny denně vydržela 9V alkalická baterie přesně týden při ceně 70kč za kus jsem je nestačil kupovat, pak jsem pořídil dobíjecí , ale měly menší výdrž. Teď mám APPU tam vydží dobíječka 3 týdny a ještě mám stařičký MIC39 a tam vydrží dvě mikrotužky 3 měsíce. Funkce měly všechny tři cca stejné metex měl usb port .
No toš to je v prdeli. Jestli děláš na stejném místě a u stejného stolu, udělej si 9V stabilizovaný zdroj a píchni si to přez zdroj
Výrobci multimetrů se obvykle snaží o co nejlepší oddělení vnitřní části multimetru od okolí multimetru (ruce člověka který multimetrem měří a pod.) K co nejlepší izolaci vnitřní části se dokonce používají speciální drážky mezi plasty, které mezi sebe zapadnou a vytvoří tak větší izolační vzdálenosti.
Na vnitřní části multimetru se muže pochopitelně objevovat napěťový potenciál včetně zemní plochy multimetru a samotné baterie. Vyvedením vývodu baterie dojde k vyvedení potenciálu ven z multimetru - všechny snahy výrobce přijdou v niveč.
Jinak k té výdrži baterií, v dílně často používám multimetr U1231A a po roce a půl používání mi ubyla 1 čárka ze 3 na indikátoru stavu baterie. (4x AAA)